9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAccidentele rutiere schimbă Codul Penal

Accidentele rutiere schimbă Codul Penal

Ultimele accidente înregistrate pe autostrăzile din România au dus la punerea în discuţie a modificării Codului Penal, care ar trebui să cuprindă sancţionarea furturilor şi distrugerii sistemelor de siguranţă rutieră. În judeţul Dolj, furtul şi distrugerea indicatoarelor rutiere au devenit deja un fenomen destul de greu de stăpânit.

Procurorul general al României a decis în cursul săptămânii trecute modificarea Codului Penal, astfel încât acesta să cuprindă un capitol pentru sancţionarea furturilor şi distrugerilor sistemelor de siguranţă rutieră. Acesta ar urma să fie făcut după modelul prevederilor ce reglementează infracţiunile care pun în pericol traficul feroviar. Această decizie a fost determinată de evenimentele soldate cu victime omeneşti produse în ultima perioadă pe autostrăzi şi se urmăreşte reglementarea explicită a protecţiei sistemelor de siguranţă, cablurilor, liniilor, instalaţiilor de semnalizare, panourilor de protecţie, semnalizatoarelor antiorbire şi a altor componente. Modificările se vor axa pe scoaterea în evidenţă a pericolului social, indiferent de prejudiciul creat prin furtul sau distrugerea sistemelor de siguranţă. Deşi această modificare priveşte, deocamdată, infracţiunile săvârşite în legătură cu autostrăzile, se aşteaptă ca ea să cuprindă şi alte categorii de drumuri. „Deocamdată, este un proiect în care ar trebui cuprinse şi drumurile naţionale şi europene. Înăsprirea sancţiunilor este un lucru destul de bun, având în vedere că sute de indicatoare sunt furate sau distruse, fiind pusă în pericol circulaţia rutieră“, a explicat subcomisarul Florin Cristea, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.

Sute de indicatoare furate sau distruse în Dolj

Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, au verificat în cursul lunii iunie toate drumurile naţionale care străbat judeţul Dolj pentru a vedea dacă acestea sunt semnalizate corespunzător. În urma acţiunii s-a stabilit că pe drumurile naţionale din Dolj lipsesc sute de indicatoare, atât de avertizare, cât şi de orientare. „Pe toate drumurile naţionale lipsesc circa 200 de indicatoare, cele mai multe fiind cele care semnalează curbe şi cele de orientare. Pentru noi este un lucru bun acest proiect pentru că nu contează valoarea pagubelor, ci pericolul creat prin aceste furturi şi distrugeri“, a explicat Filip Mureşanu, şeful Serviciului de întreţinere drumuri din cadrul DRDP Craiova.
Conform reprezentanţilor DRDP Craiova, indicatoarele lipsă au fost comandate deja şi urmează să fie instalate. De regulă, în Dolj, se fură indicatoarele rutiere dintre localităţi, iar în localităţi cele mai multe sunt distruse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS