Băsescu a cerut schimbarea guvernului şi alegeri anticipate

Autori


Muştruluindu-i în prima fază pe cei 322 de parlamentari, care au eşuat în demersul lor de a-l demite, preşedintele României a subliniat necesitatea schimbării guvernului şi a organizării de alegeri parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat ieri după-amiază Camerelor reunite ale parlamentului. În discursul său de aproape o jumătate de oră, şeful statului s-a referit mai întâi la eşecul înregistrat de cei 322 de parlamentari în demersul lor de a-l demite, soldat cu pierderea de timp şi de bani pentru organizarea referendumului din 19 mai.

„Într-o democraţie europeană, un asemenea scor electoral ar fi declanşat imediat demisia guvernului“

„Pe 19 mai, poporul român s-a manifestat la urne. Peste şase milioane din cele opt milioane de cetăţeni care şi-au exercitat votul mi-au reconfirmat încrederea lor. 75% dintre alegători îl sprijină pe preşedinte, pentru că sprijină, de fapt, agenda de modernizare a statului român. Într-o democraţie europeană, care funcţionează normal, un asemenea scor electoral ar fi declanşat imediat demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate“, a spus Băsescu. Preşedintele a socotit că trei sferturi din parlamentari au susţinut demiterea sa, iar trei sferturi dintre români au votat împotriva demiterii, situaţie care denotă „o prăpastie“ între votul din 2004 şi situaţia actuală din parlament: „Cei pe care îi reprezentaţi în urma alegerilor din 2004 v-au dat un vot de blam (…) Este inadmisibil ca voinţa poporului să rămână captivă între interesele politicienilor“.

Şeful statului consideră că este nevoie de o nouă elită politică, iar aceasta să îi reprezinte cu adevărat pe români. De aceea, preşedintele Băsescu a arătat că „există o singură soluţie onestă: demisia guvernului şi alegerile anticipate“.

Cele nouă obiective


Traian Băsescu a propus nouă obiective pentru parlament şi guvern, în perioada următoare. Printre acestea se află introducerea votului uninominal, Legea lustraţiei, dar şi clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor între preşedinte, guvern şi parlament, precum şi înfiinţarea parlamentului unicameral sau, în cazul menţinerii parlamentului bicameral, o reducere semnificativă a numărului de senatori şi deputaţi, pe baza unei noi Constituţii, cu adevărat europene. Preşedintele nu a uitat să menţioneze printre obiectivele prioritare garantarea independenţei justiţiei în scopul combaterii corupţiei, reforma în educaţie, dar şi în sănătate, sector în care bugetul a crescut de patru ori în ultimii şapte ani, însă nu se observă nici o diferenţă. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a amintit printre priorităţi adoptarea legilor siguranţei naţionale, un sprijin concret pentru IMM-uri, dar şi rezolvarea problemei absorbţiei fondurilor europene. „Toate aceste obiective nu pot fi realizate decât prin constituirea unui guvern puternic, sprijinit de o majoritate asumată în mod transparent. Dincolo de nevoia unui guvern care să aplice exclusiv politica interesului naţional, România are nevoie de un guvern legitim din punct de vedere electoral, aşa cum el poate rezulta în urma unor alegeri anticipate“, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a admis că este posibil ca politicienii să nu fie de acord cu punctul său de vedere. „Nu exclud posibilitatea ca liderii partidelor parlamentare şi primul-ministru să refuze confruntarea cu electoratul şi să persiste în eroarea de a nu fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Vă reamintesc că la sfârşitul acestui an vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, la jumătatea anului viitor vor avea loc alegeri locale, iar până cel târziu la începutul lui 2009 vor avea loc alegeri parlamentare. Dacă soluţia pe care o veţi găsi pentru o nouă majoritate parlamentară va deturna sensul votului popular, vă rog să aveţi convingerea unei sancţiuni drastice din partea cetăţenilor“, le-a spus parlamentarilor preşedintele României.

Referendum pentru uninominal

După aproape patru luni de la iniţiativa preşedintelui Băsescu, parlamentarii au aprobat ieri – cu o majoritate de 240 de voturi pentru, 20 împotrivă şi nici o abţinere – un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal.Comenteaza acum

16 Comentarii

 1. ema said:

  Cred ca ar fii ideal ca toate partidele sa plece acasa,sa-i lase pe pd-isti singuri cu taticu traian in frunte sa-si faca joaca sa vedem ce sunt in stare ,ca doar au castigat alegerile cu 75%,si toata gloata ii vrea (75%,6 milioane ,dar romania nu are 22 de mil.?)si acestia au votat doar impotriva demiterii presedintelui nu impotriva guvernuluisau a parlamentului,dar cum prostimea este majoritara,dragilor va meritatzi soarta

 2. LV said:

  cred ca presedintele a fost domn atunci cind a plecat de bunavoie la suspendare( citeste lovitura de stat) in mod normal trebuia sa intre cu tancurile in parlament si sa faca noi alegeri.culmea ipocriziei , partidele rusinii se prefac acum ca nu s-a intimplat nimic, sfidind vointa poporului si dind dovada de o ipocrizie pe care nu putem s-o mai inghitim

 3. mda.... said:

  Ema, o tu, erudito, iarta pe pacatosii prostanaci ca nu stiu ce au votat, iti recunoastem inteligenta si apreciem ca nu emiti pareri nefondate, nepatrinitoare si mai ales ca nu discriminezi… Multumim ca iti reversi peste noi, peste gloata proasta, aceste minunate calcule facute cu c….apul…. ai dreptate, nu am votat impotriva guvernului si nici a parlamentului…. ci a hotararii lor de a demite un presedinte ales democratic…. nota 4, stai jos….

 4. eu.pentru Lv si sleahta said:

  LV,ar trebui sa nu te minunezi ca presedintele a fost un “domn”in fata parlamentului.Da dovada de aceasta domnie de 17 ani de cand este in politica si ,din ce se mai aude,a dat dovada de aceias domnie de cand a intrat la institutul de marina.Iti sustin parerea ca trebuia sa intre cu tancurile in parlament,ba chiar si-n guvern,in sediile partidelor si cand termina cu ei toti,chiar in casele oponentilor sai.Ar trrebui sa faca un nou referendum in care sa ceara nu vot uninominal ci desfintarea parlamentului,a guvernului,a partidelor politice,a constitutiei.Sa puna serviciile la treaba sa descopere pe toti cei ce-si permit sa nu-i accepte suprematia si sa dea cu ei in inchisoare.Nici nu stii ce dor le este romanilor de partidul si conducatorul unic.Daca impuscatul a fost unicul iubit de popor,baselu are si aici un avantaj;el este unicul iubit de popor dar cel mai iubit este de DUMNEZEU.Poporul l-a tradat ,nu s-au prezentat la vot decat putin peste 4 milioane ,din care l-au votat 74%,dar DUMNEZEU l-a votat 100% si chiar mai mult.Oricum,dupa ce termina de calcat cu tancurile parlamentul,pe tariceanu si guvernul,o sa vina si randul celor ce nu au pe CI,sau BI,stampila de votat si o sa vada ei pe DRACUL(in caz ca nu s-au uitat sa-l vada ieri in fata parlamentului,facand spume la gura).

 5. GABRIELA said:

  DAR ROMANIA??????

  VIA TA NOASTRA UNDE E? VIATA NOASTRA CE ATI FACUT CU EA ?

 6. eu,pentru gabriela si toti care-si pun intrebarea said:

  Ia !!!???? si tu,fato?esti chiar culmea.Ai pretentie de la “cei alesi”,sa le pese de “maruntele “noastre vieti ?Ei au probleme serioase,sant in joc miliarde de lei noi sau euroi si vii tu,o “amarastenca “sa le pui o astfel de intrebare?Amarasteni i conteaza doar sa dea cu stampila de votat,in rest…….daca le este foame sa respire adanc,iar daca nu au in ce se imbraca sa mai stea,dracului,si-n casa ca incurca circulatia coloanelor oficiale.

 7. pt ''eu ''si sleahta sa de arivisti said:

  daca 6 mil si ceva nu inseamna nimic este pt ca tu esti un nimic. iar pt cei care nu s-au prezentat la vot atunci hotarasca cei peste 6 mil

 8. nimic?da,dar cu drept de vot si cap. said:

  Alo!6 milioane,au fost cu turistii plimbati cu autocarul,prin statiuni,si platiti cu 50 lei,mincare si bautura.

 9. pt de nimie( adica ''eu'') said:

  minti si dezinformezi ceea ce arata ca nu intimplator scrii pe forum

 10. pentru admiratorul basescian said:

  Imi pare bine ca dialogam in direct.Daca n-ai avea mintea incetosata de lozincile populiste si de minciunile prezidentiale,ai putea sa vezi realitatea(nu postul tv,cu nume nefericit ales).Scriu pe forum ca am si eu o opinie si am dreptul sa mi-o spun(mai am inca dreptul,pana schimba”omul lui Dumnezeu”constituti a si ne ia drepturile).A… si draguta,eu,sant initialele mele,nu ma ascund in spatele nimanui.Si inca ceva:Te cred ca-ti admiri mentorul,dar eu nu am fost grosolana si nu te-am facut prost sau proasta,nici nu mi-am permis sa scriu ca esti un nimi si nici ca minti.Mi-am spus ideile.Tu,inafara de invective,ai si idei sau opinii personale?

 11. Dan Rotariu said:

  Voi comenta cele 12 obiective ale Cocoselului:1. Reforma sistemului politic
  a) Modifica rea legii electorale pentru introducerea votului uninominal, ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului.
  Preambul: Bun! Schimbam regula de a alege, deci vor veni altii in parlament (teoretic, practic vom vedea). Insa, oricum am schimba regula nu avem certitudinea alegerii unor oameni calificati si curati şi, mai mult, tot nu avem nici un mecanism de control al alesilor pentru a ii face responsabili de faptul ca nu respecta programul in baza caruia au ajuns in Parlament.
  Asadar, trag trei concluzii.
  Prima concluzie: Calitatea vietii democratice se poate schimba doar prin imbunatatirea calitatii oamenilor care ajung in Parlament, iar pentru a avea oameni de calitate acesti candidati trebuiesc evaluati, verificati si testati ca sa vedem ce calificare si cat sunt ei de capabili sa faca fata locului de munca unde ii angajam prin votul nostru.
  A doua concluzie: Responsabilizarea politicienilor se realizeaza doar in momentul in care noi, ca simpli cetateni, putem sa il determinam pe alesul nostru sa aiba un anumit comportament, sa isi respecte programul si promisiunile electorale. Politicianul o sa devina responsabil cand vom avea un mecanism principial de a il trage la raspundere, cand il vom putea concedia pe ales – chiar in timpul mandatului – daca isi incalca grav promisiunile, daca il vom putea amenda atunci cand nu isi respecta programul pentru care l-am ales.
  Concluzie finală: Desi dezideratele din enunt sunt realmente necesare atat privind cresterea calitatii vietii democratice cat si responsabilizarea politicienilor concluzionez ca votul uninominal schimba doar regula alegerii politicienilor si nu rezolva deloc nici calitatea vietii politice (pentru ca pot intra cetateni cu educatie indoielnica in viata politica) si nici nu introduce mecanisme pentru responsabilizarea politicenilor (adica posibilitatea nostra de a ii trage la raspundere, de ai ii amenda, de a ii concedia)
  Propunere.
  Considerand ca si in politica se inventeaza permanent mecanisme va propun mecanisme pentru realizarea practica si nu doar teoretica a dezideratelor din enunţ:
  – pentru imbunatatirea calitatii vietii democratice trebuie imbunaţită calitatea oamenilor politici care ajung in Parlament este necesar ca toti candidatii sa fie supusi la teste psihologice, economice, juridice, tehnice, de determinare a coeficientului de inteligenta, de cunostinte de management. Rezultatatele sa fie afisate astfel incat alegatorii sa cunoasca realmente calitatea candidatilor si abia apoi sa se treaca la votarea tuturor candidatilor
  – pentru responsabilitatea politicianului in fata cetateanului trebuieste ca alesul (care si in situatia votului uninominal o sa propus si sustinut tot de un partid) sa aiba incheiat un contract cu partidul care sa cuprinda penalizari si amenzi daca nu se tine de

 12. Dan Rotariu said:

  respectarea programului si promisiunilor electorale. Astfel cetateanul simplu care e membru de partid dar totodata si membru al comunitatii care l-a votat pe ales poate trage la raspundere pe candidat pana la a il concedia in timpul mandatului, daca acesta incalca atat de grav contractul care il are incheiat cu partidul.
  Aceste mecanisme pot fi aplicate indiferent de regula alegerii parlamentarilor, pe liste de partid, independenti sau sprijiniti de un partid prin vot uninominal, deci nu este necesara schimbarea de dragul schimbarii.

  b) Revizuirea Constitutiei, pentru a forma cadrul institutional capabil sa garanteze functionarea Statului roman la standardele Uniunii Europene.
  Preambul: Standardele constitutionale ale Uniunii Europene sunt multiple de exemplu in UK exista o constitutie monarhista, in FR e o constituie republicana, apoi in functie de puterea parlamentului putem vorbi de republici parlamentare si semi-parlamentare si chiar prezidentiale.
  Conc luzie: Simpla enuntare a alinierii la standardele care la randul lor nu sunt aliniate este paguboasa atat ca enunt dar cat mai ales ca si continut, pentru ca pana la urma pare o schimbare de dragul schimbarii neexistand un standard comun al constitutiilor tarilor membre, iar proiectul constitutional comun a cazut la vot in Franta de exemplu.
  Propunere: Anul acesta si urmatorul sa contribuim activ la facerea Constitutiei Europeane, pe care seful staului francez o propune intr-o schema minimala, si daca exista idei de standardizare a constitutilor si o aliniere a standardelor constitutionale europene ele pot fi cuprinse intr-un proiect al Constitutiei Europene inaintat de Romania. De ce sa ne disipam rafacand o constitutie interna cand putem sa ne canalizam eforturile spre o contructie constitutionala a UE complet noua?!

  c) Reformarea clasei politice, in urmatoarele scrutinuri electorale:
  – alegeri pentru Parlamentul European – pana la sfarsitul anului 2007 ;
  – alegeri locale – mai/iunie 2008 ;
  – alegeri legislative – noiembrie 2008;
  – alegeri pentru Parlamentul European – iunie 2009;
  – alegeri prezidentiale – noiembrie 2009;
  Preambul: Aici este prezentat un program de organizare al alegerilor deja cunoscut si insusit de toate forta politice. Elementul de nouatate care apare este reformarea clasei politice prin alegeri pe care suntem nevoiti sa il punem sub semnul indoielii deoarece pana acum alegerile nu au reformat clasa politica.
  Concluzie: simpla insiruire a programului de organizare a alegerilor nu reformeaza clasa politica pentru ca acest program oricum o sa fie executat.
  Propunere : reforma clasei politice se face dand posibilitatea poporului sa aleaga pe cei mai buni dintre candidatii inscrisi, in prima faza, testati pe baze stiintifice si apoi, in faza doi, performantele candidatilor sa fie aduse la cunostinta alegatorilor, iar in faza trei alegatorii sa se exprime prin vot asupra candidatilor. Pentru ca si prin aceasta metoda pot intra in functii, pe baza carismei, oameni mai

 13. Dan Rotariu said:

  mai putin pregatiti, imediat dupa alegeri, toti alesii ar trebui, pe banii nostri, sa urmeze 6 luni cursuri de recalificare, si abia dupa aceste proceduri sa intre in functiile pentru care au candidat

  d) Adoptarea legii lustratiei, ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati.
  Preambul: Se ridica aici doua probleme odata e adoptarea unei legi de curatire (e mai romaneste) a vietii politice prin care sa lipsesc unii cetateni de drepturi prin eliminarea dreptului de a alege si a fi ales, iar a doua problema este justificarea limitării drepturilor acestor cetateni pe baza unui contestat si contradictoriu „studiu” de condamnare a crimelor comunismului sau printr-un razboi al dosarelor care nu au fost desecretizate decat pe segmente si partial, adica mai exact: pentru ceilalti.
  Concluzie : In Europa exista in toate tarile Partide Comuniste.

  2. Extinderea reformei in sistemul de educatie
  a) Alocarea a 6 % din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004.

  b) Aplicarea reformei curiculare, in contextul procesului Bologna, astfel incat pregatirea tinerilor din sistemul de educatie romanesc sa creasca sansele lor de angajare pe piata interna si europeana a fortei de munca.

  c) Trecerea scolilor sub autoritatea administratiilor locale si a comitetelor de parinti, precum si transferul fondurilor corespunzatoare de la bugetul de stat.
  3. Continuarea reformei in sistemul de sanatate publica
  Elaborarea strategiei din domeniul sanatatii trebuie sa reflecte urmatoarele prioritati:
  a) Dezvoltarea medicinei de familie si a tratamentului ambulator, intr-o formula nebirocratica si mai accesibila pentru pacient.

  b) Elaborarea unor programe de reabilitare si dotare a spitalelor, care sa asigure conditii de tratament si spitalizare civilizate.

  c) Trecerea spitalelor in coordonarea administratiilor locale, concomitent cu transferul fondurilor.

  d) Reglementari transparente pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare.

  e) Incurajarea dezvoltarii sistemului privat, mai ales pe planul asistentei spitalicesti si al
  asigurarilor de sanatate.
  4. Continuarea reformei in Justitie
  a) Consolidarea independentei justitiei, ameliorarea sistemului judiciar prin introducerea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, precum si prin continua perfectionare profesionala a magistratilor.

  b) Cresterea eficientei institutiilor publice (politie, servicii de informatii, justitie, administratie centrala si locala) in prevenirea si combaterea actelor de mare coruptie.

  c) Accelerarea programelor de informatizare si modernizarea cladirilor destinate Parchetelor si Tribunalelor.
  5. Sistemul de pensii si de protectie sociala
  a) Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32 % , cat este in prezent – dupa patru majorari – pana la circa 40 % din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35 % din salariul mediu pe economie, in 2008-2009.

  b) Dezvoltarea programelor de incurajare a natalitatii si sustinere a categoriilor vulnerabile (varstnici, persoane cu dizabilitati, copii abandonati si familii cu multi copii).

  c) Diversificarea programelor vizand incluziunea sociala minoritatii de etnie rroma.
  6. Dezvoltarea economiei si a mediului de afaceri
  a) Mecanisme institutionale mai transparente pentru politici publice menite sa asigure dezvoltarea afacerilor si a economiei (la nivel local, regional si national) prin sprijin pentru:
  – Rationalizarea institutionala si flexibilizarea mecanismelor de programare (planuri coerente de dezvoltare nationala, regionala, locala).
  – Descentralizare (pentru a corela mai strans resursele si nevoile de dezvoltare cu decizia comunitatilor si autoritatilor locale).
  – Imbunatatirea mecanismelor de atragere, evaluare si excludere din sistem in cariera functionarilor publici. Definirea unui plan pe termen mediu privind cresterea capacitatii profesionale a functionarilor publici.

 14. un cetatean said:

  sa termine pentru DUMNEZEU ,cele doua marionete traian boc si traian wischi, ca i-au votat poporul ,care popor ma lingailor ? ala care va sfidat prin neprezentare ne-a durut in c…….r de referendumul vostru ati vrea sa fiti numai voi stat in stat ,fara voi cei mai mari de la ,pd, HOTI,PUPINCURISTI dispare ROMANIA ,depe harta da? DUCETI-VA dupa PNTCD CA NU O SA MAI INTRATI IN PARLAMENT ,VA IMBATATI CU APA RECE.Ati aratat ce puteti :ura dezbinare ,lasitate ,prostie .LA GARA

 15. ema said:

  Fraudarea alegerilor a fost dovedita cu filmate clare din care reiese ca pd-isti au carat oameni la vot de la o sectie la alta chiar si in judetzul dolj ,la Murgasi “mosia” domnului Duval care a carat pt Marinar oameni dintr-o comuna in alta…..dar GdS-ul nu a scris nimic despre acest fapt, ma intreb daca cumva marinarul pierdea alegerile ce scria GdS-ul ” ALEGERILE AU FOST FRAUDATE” .Mai mult ca sigur

 16. Ghergut said:

  Deceptia sustinatorilor antireformistilor si coruptilor este desigur mare si oarecum de inteles din punctul lor de vedere. Pai cum sa nu faca oamenii spume la gura, cand fiecare din cele 5 partide a obtinut in medie 5%? Cu un asemenea rezultat oportunistii ar intra doar in curtea parlamentului. Este si motivul pentru care alegerile parlamentare anticipate ii sperie de moarte. Este clar ca s-au compromis in mod grav, dar perdantii nu recunosc public si trag de timp in speranta ca-si vor mai reface imaginea sifonata de lipsa lor de realism si teribilism politic.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 31 mai 2007

Actualitate

» Expoflora
» Oltenia dansează…
» Servicii medicale gratuite
» Fumatul în locurile publice ar putea să fie interzis
» Tinerii craioveni, de vorbă cu Zoltan de la Sarmalele Reci
» Bagajul – teroarea vacanţelor

Local

» Au înşelat două bănci şi o firmă de electrocasnice
» Director schimbat din funcţie de două ori
» Mort în fântână
» Poliţişti agresaţi de şapte tineri
» Jandarmii au trimis OJPC-ul la Scorniceşti
» Garda Financiară face anchete penale
» Liderii încarceraţi au scăpatde executarea silită
» Razie printre scutere
» 54% dintre români vor demisia celor 322 de parlamentari
» Băsescu a cerut schimbarea guvernului şi alegeri anticipate
» Proiect de informare asupra circulaţiei forţei de muncă
» Ca între infractori
» Ajutaţi-mi tatăl să supravieţuiască!
» Copilărie în lanţuri
» Vlad Duţă – Campion
» Adolescenţă închinată lui Dumnezeu
» Consiliu de Administraţie la Aceti
» Gheorghe Chiţu, noul adjunct al ISJ Olt
» Desenele copiilor, expuse pe gardul parlamentului
» Profesorii aşteaptă punctajul pentru detaşare
» Închiderea Arpechim afectează economia din Vâlcea

Dolj

» 50.000 de vârstnici doljeni vor primi pensii mai mari
» Conservele suspecte, la incinerator
» Pistoale ascunse în cutii de prăjituri
» Şeful IPJ Dolj a accidentat un copil

Gorj

» Protecţia liliecilor din Peştera Muierilor
» Târziu, scos de sub urmărire penală
» O gorjeancă a născut în creierii munţilor

Sport

» Am vrut să-mi sparg toate cupele
» Philippe, mare sportiv, mare om
» Duval s-a antrenat cu Bugalski
» Turneu la Depou
» 30.000 de lei pentru Cupa României
» Obiectiv îndeplinit
» Bălan, preşedinte?
» Cătălin Crăciunescu îşi vrea banii
» Mutu, jucătorul sezonului
» Părintele, acuzat de practici neortodoxe
» Permutări de jucători la Pandurii
» Ionescu cheamă Ştiinţa la tribunal

Magazin

» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar!
» Energie electrică

Opinii

» Străbunicul şmecherului

Top