19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBustuchin, singura comună anti-Băsescu

Bustuchin, singura comună anti-Băsescu

Gorjenii din mediul rural au votat contra demiterii lui Traian Băsescu, doar într-o singură comună înregistrându-se rezultate împotriva preşedintelui.

Gorjenii din comuna Bustuchin au votat în proporţie de 55% DA. „Le respect voinţa oamenilor, fiecare a votat după cum i-a dictat conştiinţa.
Într-adevăr, suntem singura comună din Gorj unde atâţia cetăţeni au votat anti Băsescu. Oamenii au fost informaţi, cred că au ştiut semnificaţia votului lor. Asta le-a fost dorinţa, trebuie respectată“, a precizat Ion Ciocea, primarul comunei gorjene Bustuchin. Această localitate a fost afectată în trecut de alunecări de teren, este condusă de un edil ce aparţine Partidului Social Democrat (PSD) Gorj şi are o populaţie de peste 3.600 de persoane. Altă comună afectată de alunecările de teren în 2006 este Roşia de Amaradia. Aici însă, lucrurile au stat exact invers: 75% dintre alegători au pus ştampila pe NU. Din cei 2.600 de cetăţeni cu drept de vot la urne s-au prezentat doar 1.300. „La noi a fost cel mai mare procentaj împotriva suspendării lui Traian Băsescu. Sinistraţii au votat pentru preşedintele Băsescu, aşa cum ne aşteptam. Sunt foarte bucuros că s-a întâmplat aşa“, a declarat Liviu Cotojman, viceprimarul PD al comunei Roşia de Amaradia. 

Referendum cu incidente la Teleşti

În comuna gorjeană Teleşti, edilul Constantin Draghici a fost sesizat, sâmbătă, de cetăţeni că pe traseu există un microbuz albastru care transportă ţăranii la secţia de votare. Şoferul mijlocului de transport îi sfătuia pe oameni cum să voteze. „M-a adus un microbuz, şoferul mi-a spus că este cel mai bine să votez NU. Am pus ştampila unde am vrut eu“, a spus o localnică. De asemenea, ţăranii au spus că aceeaşi maşină avea o portavoce prin intermediul căreia şoferul chema oamenii la vot. „Nu este corect să li se spună oamenilor cum să voteze. Unii sunt influenţabili. Nu era normal ca ei să fie transportaţi cu microbuzul la secţia de votare. Era de la PD, că le-a spus să voteze NU“, a precizat un pensionar din aceeaşi comună. „Am fost înştiinţat de cetăţeni despre cele ce se întâmplau cu acel microbuz. L-am văzut şi eu, i-am făcut poză, au coborât vreo 15 oameni. Din locul în care mă aflu, din primărie, voi supraveghea tot ceea ce se întâmplă la această secţie de votare, astfel încât să nu mai apară incidente. Plouă şi este de înţeles că oamenii trebuie să vină cu ceva la vot, dar nu este corect să fie îndemnaţi să voteze într-un anume fel“, a declarat Constantin Drăghici, primar pesedist. Acesta intenţionează să facă o sesizare scrisă la Biroul Electoral Judeţean Gorj, dar a sesizat mai întâi prefectura de cele ce s-au întâmplat în comună. Reprezentanţii PD Gorj au respins acuzaţiile.

Voturi anulate

Cetăţenii din mediul rural au venit la vot, cu toate că ploaia foarte puternică nu s-a oprit toată ziua. În comuna Teleşti, la secţia de votare din satul Buduhala, la prânz se prezentaseră la referendum peste 130 de cetăţeni. „Nu au fost probleme, lumea este paşnică, au venit la vot în ciuda ploii. Sunt aşteptaţi 618 alegători“, a spus Teodora Ungureanu, preşedinta secţiei de votare.
În Negomir, satul Raci, preşedinta de secţie, Ramona Nicolae, a fost nevoită să anuleze votul unui cetăţean, căci a pus ştampila în afara urnei de vot, acesta fiind singurul eveniment neplăcut de aici. „Din totalul de 831 de alegători, la vot au venit 425. Dintre aceştia, 319 au pus ştampila pe NU, iar 96 pe DA“, a precizat Ramona Nicolae. Cea mai ridicată prezenţă la urne, la ora 17.00, s-a înregistrat în localităţile Fărcăşeşti – 51%, Secţia nr. 148 Ursoiţa din Bolboşi – 42,69% şi Crasna – 39 %. Sâmbătă, la ora 17.00, cifrele cele mai mici se înregistrau la Plopşoru – 14,12%, Secţia nr. 147 Valea din Bolboşi – 17,94%.
Majoritatea gorjenilor au votat împotriva demiterii preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU