11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrambureală pe liste

Brambureală pe liste

Sute de craioveni au reclamat sâmbătă slaba organizare a referendumului pentru demiterea preşedintelui. Unii nu s-au regăsit pe liste la secţii şi a trebuit să voteze pe liste speciale. O dilemă i-a măcinat pe preşedinţii secţiilor: la listele speciale trebuie sau nu declaraţie pe proprie răspundere?

Ploaia de sâmbătă i-a ţinut pe craioveni departe de urne în primele ore ale zilei. La majoritatea secţiilor de votare vizitate de reporterii GdS, prezenţa la vot nu depăşea 10-12%. Primii care  s-au grăbit să voteze au fost pensionarii. Unii dintre ei chiar au deschis secţiile la care erau arondaţi. În schimb, tinerii s-au trezit mai târziu. În spital, bolnavii s-au înghesuit să voteze pe listele suplimentare, spre iritarea preşedintelui secţiei, care nu mai făcea faţă. În multe secţii, oamenii nu s-au regăsit pe liste, reclamând slaba organizare a referendumului.

Dilema privind declaraţia pe proprie răspundere
 
Unii preşedinţi de secţii solicitau declaraţii pe proprie răspundere (că nu au votat la altă secţie) tuturor persoanelor care votau pe liste suplimentare sau speciale.  La Secţia 76, de la Şcoala 32 Craioviţa Nouă, de exemplu, toţi cei care votau pe liste speciale sau suplimentare completau declaraţii pe proprie răspundere.   Alţii solicitau aceste declaraţii doar celor care votau pe liste suplimentare.  La fel s-a procedat şi la Secţiile 63 şi 64 de la Şcoala 34 Craioviţa Nouă. „Până la ora 13.00 aveam pe lista specială cinci persoane, iar pe cea suplimentară, şase. Toate au completat declaraţie pe proprie răspundere, inclusiv membrii biroului care au votat la această secţie“, a declarat Dorel Balaci, preşedintele Secţiei 64. La Secţia 35 din cartierul 1 Mai, până la ora 10.30, 17 persoane din 120 care îşi exercitaseră dreptul de vot votaseră pe liste speciale fără să completeze declaraţie pe proprie răspundere. Preşedintele secţiei, Marius Dumitru, a spus că nu trebuie să completeze declaraţie decât cei care votează pe liste suplimentare. „Pe listele suplimentare votează după completarea declaraţiei paza, membrii comisiei de votare şi persoanele cu domiciliul în alte localităţi. Pentru cei care votează pe liste speciale nu trebuie declaraţie pe proprie răspundere“. Nici la Secţia 89 de la Liceul „C.D. Neniţescu“ nu au fost completate declaraţii pe proprie răspundere pentru cei care nu s-au regăsit pe listele permanente şi au fost trecuţi pe cele speciale.

Debandadă la repartizarea alegătorilor

Parafrazându-l pe Caragiale, întrebarea zilei de sâmbătă nu a fost „Eu cu cine votez?“, ci „Eu unde votez?“. Au fost cazuri când cetăţenii se prezentau la secţiile unde au votat în urmă cu trei ani, însă nu se găseau pe liste. Acestor persoane li se comunica la ce secţii de votare trebuie să meargă, însă unii, când auzeau că sunt trimişi în altă parte, se supărau şi plecau acasă.  Secţia 74 de la Şcoala 32 din Craioviţa Nouă împărţea Aleea Castanilor cu alte secţii de votare. „O încurcătură avem cu Aleea Castanilor, pentru că este împărţită la mai multe secţii de votare. Oamenii nu ştiu exact unde trebuie să voteze. Pentru a rezolva aceste cazuri, avem la dispoziţie un număr de telefon de la prefectură, unde ne informăm şi apoi le spunem şi alegătorilor la ce secţie sunt“, a spus Alin Bîscă, preşedintele Secţiei 74. Tot în Craioviţa Nouă, o parte din cetăţenii de la blocurile 17, 18 şi 19 erau arondaţi la o secţie de la Grădinţa 40, în timp ce restul erau trecuţi la o secţie de la Şcoala 30.

Blocurile ANL, absente de pe liste

La alte secţii, cei care nu s-au regăsit pe liste au putut să voteze direct pe cele speciale.
Lache Istodor era unul dintre alegătorii care au votat pe liste speciale la Secţia 35 de la Şcoala 36 din cartierul 1 Mai. Bărbatul era nemulţumit de organizare şi a ţinut să reproşeze acest lucru preşedintelui comisiei: „Tot blocul S 46 lipseşte de pe liste. N-am mai văzut aşa debandadă de organizare“. La Secţia 73 de la Şcoala 32 din Craioviţa Nouă votaseră 19 persoane pe liste speciale, până la ora 11.00.
O situaţie inedită a fost cea a blocurilor ANL, care nu s-au regăsit pe nici o listă electorală. O parte din locatari au putut vota pe liste speciale la secţiile din apropiere. La Secţia 65 de la Şcoala 34 Craioviţa Nouă, la ora 13.00 erau trecute pe listele speciale 26 de persoane, dintre care 23 de la blocurile ANL.

Liste suplimentare

Studenţii medicinişti şi bolnavii au putut vota pe liste suplimentare în cadrul secţiilor special amenajate în incinta Facultăţii de Medicină şi a spitalelor. La Secţia 156, amenajată într-unul din căminele Facultăţii de Medicină, prezenţa la vot a fost printre cele mai slabe din Craiova. Potrivit preşedintelui secţiei, până la ora 11.00, aici votaseră doar 16 persoane. „Am venit să-mi exercit dreptul de vot pentru că sper să fie mai bine noi toţi. Am votat pentru schimbare“, a spus Marius Radu, student la Medicină. La polul opus s-a aflat Secţia 145 de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Bolnavii s-au prezentat la vot în număr mare, fiind nevoiţi să aştepte la coadă pentru a intra în sală. „În două săptămâni nu am văzut o bucată de carne. Avem de trei zile mâncare de cartofi când simplă, când roşie (cu bulion), când verde (cu pătrunjel). Nu trăim bine. Ori cu ăia, ori cu ăilalţi, tot aşa e. Dar eu votez că trebuie să fie cineva în fruntea ţării. Normal, la o turmă de oi trebuie să pui un cioban“, a spus Nicolae Ciobanu. Preşedintele secţiei, Mihai Călugăru, a declarat că până în jurul prânzului nici un bolnav dintre cei imobilizaţi la pat nu solicitase urna mobilă pentru a vota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS