9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul vaccin eficient împotriva cancerului de col uterin

Primul vaccin eficient împotriva cancerului de col uterin

Rezultatele unui vast studiu internaţional, ce au fost publicate în această săptămână, au confirmat eficacitatea primului vaccin împotriva cancerului de col uterin.

 

Acest tip de cancer este unul care provoacă majoritatea deceselor în rândul femeilor la nivel mondial, 240.000 de persoane pierzându-şi viaţa în fiecare an după ce au fost diagnosticate cu acestă boală. Anual, în întreaga lume, aproximativ 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Studiul realizat pentru stabilirea eficacităţii vaccinului „Gardasil“, produs de grupul farmaceutic american Merck, care a început să fie comercializat din anul 2006, a fost efectuat în zeci de centre medicale din 13 ţări, pe 12.000 de tinere cu vârsta cuprinsă între 15 şi 26 de ani, neinfectate cu virusul papilloma. Jumătate dintre acestea au fost vaccinate cu „Gardasil“, iar jumătate au primit un placebo.

 

„Gardasil“ – primul vaccin împotriva cancerului

 

„Este vorba despre primul vaccin conceput special împotriva apariţiei cancerului. Aceste teste clinice efectuate au demonstrat că acesta are o eficacitate de 98 la sută şi nu este periculos, ţinând cont de numărul mic de efecte secundare severe înregistrat“, a declarat doctorul Kevin Ault, profesor de ginecologie în cadrul Universităţii din Atlanta (Georgia, SUA), care a participat la elaborarea vaccinului, precum şi la studiul pentru dovedirea eficacităţii acestuia.

„Gardasil“ permite dezvoltarea unei imunităţi faţă de patru tipuri de papillomavirus (6, 11, 16 şi 18), potrivit autorilor studiului ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine. Testele au arătat că vaccinul este eficient 100 la sută în ceea ce priveşte tipurile 16 şi 18 de papillomavirus, responsabile cu apariţia a 70 la sută dintre cazurile de cancere uterine. „Gardasil“ este, de asemenea, eficient şi împotriva tipurilor 6 şi 11 de papillomavirus, care provoacă 90 la sută dintre negii din zona anusului şi organelor genitale.

„Cu toate că vaccinul a dat rezultate remarcabile, eficacitatea sa este limitată din cauza faptului că nu toate cancerele uterine sunt provocate de papillomavirus. Vaccinul trebuie făcut de la vârste fragede (nouă ani), înainte ca acestea să fie infectate ca urmare a relaţiilor sexuale“, a precizat medicul Lindsey Baden, autorul unui editorial în revista New England Journal of Medicine.

Vaccinul „Gardasil“ ar putea, de asemenea, împiedica o parte dintre cancerele la gât cauzate de acelaşi virus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS