9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSonde ilegale în Dolj

Sonde ilegale în Dolj

Societatea comercială Petrom a fost amendată de angajaţii administraţiei judeţene pentru amplasarea ilegală a mai multor sonde de foraj pe teritoriul Doljului.

În urmă cu câteva luni, mai mulţi consilieri judeţeni au solicitat în plenul şedinţei un control  referitor la numărul şi legalitatea amplasării sondelor de foraj de pe teritoriul judeţului Dolj, motivat de faptul că încasările judeţului din taxa de 1% plătită pentru construcţia unei sonde erau aproape inexistente. Verificarea sondelor, realizată de o comisie formată din angajaţi ai consiliului judeţean în frunte cu arhitectul-şef al judeţului, Dan Radu Pappa, a scos la iveală faptul că mai multe instalaţii de acest tip care aparţin societăţii Petrom au fost construite fără autorizaţie pe domeniul public. Potrivit proceselor-verbale întocmite de comisie, au fost constatate opt nereguli în mai multe comune doljene, iar cele mai mari amenzi, de câte 100.000 de lei, au fost aplicate pentru amplasarea unor sonde fără a solicita eliberarea unei autorizaţii de construire, fie pe domeniul public al comunei Predeşti, fie pe o proprietate privată situată în aceeaşi localitate.
Potrivit lui Ion Prioteasa, preşedintele consiliului judeţean, cu o singură excepţie în care Petrom a solicitat certificat de urbanism, amenzile, care totalizează 400.000 de lei, nu au avut prea mari efecte, iar verificările în teritoriu vor continua. „În această perioadă ne-am fi aşteptat să se intervină energic şi să intre în legalitate, dar nu au cerut decât un certificat de urbanism. Nu vom interveni în forţă, cu demolarea sondelor, pentru că sunt oameni cu locuri de muncă acolo, dar oricine construieşte unde consiliul judeţean are autoritate trebuie să intre în legalitate şi să obţină autorizaţia de construire în timp ce face lucrarea, nu după ce se termină“, a spus Prioteasa.

Petrom tace

În procesele-verbale încheiate de membrii comisiei de verificare de la CJ Dolj se mai arată faptul că, în cazul a două instalaţii de foraj în comunele Predeşti şi Scaieşti, Petrom a construit reţele de curent electric pe o distanţă de trei kilometri fără a solicita autorizaţie. Pe lângă amenzile aplicate Unităţii de Producţie Petrolieră Craiova a societăţii Petrom, angajaţii consiliului au amendat şi una dintre firmele care au construit sondele pentru faptul că nu a solicitat autorizaţia de construire de la beneficiar. Deşi GdS a solicitat exprimarea unui punct de vedere din partea societăţii Petrom, până la închiderea ediţiei reprezentanţii firmei nu au trimis un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS