17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReclama studenţească

Reclama studenţească

Moda bileţelelor ce anunţau cumpărarea sau vânzarea anumitor produse între studenţii din campusurile universitare a trecut de mult. În tendinţe se înscriu astăzi anunţurile de pe pagina special creată în reţeaua căminelor.

Mica publicitate funcţiona demult în campusurile studenţeşti pe suport de hârtie. Era imposibil ca la o simplă plimbare pe culoarele căminelor să nu îţi trezească interesul câteva mesaje inedite. „Vând pisică. Problema părului este exclusă. Nu face parte din rasa pisicilor chele, a chelit de atâta smotoceală. Colegu' e de vină“ Sau „Vând relicvă casetofon. O fi el bun la ceva. Eu nu i-am găsit nici o întrebuinţare. Poate tu ai mai mult noroc“. Pe vremea sesiunii, alta era tematica: „Caut cameră de studiu, colegul e într-o perioadă proastă“, „Copiaţi inteligent. Apelând numărul de telefon 0723…, promovarea examenelor va deveni floare la ureche“. Şi chiar dacă se apropia vremea predării lucrărilor de laborator sau a referatelor la camera 207, studenţii nu manifestau nici un fel de interes pentru realizarea lor, căci doi tineri, „şoricei de bibliotecă“, rezolvau problema contra cost, pe bani sau schimb în natură, pe un suc, un pachet de ţigări, o îngheţată, iar în week-end pe o sticlă de bere. Şi uite aşa se mai scurgea un an de şcoală.

Tehnologia, la putere

Astăzi, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Hârtia este înlocuită cu suportul electronic. Astfel că este imposibil să mai găseşti prin căminele zilelor noastre vreo bucăţică de hârtie pe care să stea mâzgălite vreun anunţ rătăcit, vreo dorinţă încă neîmplinită. Şi dacă, totuşi, vă este dor să trăiţi momentele unice din anii studenţiei, să vă distraţi citind anunţurile de vânzare-cumpărare ale studentului de astăzi, nu trebuie decât să rugaţi frumos un tânăr june să vă permită să accesaţi pagina de publicitate din reţea, de la calculatorul din cameră. Cine are astăzi ceva de vândut sau de cumpărat nu trebuie decât să deschidă vypress-ul. Vă vor bombarda anunţuri de genul: „Cumpăr plasă împotriva insectelor“. Pe aceeaşi temă: „Ba io vreau sită d-aia doar dacă e ecologică… şi biodegradabilă… că n-am chef să fiu criminal de goange… şi să fac io puşcărie din cauza ta…“. Autor: piratu'. Alt mesaj, al cărui autor a considerat că informaţia deţinută trebuie neapărat făcută public: „Alcoolul ne ajută să transformăm durerea sufletească în durere de cap“. Îi urmează un alt mesaj, de această dată sub formă de banc: „Doktore de unde ştii k am tensiunea ridikată?? Păi, când te mushka tzântzarii… se sparg:)“. Şi mesajele continuă să curgă. Printre anunţurile de vânzare serioase – „Vând cablu S video, L=2 m 10 RON“ sau „Vând placă de bază Gigabyte GA7VA VIAKT 400, Procesor AMD Athlon XP 2000 +, preţ 200 lei“ – se mai strecoară şi un anunţ buclucaş: „Vindem una bucată Costy montabil. E bun la orice. Şterge pe jos, dă cu mătura. Ba din când în când mai spală şi vase. Ca bonus, vă pregăteşte o porţie bună de cartofi prăjiţi. Gratis“. Nu lipsesc nici anunţurile matrimoniale: „Tânăr capabil, cu putere financiară, caut tânără frumoasă, deşteaptă şi devreme acasă“ sau „Eu, Dragoş Vodă, caut Ilene Cosânzene, care să ştie a coase, a ţese, nu intrigi, ci covoare, în vederea unei afaceri profitoare, şi nu în ultimul rând a găti mămăliguţă cu smântână şi brânză. A călca şi a iubi cu foc sunt şi ele atribute obligatorii“. Şi uite aşa, cât e ziua de lungă, anunţurile vin să umple paginile de net. Toate ofertele şi cerinţele sunt satisfăcute, astfel încât nimeni nu se ridică nemulţumit din faţa calculatorului, învinuind lipsa unei game variate de anunţuri publicitare. Şi buna dispoziţie este asigurată, căci un banc, două, trei, vin întotdeauna să spargă monotonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS