10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremii şi înjurături la olimpiadele şcolare

Premii şi înjurături la olimpiadele şcolare

Judeţul Olt rămâne în prima parte a clasamentului olimpiadelor şcolare. Ediţia din acest an a concursului de Fizică a fost umbrită de comportamentul condamnabil al unor cadre didactice.


OLT.
Olimpiada pentru disciplinele socio-umane a mai adus un premiu II în judeţul Olt, obţinut la Logică de Voichiţa Popa, de la Liceul Teoretic Balş, prof. Dan Petrescu. Menţiune la Istorie a obţinut elevul Cristian Marin, clasa a VIII-a, Şcoala Generală nr. 7 din Slatina, prof. Doina Leulescu. În cadrul unei competiţii mai puţin mediatizate, Olimpiada Liceelor Pedagogice, eleva Nina Maria Roşcan, de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina, prof. Carmen Boiangiu, a obţinut şi ea menţiune.
Cu 192 de puncte din 200 posibile, Loredana Popa, clasa a X-a, elevă a prof. Mariana Mihai, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, a primit din partea juriului tot menţiune.

Cea mai bună lucrare experimentală la chimie

Din cei nouă membri ai lotului judeţean pentru Olimpiada de chimie, cinci s-au distins în cadrul competiţiei. Alexandru Adrian Pârvan, elev în clasa a VIII-a la Şcoala „Gheorghe Magheru“ din Caracal, prof. Florica Ion, a primit premiul pentru cea mai bună lucrare experimentală şi menţiune. Alte menţiuni: Raluca Marinescu, clasa a VIII-a, Şcoala „Nicolae Titulescu“ din Caracal, prof. Luminiţa Floricel; Ionela Adriana Neacşu, clasa a X-a, Liceul Teoretic din Balş, prof. Teodora Diaconu; Teodora Mocanu, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, prof. Adina Păun; Cătălin Pătruţ, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, prof. Florea Ilinca.

Contestaţii la Olimpiada de fizică

Rezultate nu chiar pe măsura aşteptărilor s-au înregistrat la Olimpiada naţională de fizică, numai că nici „ostilităţile“ n-au decurs tocmai normal. Din 17 elevi care au reprezentat judeţul, cinci s-au întors acasă cu menţiuni, unul dintre ei fiind cooptat în lotul lărgit în vederea participării la olimpiadele internaţionale. Ceea ce a deranjat, în schimb, a fost modul cum s-a „administrat“ această ediţie, proba experimentală fiind contestată. Un singur membru al juriului a propus subiectele, iar rezolvarea „corectă“ a venit, întâmplător, de la membrii delegaţiei din judeţul profesorului şi elevii din judeţele cu profesori în comisia de evaluare. „80% dintre elevi au imaginat un mod de rezolvare şi doar 20% au găsit soluţia gândită de cel care a propus subiectul. Chiar şi formularea subiectului indica soluţia găsită de majoritatea elevilor. Nu s-a afişat după concurs baremul de corectare, iar elevii nu au primit la final foaia de concurs. Mai mult, la contestaţii băiatul meu a fost înjurat de acel membru al juriului pentru că a cerut, pertinent, explicaţii“, a declarat profesorul însoţitor Ionel Barbu. Toate aceste aspecte, a mai spus Barbu, vor fi aduse la cunoştinţă şi ministrului, „pentru că nu se mai poate face nimic pentru această ediţie, dar trebuie să se facă lumină pentru cele viitoare“. În urma punctajelor obţinute, Adrian Cârstea, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, prof. Ion Câciu, a fost selectat pentru lotul lărgit, urmând pregătirea şi probele de baraj. Tot menţiuni au obţinut şi elevii: Alexandru Popa, clasa a VIII-a, Liceul cu Program Sportiv din Slatina, prof. Virginia Ghiră; Mihaela Turcu, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, prof. Nicolae Ioniţă; Octavian Năsui, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, prof. Nicolae Ioniţă; Mihaela Călinescu, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Ion Minulescu“, prof. Dumitru Combei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS