19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNiculina Stoican, o femeie implinita

Niculina Stoican, o femeie implinita

A crescut cu cântecul popular in leagan si in suflet. Si-a crescut copilul in acelasi cult al respectului si dragostei pentru folclor, transformându-si familia intr-un adevarat camin, unde iubirea si arta populara sunt cuvinte sfinte.


Niculina Stoican a crescut pe meleaguri mehedintene, in Preajna, acolo unde incep muntii. Biserica din sat e ctitorie a lui Tudor Vladimirescu, si de la Prejna si-a strâns Tudor pandurii când a plecat spre Tismana, la inceputul miscarii sale revolutionare.


Locuri frumoase cu oameni care a trebuit sa invete de mici ce inseamna munca. A crescut in inima cânteculului popular, a cântat de mica, pentru ca in sat oamenii sunt plini de cântec stramosesc, folclor autentic. Avea voce, dar nimeni nu banuia ca mai târziu vraja cântecului o va purta in toata Europa si chiar in America, uimind prin poezia frumoasa si muzica fara egal, caci mama sa visase o cu totul alta profesie pentru ea. Nici chiar artista de astazi a Ansamblului Artistic Profesional „Doina Gorjului“ nu credea ca va urma o asemenea cariera.


„Povestea Niculinei Stoican pe scena muzicii populare a inceput bineinteles alaturi de mama, pentru ca asa a fost sa fie sa am eu norocul, sa am asa o mama. Ea nu si-a dorit pentru mine o asemenea cariera. Ar fi vrut medic. Nu cred ca mi-ar fi reusit daca totusi i-as fi indeplinit dorinta. Eu cred in norocul meu. Cred in soarta si destinul meu si atunci sunt bucuroasa ca am luat-o pe acest drum. Daca nu foarte bine, macar bine fac ce fac. Eu am fost crescuta de bunici si când mama a inceput sa cânte si am realizat ca ea este o micuta vedeta m-a fascinat lucrul acesta si atunci, pentru ca ma lua cu ea si vedeam ce se intâmpla, veneam acasa la bunici si faceam din ce vedeam un spectacol. Ii puneam sa-mi tina tot felul de paturi, cearceafuri dupa care ma ascundeam, pentru ca apoi sa ma prezint: Angelica Stoican. Chiar e o poveste reala. Nu stiu daca atunci am inceput, caci am realizat foarte târziu ca vreau sa fac din asta o profesie. Cred ca a inceput când m-am angajat la «Doina Gorjului». Atunci am realizat ce inseamna aceasta profesie, la ce ma inham si ce sacrificii presupune. La noi dragostea publicului e rasplatita din plin, dar ea inseamna drumuri foarte multe. Foarte putin timp petrecut cu familia, foarte multe nopti dormite departe de acasa. «Nu poti sa ai tot si nimic nu este degeaba». Asa m-a invatat bunica mea“, a declarat iubita interpreta de muzica populara.


O cariera si o viata de familie reusite


A cules aplauze, recunostinta, dragoste din partea publicului, distinctii si recunoastere. A adunat insa si multe insatisfactii. Regretele au disparut.


„De ar fi sa o iau de la capat, as vrea sa am aceeasi viata, as vrea sa fac acelasi lucru, sa am acelasi copil minunat pe care-l am, sa fiu acelasi om care sunt, cu micile rautati, micile mele defecte, mici, mari, cum or fi. Eu le vad, le recunosc, incerc pe cât posibil sa le indrept. Poate nu reusesc, dar sunt macar multumita ca le vad“, a mentionat Niculina Stoican.


Si chiar daca a mai si plecat capul, pentru a-si ascunde lacrimile de dor pentru cei dragi, a reusit sa se adune si sa mearga mai departe. Are o familie reusita, un baiat de 14 ani, de altfel „cântecul cel mai frumos“, „un urmas de nadejde al muntelui“, cum ii place bunicii sale, Angelica Stoian, sa-l numeasca si cu care ii place sa se mândreasca: „este un cuminte si-un frumos nu pentru ca este baiatul mamei. Am avut norocul, iarasi norocul, sa am un copil frumos si cuminte. Iubeste muzica populara pentru ca asa a fost crescut. Ma bucur din suflet ca tineretul din ziua de astazi a realizat ca noi, ca definitie, ca natie, nu putem sa existam fara traditie, aici intrând obligatoriu muzica populara. Ma bucur din suflet ca merg la petreceri, la discoteca si vad ca se joaca muzica populara, nimeni nu are reactii de dispret“.


Isi petrece putinul timp liber in compania fiului sau. Se amuza impreuna.


„Ne place sa fim impreuna, sa iesim impreuna, sa râdem impreuna. Imi arata pe internet tot felul de chestiuni care il distreaza pe el: «Mami, vino, te rog, sa vezi!». Nu stiu cât ma amuza pe mine, dar trebuie sa ma amuz, ca e firesc. Mergem la tara, bunicii mei traiesc, multumesc lui Dumnezeu, de Pasti, de Craciun, de Sânta Marie, când este hramul satului.


El e foarte atasat de ei, noi ca familie suntem toti foarte uniti, ne petrecem mult timp impreuna. In general, am incercat sa-i fiu alaturi in evenimentele importante din viata lui, chiar daca sunt foarte mult plecata. Incerc sa le fac tot felul de surprize, tot feluri de nimicuri asa. Nici eu nu am crescut in pretentii, care sa depaseasca limita bunului-simt, si asa l-am educat si pe el. Il ghicesc de obicei“, povesteste Niculina Stoican.


O femeie implinita, care a stiut sa imbine cu usurinta o cariera de succes cu o viata de familie implinita.


O mama rasplatita cu toata dragostea din lume, o artista iubita si apreciata de publicul iubitor de folclor. Un singur nume: Niculina Stoican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU