10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa de parcare, contestata

Taxa de parcare, contestata

Dupa ce Primaria Craiova a rupt contractul cu Cronos, firma care administra unele parcari din municipiu, a fost instituita o taxa de 20 de lei pe an pentru toti proprietarii de autovehicule. Unii craioveni nu sunt de acord sa dea 20 de lei primariei, in conditiile in care nu au mai trecut cu masina prin centru de câtiva ani.


Taxa de parcare instituita de Primaria Craiova prin hotarârea consiliului local nr. 466 din 2006 ii nemultumeste pe proprietarii de autoturisme care nu circula sau nu au mai circulat de câtiva ani prin oras cu acestea. Conform art. 47 din Hotarârea nr. 466, taxa pentru parcarea curenta pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova a vehiculelor apartinând persoanelor fizice si juridice din municipiul Craiova se stabileste la valoarea de 20 lei/an/vehicul. In schimbul acestei sume craiovenii pot sa-si parcheze automobilul in orice zona destinata acestui scop de pe raza municipiului. Potrivit municipalitatii, banii care intra la buget cu titlu de taxa de parcare vor fi utilizati pentru construirea de noi parcari si pentru reabilitarea celor existente.


Pentru unii, 20 de lei conteaza


Unii craioveni, mai ales pensionarii si cei care locuiesc la casa nu cred ca aceasta taxa trebuie platita nediferentiat, de toti proprietarii de autovehicule din municipiu. „Da, este nevoie de amenajarea de locuri de parcare, dar trebuie sa platim toti la fel? Am o casa, un garaj, o magazie, si gradina, iar pentru tot terenul platesc un impozit mai mare decât pentru casa si dupa logica lui Solomon trebuie sa platesc o taxa de parcare egala cu a celor care locuiesc la bloc si isi tin masinile in permanenta pe domeniul public. Este normala o asemenea hotarâre?“, se intreaba un pensionar din Craiova. Acesta mai spune ca nu foloseste masina in oras si face cel mult 1.500 de kilometri pe an, aproape toti catre gradina de la tara. „Este neintemeiata fixarea unei taxe unice pentru toti fara sa se faca nici o deosebire, astfel ca eu si altii ca mine platim pentru locurile de parcare ale altora. Pentru mine conteaza 20 de lei si doresc sa-i cheltuiesc cum doresc eu, nu cum vrea Solomon“, a incheiat barbatul.


Taxa este batuta in cuie pâna anul viitor


Conducerea primariei spune ca orice lege noua nu poate sa-i multumeasca pe toti, iar o eventuala scutire de la aceasta taxa pentru anumiti cetateni va fi posibila doar pentru anul 2008. „Eu cred ca 20 de lei nu este o suma mare. Inainte sa reziliem contractul cu Cronos, unii craioveni puteau da acesti bani pe parcari intr-o zi. Evident, mai sunt si cetateni nemultumiti, insa o eventuala scutire de la aceasta taxa se poate discuta numai in hotarârea care va stabili nivelul taxelor pentru anul 2008 si numai daca, pâna atunci, se va stabili ca sunt multi cetateni pe care ii afecteaza aceasta hotarâre. Pentru unul sau doua cazuri nu putem modifica o lege care este buna pentru majoritatea“, a declarat viceprimarul Sorin Iordache.


Acesta a mai spus ca, atunci când se va lua in discutie in cadrul consiliului local nivelul taxei pentru anul 2008 este binevenita orice propunere care ar putea face aceasta hotarâre buna pentru cât mai multi proprietari de autovehicule.


„Orice propunere este binevenita. S-ar putea discuta si o scutire pentru pensionarii cu venituri mici, insa, repet, numai daca se stabileste pâna atunci ca aceasta taxa reprezinta o problema pentru ei“, a mai spus Sorin Iordache.


Conform lui Eugen Calinoiu, seful Directiei Taxe si Impozite, numarul de autovehicule din evidentele directiei este de 89.000.


Pâna acum s-au incasat 260.000 de lei din taxa pentru parcare, prezenta proprietarilor la ghiseele directiei fiind constanta. „Oamenii trebuie sa inteleaga ca acesti bani, fiind vorba aici de o suma modica pe an, se vor intoarce tot la ei, pentru ca vor fi folositi pentru crearea unor noi locuri de parcare si intretinerea celor vechi“, a declarat Eugen Calinoiu.


Taxa pentru parcare


Taxa pentru parcarea pe domeniul public se plateste la Directia Taxe si Impozite din cadrul Primariei Craiova. Termenul limita pâna când poate fi achitata aceasta taxa este 31 martie. Dupa aceasta data se vor calcula penalitati de 0,1 la suta pentru o zi de intârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS