17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSora cea buna a puscariei

Sora cea buna a puscariei

Pentru multi dintre noi, puscaria este echivalenta cu zidurile groase, sparte ici-colo de zabrele, cu paznicii patrulând inarmati pe culoare intunecoase, cu celulele zavorâte. Oricât ar parea de anapoda, exista insa si inchisori fara arme, fara gratii, fara lacate. Una dintre acestea este inchisoarea de la Facai, o sora mai mica si mai buna a PMS Craiova.


La câtiva kilometri de Craiova, niste porti albastre iti atrag atentia. Desi inalte, de fier, continuate cu ziduri albe, nu infricoseaza deloc trecatorul. Nu au nici sârma ghimpata deasupra, nici paznici in foisoare care sa scruteze imprejurimile cu arma la sold. Nimeni n-ar crede deci ca dincolo de ele se afla de fapt o puscarie, ba chiar de maxima siguranta!


Aici, la Facai, se afla sectia exterioara a Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova, una dintre fermele agrozootehnice care asigura cea mai mare parte din hrana detinutilor din PMS. Desi poarta aceeasi denumire generica, diferentele dintre sectia de aici si cea din Craiova sunt insemnate.


„Conform noilor norme legislative, sunt aplicate la Facai doua regimuri de privare de libertate: semideschis si deschis“, explica Florentin Buica, comandantul sectiei. „In cadrul regimului semideschis, detinutii se pot plimba sub supraveghere in locuri si spatii stabilite de administratia penitenciarului, iar participarea la activitati se face cu insotirea de catre cadre neinarmate. La cel deschis, conditiile sunt inca si mai bune: detinutii se pot deplasa neinsotiti in interiorul locului de detinere, in locuri si spatii stabilite. Cazarea in camerele de detentie este in comun, iar acestea ramân descuiate atât pe timp de noapte, cât si pe timp de zi“.


Conditii de hotel


Doar zece functionari „pazesc“ cei 117 detinuti aflati aici pentru a-si executa, de regula, pedepse mici, de pâna la cinci ani: un ofiter comandant, opt supraveghetori si un „gospodar“ care asigura dotarea sectiei cu bunurile necesare. Mai mult decât atât, detinutii aflati la Facai beneficiaza de conditii apropiate de cele hoteliere: cinci camere de detentie dotate atât cu chiuvete in interior, cât si cu grupuri sanitare separate, televizoare conectate la cablu TV, cu program de la 7.00 la 22.30 (sâmbata si duminica pâna la 24.00, cu posibilitatea prelungirii in cazul unor emisiuni interesante ori al meciurilor de fotbal!), aparatura audio, o sala de mese, una de dusuri unde se efectueaza de doua ori pe saptamâna baia generala, doua masini de spalat in care persoanele private de liberate isi pot spala hainele, inclusiv lenjeria de corp. In curte, un teren de fotbal le sta in fiecare dupa-amiaza la dispozitie pentru activitatile de recreere.


Vizite mai dese si munca in aer liber


Chiar si regimul de vizita este mai indulgent in puscaria de la Facai.


„Vizita cu familia se face saptamânal, duminica se efectueaza si la masa, favoare care la PMS este acordata numai in urma unui raport de recompensare“, precizeaza comandantul Buica. „De asemenea, daca la PMS detinutii beneficiaza de cinci telefoane, aici pot da sase, ba chiar sapte, cu aprobarea directorului. Pentru familiile detinutilor este amenajata o sala de asteptare, dotata cu chiuveta, toaleta, masa, scaune si banci, unde acestea pot astepta in mod civilizat sa le vina rândul“.


Si tot ca o diferenta majora fata de regimul de la PMS, munca pe care o efectueaza detinutii nu este in atelierele de cizmarie sau in alte spatii inchise, sub stricta supraveghere, ci afara, in aer liber, la fermele de porci si vaci si la culturile de legume si zarzavaturi pe care sectia le are in imediata apropiere.


„Multi dintre ei se simt astfel ca acasa, fiind deja familiarizati cu astfel de activitati domestice“, spune comandantul Buica. „Iar perioada scurta de detentie pe care o mai au de efectuat pare mai usor de suportat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS