10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de cancer, plimbati cu patul

Bolnavii de cancer, plimbati cu patul

Bolnavii de cancer de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova vor fi mutati dintr-un compartiment in care stateau câte trei in pat intr-o cladire revendicata.


Dupa ce vreme de mai multe saptamâni bolnavii de cancer au fost in imposibilitate de a-si ridica medicatia din cauza CNAS care a „uitat“ sa faca aprovizionarea, acum pacientii internati in Spitalul „Filantropia“ sunt nevoiti sa doarma câte trei intr-un pat.


Pentru a rezolva problema, autoritatile medicale doljene au propus de anul trecut infiintarea in cadrul unitatii sanitare a unei sectii de oncologie. In luna decembrie 2006, Ministerul Sanatatii Publice a avizat noua structura organizatorica a spitalelor, inclusiv propunerea autoritatilor sanitare doljene de infiintare a unei sectii de oncologie cu 25 de paturi. De fapt, spitalul avea deja un compartiment cu zece paturi si a primit aprobare pentru suplimentarea cu inca 15 paturi. Toate bune si frumoase, numai ca atunci când a trebuit pusa in practica ideea au aparut si problemele.


Investitii in imobile revendicate


Cel mai greu a fost cu alegerea spatiului in care ar trebui sa functioneze noua sectie. Actualul compartiment de oncologie se afla intr-o cladire care a fost revendicata de fostul proprietar si care, potrivit medicilor, era improprie pentru functionarea unei sectii de oncologie, neavând printre altele suficient spatiu pentru amplasarea a inca 15 paturi. Asa ca s-a luat hotarârea ca intreaga sectie sa fie amplasata intr-o alta cladire… revendicata. Este vorba de unul din cele doua pavilioane ramase libere pe bulevardul Nicolae Titulescu, dupa mutarea ambulatoriului de specialitate al spitalului (policlinica de adulti). Pavilionul respectiv a fost revendicat de fostul proprietar, care a depus o notificare la instanta in acest sens. Autoritatile sanitare s-au gândit insa ca procesul ar mai putea dura unu-doi ani, plus inca cinci ani in care noul proprietar va fi obligat prin lege sa ii mai pasuiasca pe „chiriasi“. Prin urmare, sectia ar putea sa functioneze pâna când se va gasi o locatie mai buna. Eventual, dupa construirea in urmatorii doi-trei ani a Spitalului Regional, Spitalul „Filantropia“ (unitate sanitara cu aproape toate imobilele revendicate sau retrocedate) se va muta in cladirea care acum apartine Spitalului de Urgenta si uite asa se va rezolva problema spatiului.


Orice improvizatie ramâne definitiva


Desi utila, o propunere de suplimentare a numarului de paturi intr-o unitate sanitara care are cele mai multe cladiri revendicate este de-a dreptul hilara, având in vedere faptul ca acolo nu pot fi investiti bani publici. Conducerea ASP Dolj sustine insa ca trebuia gasita neaparat o solutie de compromis, având in vedere conditiile inumane in care au ajuns sa fie ingrijiti bolnavii de cancer. „Exista acest compartiment cu zece paturi care era insuficient. Din rapoartele intocmite de cadrele medicale de acolo reiesea ca bolnavii erau cazati câte trei in pat. Trebuia gasita rapid o solutie, de aceea am crezut ca este normal sa solicitam o marire a numarului de paturi“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Conducerea ASP Dolj sustine insa ca lucrarile vor fi facute din sponsorizari, prin urmare cheltuielile vor fi minime. „Ne bazam pe sponsorizari pentru efectuarea reamenajarii. Am facut apel la firme si persoane fizice sa ne ajute cu materiale de constructie, iar lucrarile vor fi facute in regie proprie, de muncitorii spitalului“, a precizat Mogos. Lucrarile de reamenajare in vederea mutarii compartimentului de oncologie au inceput la sfârsitul saptamânii trecute. Având in vedere insa ca se lucreaza la o improvizatie este interesant de aflat daca in afara de mai mult spatiu bolnavii vor avea parte si de o schimbare in bine a calitatii serviciilor medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS