19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnirea, de la Cuza la Carol

Unirea, de la Cuza la Carol

„Hora Unirii“ a rasunat ieri in liceele, scolile si gradinitele doljene. De la prichindeii de gradinita si pâna la liceenii imbracati in blugi si ii, cu totii au dat ieri mâna cu mâna alaturi de personajele Unirii, Alexandru Ioan Cuza si Mos Ion Roata, si au invârtit hora fratiei pe pamântul Olteniei.


Daca pentru majoritatea craiovenilor ziua de 24 ianuarie nu are o semnificatie deosebita, pentru elevi si profesori aceasta zi este una de sarbatoare. Imediat dupa vacanta de iarna, dascalii doljeni incep sa ii pregateasca pe copii pentru Ziua Unirii pe care o marcheaza ca in fiecare an cu scenete, cântece si poezii dedicate atât românilor si tarii lor, cât si domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele invatamântului românesc.


Concursuri, cântece si poezii despre Unirea Principatelor


Elevii de gimnaziu si profesorii de istorie ai Scolilor generale 16, 21, 32, 34 din Craiova, ai Scolii generale Vârvor si cei ai Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova s-au intâlnit la Sectia de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei pentru a-si demonstra cunostintele de istorie a României in cadrul unui concurs, iar cadrele didactice au prezentat rezultatele unor cercetari legate de contributia locuitorilor Olteniei la Unirea Principatelor si la istoria nationala. Ziua de 24 ianuarie a fost sarbatorita si de prichindeii de la Gradinita nr. 40 din Craiova, iar cei de la Gradinita nr. 29 si elevii Scolii generale nr. 23 din cartierul craiovean Brazda lui Novac au prezentat impreuna spectacolul de scenete, cântece si poezii „Unire in cuget si simtire. Cinstim eroii neamului“, spectacol care s-a incheiat cu prezentarea unui diafilm despre Unirea Principatelor Române.


Liceenii au incins hora in centrul Baniei


Nici liceenii craioveni nu s-au lasat mai prejos si au marcat si ei Ziua Unirii sub sloganul Uniunii Europene – „Unitate si diversitate“. „Impreuna cu reprezentantii minoritatilor etnice din Craiova, greci, italieni, germani si romi, marcam evenimentul de la 24 ianuarie 1859, actiune care face parte din proiectul «O noua hora a unirii la Craiova». La 11 octombrie 1857, in fata Colegiului National «Carol I», acolo unde in 1848 a fost citita de Titu Maiorescu Proclamatia de la Izlaz, s-a jucat Hora Unirii atunci când s-a anuntat ca adunarea ad-hoc a Tarii Românesti votase in unanimitate Unirea cu Principatele. Si azi pe frontispiciul liceului se poate citi ca si atunci: «Vivat România Unita»“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“. Colegiul a fost astfel gazda unui spectacol de muzica si dans sustinut de minoritatile etnice si de elevii colegiului care au combinat traditia cu modernitatea si, desi au purtat ii, nu au renuntat la blugi. Daca elevii greci imbracati in costumele lor traditionale au dansat pe melodia din Zorba Grecul, elevii italieni si romi au interpretat câteva cântece traditionale, iar elevii de la Colegiul „Carol I“ au jucat „Taraselul“. Dupa muzica si dans, in sala si-a facut aparitia cuplul Alexandru si Elena Cuza, interpretati de doi elevi de la Colegiul National „Elena Cuza“, care i-au invitat pe toti cei prezenti la hora in fata liceului. Pe ritmurile fanfarei militare care a interpretat „Hora Unirii“, cu mic, cu mare, elevii si profesorii de la cele doua colegii din centrul Craiovei, dar si autoritatile prezente la manifestari s-au prins in hora. Alaturi de ei, au dat mâna cu mâna si invârtit hora fratiei si simplii trecatori care au simtit nevoia sa sarbatoreasca Ziua Unirii asa cum faceau in anii de liceu.


Domnitorul invatamântului românesc


Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat in anul 1864 Legea invatamântului primar obligatoriu si gratuit. Tot in timpul domniei lui Cuza au fost infiintate primele universitati, la Iasi, in 1860, la Bucuresti, in 1864, apoi la Cluj, in 1872, si la Cernauti, in 1875.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS