14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj16 gorjeni, infectati cu HIV

16 gorjeni, infectati cu HIV

In judetul Gorj exista 16 persoane infectate cu HIV, anul trecut fiind descoperite doua cazuri.


Medicii specialisti au descoperit, de-a lungul anilor, in judetul Gorj, 16 persoane infectate cu HIV. Toti bolnavii se afla sub tratament, care este destul de costisitor. Virusul Imunodeficientei Umane este un agent patogen care, initial, ataca celulele din sistemul imunitar, multiplicându-se in interiorul acestora si distrugându-le, scazând astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor. La inceput, infectia cu HIV nu prezinta nici un fel de simptom, cu timpul insa organismul pierde capacitatea de a rezista in fata virusilor de orice fel. SIDA, potrivit doctorului Mariana Sfichi, nu reprezinta doar o singura boala, ci un complex de boli diferite care afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV, dar pe care un organism sanatos ar reusi sa le invinga fara prea mare efort. In absenta unui tratament, evolutia de la infectare pâna la aparitia bolii SIDA este, in general, intre 8 si 13 ani.


Durata supravietuirii dupa instalarea bolii variaza, in absenta tratamentului, de la noua luni la doi ani. Aceasta perioada poate fi prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicatia specifica. Din cauza acestei boli au murit aproximativ 30 de gorjeni, iar majoritatea dintre ei au fost copii cu vârste pâna in 14 ani.


Adultii si sexul neprotejat


Majoritatea bolnavilor din judetul Gorj sunt adulti, nici unul dintre ei nu s-a infectat in vreo unitate medicala gorjeana. Unii dintre ei au fost in afara granitelor, in tari precum Italia sau Spania, si au spus ca acolo au avut contacte sexuale neprotejate. Transmiterea pe cale sexuala este cea mai frecventa modalitate de raspândire a infectiei, in intreaga lume. Toate practicile sexuale neprotejate sunt potential infectante, iar riscul de transmitere este diferit in functie de practicile sexuale utilizate, varietatea partenerilor, precum si de sexul persoanei infectate.


„Unii dintre acesti bolnavi au fost plecati in diferite delegatii prin Bucuresti, acolo au facut sex neprotejat si s-au trezit bolnavi. Sunt printre ei oameni care au un anumit statut social, cu carte, de la care nu ma asteptam la asemenea comportamente daunatoare sanatatii. Majoritatea sunt din mediul rural, dar, inainte de a se infecta, nu au fost internati in unitatile medicale din judetul Gorj“, a precizat medicul Mariana Sfichi, directoare executiva pe probleme medicale in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Gorj. Aceasta se asteapta ca in viitor alta cale de transmitere a acestei boli sa fie cea parenterala prin consum de droguri. Parintii, consumatori de droguri, vor transmite virusul HIV copiilor.


HIV nu se transmite prin aer, atingere, sarut sau imbratisare, ci doar pe cale sexuala, prin sânge, prin laptele matern sau parenteral.


Suspiciune


La Spitalul Judetean din Târgu Jiu a aparut o suspiciune de prezenta a unui bolnav infectat cu virusul HIV. Persoanei respective i s-au facut mai multe analize, dar rezultatul nu a sosit inca. In cazul in care se va confirma prezenta virusului HIV, gorjeanul va fi cea de-a 17-a persoana infectata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS