9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata de student fara teatru si cinema

Viata de student fara teatru si cinema

Tolanit in patul din camera de camin, butoneaza de zor in cautarea unui film sau a unui documentar interesant. La calculator, colegul de camera impusca de câteva ceasuri dusmanul invizibil. Celalalt coleg arunca sageti in chipul fostei iubite lipit de tinta. Asa mai trece o seara a studentului craiovean.


Potrivit studiului „Situatia tinerilor din România“, realizat de Asociatia Pro Youth, mai mult de jumatate dintre tinerii din România nu a mers niciodata la teatru si foarte putini au ajuns la un concert de muzica clasica. Studentii spun ca nu au bani pentru evenimente culturale, deoarece bursele sunt foarte mici.


Cei care lucreaza, desi au bani sa isi plateasca biletele, nu au timp pentru teatru, cinema sau concerte. 47% din tineri nu au fost niciodata intr-un cinematograf, 62% nu au mers la teatru, iar 80% nu au fost niciodata la un concert de muzica clasica. In schimb, conform studiului, trei sferturi se uita zilnic la televizor. „Am fost o singura data la teatru, in liceu, iar la cinema nu am mai mers de câtiva ani. Ma uit cu prietenii la filme pe calculator si mai iesim la o bere, intr-un club o data sau de doua ori pe saptamâna. Viata de student nu mai e ce a fost pe vremea parintilor nostri. Mai facem un ban pe unde putem ca sa ne distram si noi, dar nu ne ajung prea mult timp“, a spus Marius, student la Facultatea de Automatica din Craiova.


„Teatrul este pentru nostalgici“


Cu toate ca studentii si elevii care merg la o institutie de cultura, aflata in subordinea ministerului, beneficiaza de o reducere de 20%, studentii craioveni nu sunt interesati de educatia culturala pe care o considera prea scumpa pentru buzunarele lor. „Nu ne permitem sa dam bani pe teatru, sa mergem si la un suc sau sa platim intrarea intr-un club. Asa ca renuntam la teatru pentru ca oricum nu stim noi prea bine ce inseamna asta. Poate când vom fi batrâni vom merge“, a spus Valeria, studenta in anul III la Facultatea de Drept. Altii nici macar nu vor sa auda de teatru. „Sa mergem la teatru sau la filarmonica. Da’ ce, eu sunt de fite ca sa ma cred cult si interesant. Noi traim in era tehnologiei si a vitezei. Teatrul este pentru nostalgici“, a spus Vlad, student in anul II la Facultatea de Informatica din Craiova.


Cititul, inlocuit de calculator


Daca in alte orase universitare salile teatrelor sunt pline cu studenti, la Teatrul National din Craiova studentii sunt pasari rare. „In alte orase, cum ar fi Cluj, Bucuresti sau Iasi, studentii sunt publicul obisnuit, insa la noi tinerii nu vin la teatru. Studentii craioveni vin din Oltenia, o regiune care nu are traditie teatrala. Asa ca nu este vorba de bani pentru ca pretul unui bilet este pentru elevi si studenti de 50.000 de lei. Vin insa elevi pentru ca angajatii teatrului merg prin scoli si licee si promoveaza piesele potrivite pentru vârsta lor. O sa ne gândim la ceva pentru a atrage si publicul studentesc“, a spus Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova.


Cititul nu se afla nici el in topul preferintelor tinerilor, asa cum reiese din studiul Asociatiei Pro Youth. Aproape un sfert dintre ei spun ca n-au citit niciodata literatura, iar procentul celor care citesc ziare in fiecare zi nu depaseste 20%, cele mai frecvente activitati in timpul liber fiind urmarirea programelor pe calculator si intâlnirile cu prietenii. Jumatate dintre tineri se joaca pe calculator zilnic sau cel putin o data pe saptamâna.


Incredibil, dar adevarat


Conform studiului Asociatiei Pro Youth, 35% dintre tineri nu folosesc internetul, iar 30% nici macar nu s-au jucat vreodata pe calculator. Aproape un sfert dintre subiectii studiului nu au mers niciodata intr-un club sau o discoteca, iar concertele de muzica moderna abia reusesc sa atraga 42% dintre tinerii români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS