14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscriminati in propria tara

Discriminati in propria tara

Reprezentantii românilor din Covasna, Harghita si Mures, intruniti la Izvorul Muresului pentru a contracara adunarea maghiarilor care doresc autonomia pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc, au adoptat sâmbata o declaratie prin care cer ajutorul autoritatilor centrale.


Reprezentantii românilor din judetele mentionate solicita autoritatilor centrale elaborarea si aplicarea unei strategii nationale pentru solutionarea problematicii pastrarii si dezvoltarii identitatii nationale a românilor, minoritari in cele trei judete. Potrivit NewsIn, declaratia va fi inaintata autoritatilor române, precum si forurilor europene. Reprezentantii sferei civile, ai politicienilor, autoritatilor locale românesti si ai bisericii ortodoxe din Covasna, Harghita si Mures au declarat ca situatia grava la care s-a ajuns este consecinta cedarilor si compromisurilor facute de clasa politica româneasca, dupa decembrie 1989, care a abandonat acest areal si pe românii care traiesc in zona, considerati ca „pierderi colaterale“, la discretia UDMR.


NU Legii Statutului minoritatilor nationale


Declaratia lansata sâmbata este un apel la autoritatile statului, Parlamentul României, presedintia, guvernul, precum si la intreaga societate româneasca, Patriarhie sa ia atitudine si sa-si exprime public pozitia fata de actiunile liderilor maghiari, de obtinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care atenteaza la unitatea si suveranitatea statului si natiunii române.


Se solicita Parlamentului si presedintelui României sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR, asigurarea cadrului legal de reprezentare a populatiei românesti din zona in structurile decizionale legislative si administrative, respectarea statutului limbii române ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale, precum si finantarea de la bugetul central a publicatiilor cotidiene in limba româna.


Apel la dialog interetnic


Participantii la Adunarea reprezentantilor românilor din judetele Covasna, Harghita si Mures au reinnoit apelul la conlucrare si dialog interetnic si apreciaza ca singura solutie este convietuirea pasnica bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor europene, al principiilor unitatii in diversitate si al interculturalitatii promovate de Uniunea Europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU