19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilia bebelusului disparut, monitorizata

Familia bebelusului disparut, monitorizata

Aproape o saptamâna a trecut de la disparitia bebelusului din Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Pâna in prezent s-au facut numeroase speculatii, insa toate s-au dovedit nefondate.


Contradictiile aparute in acest caz complica si mai mult cercetarile. Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Craiova au declarat ca micutul disparut era abandonat in spital, in timp ce reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj au alta versiune. In tot acest timp, familia traieste o adevarata drama.


Lasat in spital, nu abandonat


Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj infirma toate speculatiile cum ca micutul disparut din spital ar fi putut fi furat de o asistenta maternala profesionista. In plus, acestia sustin ca bebelusul familiei din Motatei nu fusese abandonat, ci lasat de parinti in spital pâna inregistra greutatea normala pentru a putea fi luat acasa.


„Parintii il inregistrasera pe copil pe 22 septembrie, fiindu-i emis certificat de nastere. In cazul abandonului, parintii nu stiu cum sa dispara mai repede si nu mai au grija sa le mai faca acte. In prezent, avem zece bebelusi, cu vârste cuprinse intre trei si sase luni, dati in ingrijire in familii, la asistentii nostri maternali. In fiecare luna, asistentii sociali, care monitorizeaza fiecare caz, viziteaza familia in sânul careia se afla micutul abandonat, verifica daca acestia sunt ingrijiti. In cazul in care un copil dat in ingrijire este gasit nesupravegheat sau neingrijit, micutul este luat imediat de la asistentul maternal, caruia i se si retrage temporar sau chiar definitiv, in cazuri mai grave, atestatul“, a declarat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj. Potrivit sursei citate, bebelusii abandonati care au intre 0 si doua luni, dar au diverse dizabilitati nu sunt dati in ingrijire la asistenti maternali, ci sunt internati in Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Copiilor intre 0 si doi ani, de lânga Parcul „Nicolae Romanescu“, din Craiova.


„Nu avem dreptul sa intervenim!“


Singurii in masura sa intervina in cazul bebelusului abandonat sunt doar asistentii sociali din cadrul Primariei Motatei si medicul de familie. Acestia sunt obligati sa intocmeasca anchete sociale, sa verifice daca micutii sunt clinic sanatosi, daca traiesc in conditii improprii, care sa le puna sanatatea in pericol.


„In cazul in care autoritatile locale descopera ca acesti copii sunt crescuti in mizerie, nu au hrana corespunzatoare si sunt in diverse moduri abuzati au obligatia sa ne sesizeze aceste cazuri. Pâna atunci noi nu avem nici un drept sa intervenim, ci poate doar sa ne autosesizam… In momentul in care micutul disparut va fi gasit, daca familia nu isi asuma responsabilitatea sa il creasca sau nu indeplineste minimul de conditii necesare pentru a creste minori, atunci ii vom prelua pe copii, in regim de urgenta. Având in vedere ca bebelusul nu fusese abandonat, ci doar lasat temporar in spital, ne indoim ca parintii vor renunta la copil“, a mai spus seful Serviciului Relatii cu Publicul, din cadrul DGASPC Dolj.


„Sunt saraci lipiti“


La rândul lor, reprezentantii Primariei comunei Motatei au precizat ca angajatii lor au efectuat anchete sociale, ca „intr-adevar copiii si barbatul cu handicap traiesc intr-un infern“, dar ca acestea sunt conditiile lor de trai de mult timp.


„Sunt saraci rau de tot… Din nefericire, tatal copiilor este nevazator, iar mama are un pronuntat retard mental. Marinela Urita, mama copiilor, este angajata noastra, fiind insotitoarea permanenta a sotului. Eu nu am fost la ei in gospodarie, doar am vazut, sunt saraci lipiti, iar in casa am auzit ca nu au nici macar minimul necesar. O sa anunt chiar astazi Directia Copilului sa vina sa vada conditiile in care traiesc acesti copilasi impreuna cu parintii lor, si eventual sa ia o masura de protectie cu acestia“, a precizat Constantin Enea, primarul comunei Motatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS