11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPNL si PSD voteaza dupa legi abrogate

PNL si PSD voteaza dupa legi abrogate

14 consilieri municipali au semnat, in calitate de initiatori, un proiect de hotarâre al carui temei legal sta intr-o ordonanta si o lege abrogate. Semnatarii, jumatate PNL, jumatate PSD, au iscalit la comanda politica, fara a studia si cadrul juridic al documentului.


Consilierii PSD si PNL din legislativul Baniei au initiat peste ordinea de zi a sedintei de joi, 28 septembrie, un proiect de hotarâre prin care intentioneaza sa suplimenteze numarul de statii din Craiova ale operatorilor din transportul judetean de persoane, dupa ce, in iulie, 16 dintre cele 27 de statii fusesera desfiintate tot prin votul lor. Pentru a fi sigure de reusita, cele doua formatiuni politice le-au cerut propriilor consilieri, 14 la numar, sa semneze proiectul in doi timpi si trei miscari, pentru a-l putea include pe ordinea de zi suficient de repede. Nimeni nu a observat ca documentatia a fost sustinuta printr-o ordonanta a guvernului abrogata. Astfel, potrivit textului proiectului de hotarâre, se solicita spre aprobare Consiliului Local Craiova utilizarea de catre operatorii de transport in comun a 27 de amplasamente din Banie pentru imbarcarea/debarcarea calatorilor, „in conformitate cu prevederile art. 22, alin. (1) si art. 46 din OG nr. 44/1997 aprobata prin Legea nr. 105/200 privind transporturile rutiere (…)“. Am vrut sa aflam ce prevad articolele si alineatele invocate si am descoperit ca OG nr. 44/1997, ca si Legea nr. 105/2000, prin care a fost modificata ordonanta, au fost abrogate prin OUG nr. 109/2005. Intrebati daca au cunostinta despre acest aspect, multi dintre consilieri au recunoscut ca nu cunosc soarta acelor acte normative si dau vina pe decizia politica si pe graba in care a fost dusa la indeplinire aceasta decizie. La fel, nici unul dintre consilieri nu stie cine a intocmit proiectul de hotarâre. „Stiti bine ca, de doua luni, nici un consilier nu mai voteaza de capul lui, ci numai cum vrea partidul. Am fost chemati, ni s-a spus sa semnam si gata. Nu stiu cine a elaborat acele hârtii. Pentru mine important este ce stabileste actul pe care l-am semnat, nu m-am gândit sa verific si legile invocate acolo. Am crezut ca nu e nevoie“, a declarat consilierul liberal Aurel Bojenoiu. Liberali sau pesedisti, toti consilierii chestionati au dat, in mare, cam acelasi raspuns.


Razboiul ordonantelor


Initiativa cuplului PNL-PSD este justificata de autori prin nevoia de a proteja persoanele care se deplaseaza zilnic in si din Craiova si care, prin desfiintarea mai multor statii, cu doua luni in urma, ar fi avut de suferit financiar. In majoritate elevi, studenti, cadre didactice si navetisti, acestia au fost obligati la cheltuieli suplimentare pentru achizitionarea unor abonamente in plus, din cauza ca autovehiculele nu mai au drept de stationare in apropierea centrului Craiovei.


Potrivit raportului care insoteste proiectul de hotarâre, Asociatia Carausilor si Operatorilor de Transport Particular Dolj plus circa 6.000 de doljeni solicita, prin semnaturi, revocarea hotarârii prin care, in iulie, au fost desfiintate 16 statii. Directoarea Directiei Tehnice a Primariei Craiova, Adriana Motocu, spune ca, in temeiul legislatiei in vigoare, municipalitatea poate dispune, cu acordul Politiei Rutiere, doar amplasamente ce pot fi folosite drept „capete de traseu“ si numai pentru operatorii de transport public judetean care efectueaza mai mult de 15 curse pe zi. „Politia ne-a solicitat inca din 2005 sa eliminam mai multe statii, pe motiv ca imbarcarea/debarcarea se face doar in autogari, conform normativelor.


Ordonanta prin care se propune suplimentarea numarului statiilor nu mai este in vigoare, pe când ordinele, ordonantele si legile dupa care primaria si politia au actionat produc efecte juridice“, a spus Motocu. In acest moment, transportatorii doljeni autorizati sa efectueze mai mult de 15 curse pe zi au la dispozitie 11 puncte de oprire in centrul Baniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS