19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCSM ia partea presedintilor instantelor craiovene

CSM ia partea presedintilor instantelor craiovene

In urma verificarii facute, Inspectia Judiciara a constatat ca pentru neinstalarea calculatoarelor la instantele din Dolj, Olt si Mehedinti este de vina… Ministerul Justitiei.


Inspectia judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a finalizat ancheta in cazul presedintilor de la Curtea de Apel Craiova si Tribunalul Dolj, acuzati de ministrul justitiei, Monica Macovei, ca ar fi dat dovada de management defectuos pentru ca nu au instalat la instantele din judetul Dolj performantele retele de calculatoare primite de la minister.


Calculatoare nedespachetate


Reamintim ca, pe 25 august, Monica Macovei a facut o vizita-surpriza la mai multe instante din Oltenia, unde a constatat – spre surprinderea sa – ca retelele de calculatoare oferite de minister nu sunt functionale pentru ca nici macar nu au fost montate. La nivelul instantelor din raza Curtii de Apel Craiova, echipamentele livrate din luna martie 2006 au ramas „nedespachetate“, nici unul dintre calculatoare nefiind instalat la Tribunalul Dolj si nici la instantele din circumscriptia sa. La instantele din raza de activitate a Tribunalului Olt si a Tribunalului Mehedinti fusese instalat doar câte un calculator, echipamentele folosite in instante fiind proprietatea angajatilor, ceea ce demonstreaza, intre altele, ca reteaua electrica putea suporta cel putin o parte din echipamentele primite. In urma acestei vizite, ministrul justitiei a solicitat CSM sa ia in discutie situatia presedintilor Curtii de Apel Craiova si Tribunalului Dolj – judecatorii Costel Dragut si Constantin Diaconu – in vederea revocarii din functie a acestora pentru „exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale“. In sedinta din 5 septembrie, plenul CSM a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea unor verificari cu privire la aspectele reclamate.


De vina e… ministerul


Inspectia judiciara a facut publice ieri rezultatele verificarilor, printr-o „Nota“ de 15 pagini, in care se descrie in amanuntime tot ceea ce au facut Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova pentru amplasarea retelelor de calculatoare primite de la Ministerul Justitiei. Concluzia la care au ajuns inspectorii CSM a fost insa ca presedintii celor doua instante au facut tot ce era legal posibil pentru a urgenta realizarea retelelor electrice si de calculatoare. Inspectia Judiciara a concluzionat insa ca vina pentru nerealizarea acestor lucrari in termenul de 100 de zile de la receptionarea computerelor apartine… Ministerului Justitiei, din cauza lipsei de colaborare intre directiile acestui minister, fapt care a dus la neasigurarea in timp util a fondurilor necesare pentru realizarea lucrarilor.


„In concluzie, apreciem ca nu sunt indeplinite conditiile impuse de art. 51 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata, la care s-a facut referire in sesizarea ministrului justitiei, neexistând temeiuri pentru constatarea unui management defectuos la nivelul Tribunalului Dolj si al Curtii de Apel Craiova. Se poate retine insa o lipsa de colaborare intre cele doua directii ale Ministerului Justitiei (Directia de Exploatare a Tehnologiei Informatice si Directia Investitii, Patrimoniu si Administrativ – n.r.) care ar putea explica nealocarea la timp a fondurilor necesare realizarii in termen a lucrarilor privind informatizarea instantelor“, se arata in Nota Inspectiei Judiciare a CSM.


Garantie


In nota de control, Inspectia Judiciara a CSM a retinut si ca instantele nu puteau utiliza noile calculatoare fara sa realizeze intâi reteaua electrica separata pentru alimentare si reteaua de curenti slabi pentru care ministerul nu alocase la timp fonduri. Punerea in functiune a calculatoarelor ar fi insemnat, in asemenea conditii, pierderea garantiei date de producator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS