9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece milioane de euro pe linia de tramvai

Zece milioane de euro pe linia de tramvai

Municipalitatea craioveana ar avea nevoie de zece milioane de euro pentru a reabilita aproximativ zece kilometri de linie de tramvai. Pentru ca nu pot suporta suma din bugetul local, edilii au de gând sa incerce accesarea mai multor fonduri europene.


Mai bine de un sfert din linia de tramvai din Craiova ar trebui reconditionata, in cel mai scurt timp, pentru a evita producerea de accidente grave. Desi cunosc gradul avansat de uzura al sinelor, autoritatile locale sustin ca nu au destui bani pentru investitii.


Acelasi motiv este invocat si de Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova, care administreaza liniile de tramvai. Din cei 35 km, mai mult de 10 km se afla intr-o stare proasta si au nevoie de reparatii. Inlocuirea unui kilometru de sina ajunge, in prezent, la circa un milion de euro.


Dupa ce si-au insarcinat subalternii sa le intocmeasca o situatie exacta a portiunilor care ar avea nevoie urgenta de reparatii, primaria a decis sa aloce totusi 30 de miliarde de lei pentru a inlocui 1.400 m de linie din Calea Severinului. Suma a fost distribuita din imprumutul contractat de municipalitate, in valoare de 700 de miliarde de lei.


„A fost prioritara acea portiune deoarece se fac deja lucrari in acel cartier pentru introducerea canalizarii. Daca tot e santier acolo, ne-am gândit sa realizam si noi reparatii la linia de tramvai. Nu avea rost sa intervenim apoi si sa blocam din nou circulatia“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache.


Lucrarile in acea zona vor fi demarate, cel mai probabil, in luna septembrie. Acestea au fost intârziate din cauza ca primaria nu a putut organiza licitatii pâna la aparitia in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a OG nr. 34/2006. Saptamâna viitoare, autoritatea locala va demara procedura de licitatie.


RAT Craiova insista sa obtina fonduri europene


Pentru a demonstra ca nu sta cu mâinile in sân, RAT Craiova a incercat sa acceseze inca din 2005 fonduri PHARE, cu ajutorul carora sa schimbe linia de tramvai care reprezinta un pericol pentru calatori. Dupa ce proiectul a fost declarat neeligibil si vazând ca primaria nu prea are de gând sa ii ajute, reprezentantii conducerii regiei au decis sa infiinteze un compartiment special care sa se ocupe cu obtinerea de finantari externe.


„Lucreaza la mai multe proiecte si speram sa câstigam macar unul pentru a mai face ceva reparatii. In caz contrar, la nivel de primarie o sa ne gândim sa alocam, in fiecare an, o anumita suma pentru reabilitarea liniilor de tramvai“, a mai spus viceprimarul Iordache.


Facând un calcul al sumelor pe care ar fi trebuit sa le investeasca, edilii craioveni s-au gândit anul trecut sa cumpere sine second hand din Germania.


Desi au existat promisiuni de la regia de transport din Munchen, pâna la urma, reprezentantii Primariei Craiova au fost lasati cu buza umflata. In schimb, acestia asteapta sa primeasca un raspuns favorabil la cererea pe care au depus-o la regia din acelasi oras german pentru cumpararea a 15 tramvaie second hand.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU