19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMahalagisme pe banii sinistratilor

Mahalagisme pe banii sinistratilor

Transferarea celor 168 de miliarde de lei, alocate de guvern pentru realizarea infrastructurii in noul Rast, catre bugetul consiliului judetean a oferit prilejul unui nou meci intre consilierii Aliantei si cei ai PSD. Timp de mai bine de o ora, alesii judeteni si prefectul Nicolae Giugea s-au certat asupra legalitatii folosirii banilor de catre CJ Dolj.


Gâlceava din cadrul sedintei de consiliu a fost anuntata cu câteva zeci de minute inainte de intâlnire de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Acesta a acuzat conducerea executiva a Consiliului Judetean Dolj ca politizeaza problema sumei venite de la guvern pentru infrastructura si ca incearca sa tergiverseze demararea lucrarilor prin neaplicarea unui articol dintr-o ordonanta de guvern privind achizitiile publice care intra in vigoare azi. „Au aparut voci ca banii alocati de guvern sunt foarte putini si ca nu ajung nici macar pentru pietruirea drumurilor din Rast. E un curent comun la conducerea consiliului care sustine acest lucru, desi preturile au fost stabilite impreuna cu SCLDP, o societate a consiliului. Mai mult, legislatia privind achizitiile publice se abroga mâine (astazi – n.r.) si se doreste tergiversarea demararii lucrarilor prin neaplicarea articolului din Ordonanta nr. 34/2006, care se refera la atribuirea lucrarilor prin negociere fara a se publica un anunt de participare“, a precizat prefectul Giugea.


In cadrul intâlnirii alesilor insa, scânteia de cearta a pornit de la consilierul PSD Petre Petrescu, care a declarat ca ar fi mai nimerit ca acele 168 de miliarde sa mearga direct catre Consiliul Local Rast.


„Din punctul meu de vedere, sunt doua posibilitati de cheltuire a banilor: un parteneriat incheiat intre consiliul judetean si cel local din Rast sau ca banii sa fie dati direct Consiliului Local Rast. Banii alocati sunt insuficienti, asa ca, de fiecare data când va trebui facuta o rectificare, consiliul va trebui sa se intâlneasca pentru a modifica bugetul. De aceea, Consiliul Local Rast ar trebui sa ia banii pentru ca stie cel mai bine cum sa-i utilizeze“, a spus Petrescu.


CJ Dolj modifica hotarârea guvernului


In discutiile aprinse a intervenit si presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care a avertizat asupra faptului ca Ordonanta nr. 34 care intra in vigoare astazi nu are norme de aplicare, iar demararea lucrarilor ar putea fi amânata luni bune. Dezbaterilor din consiliu le-a fost pus insa capac de afirmatiile consilierului PD Gelu Visan, care a reprosat faptul ca o parte din banii repartizati in 2005 pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii au luat alte destinatii. „Din cele 151 de miliarde care s-au folosit anul trecut pentru lucrarile la infrastructura si atribuite prin negociere directa, peste 40% nu au avut destinatia prevazuta“, a avertizat Visan.


Dupa mai bine de o ora de discutii, in care consilierii Aliantei si cei ai PSD s-au intrecut in a intoarce pe toate fetele situatia, problema de alegere a solutiei legale optime pentru reducerea timpului de atribuire a lucrarilor a fost transata de secretarul general al judetului, Gheorghe Barbarasa. Acesta a precizat ca absenta termenului „regim de urgenta“ din hotarârea de guvern prin care se aloca banii, care ar fi permis atribuirea lucrarilor prin negociere directa, poate fi rezolvata prin introducerea unui articol care sa specifice acest lucru in hotarârea consiliului. Barbarasa a cerut consilierilor ca fiecare partid sa-si desemneze un reprezentant, doi, care sa participe la negocieri pentru a nu exista suspiciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS