17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRelu Stefanoiu, rejudecat pentru evaziune fiscala

Relu Stefanoiu, rejudecat pentru evaziune fiscala

Curtea de Apel Craiova a desfiintat saptamâna trecuta sentinta Tribunalului Gorj prin care omul de afaceri Relu Stefanoiu fusese achitat, considerându-se ca nu ar fi vinovat de savârsirea infractiunilor de fals intelectual, evaziune fiscala si trafic cu substante toxice.


Cunoscutul om de afaceri gorjean Relu Stefanoiu, trimis in judecata pentru trafic cu substante toxice, fals intelectual si evaziune fiscala, reusise sa obtina din partea judecatorilor din Târgu Jiu achitarea pentru toate acuzatiile aduse de procurori. Judecând apelul formulat in acest dosar, magistratii de la Curtea de Apel Craiova au desfiintat sentinta de achitare, considerând-o nelegala si netemeinica.


Evaziune fiscala de aproape cinci miliarde


Dupa cum se mentioneaza in rechizitoriul procurorilor gorjeni, Florentin Stefanoiu, sau Relu, asa cum este cunoscut mai bine, este administrator la SC GILORT TRANSPORT SA Novaci, firma care, printre altele, produce si transporta antigel. In cursul lunii ianuarie 2000, el a achizitionat de la SC ARPECHIM SA Pitesti cantitatea de 14,95 tone de monoetilenglicol si 5,05 tone de dietilenglicol, materii prime pentru fabricarea antigelului, in valoare de 225.885.800 de lei. Procurorii au retinut ca factura respectiva nu ar fi fost inregistrata in contabilitatea firmei, prin urmare neevidentiind in contabilitate nici cele 33,3 tone de antigel rezultat, cu o valoare de 775.525.050 de lei, si astfel patronul s-ar fi sustras de la plata catre bugetul de stat a sumei de 195.833.950 de lei, reprezentând TVA si impozit pe profit.


Procedându-se la verificarea modului de evidentiere, calcul si declarare a impozitelor si taxelor de catre firma condusa de Stefanoiu, Directia de Control Fiscal a descoperit numeroase nereguli. Controlul a scos la iveala faptul ca, in trimestrele II si III ale anului 2002, SC GILORT TRANSPORT SA Novaci si-a diminuat in mod nelegal baza de calcul pentru obligatiile fiscale fata de stat cu suma de 3.162.072.770 de lei, prin inregistrarea unor cheltuieli fara documente justificative. Ca atare, Stefanoiu s-a sustras de la plata unui impozit pe profit de 790.518.193 de lei si a TVA de 595.027.431 de lei.


Inspectorii fiscali au descoperit ca obiceiul fusese pastrat si in 2003, când firma lui Stefanoiu a „umflat“ cheltuielile cu aproape sapte miliarde de lei, fara sa aiba la baza documente justificative. Drept urmare, societatea s-a sustras de la plata unui impozit pe profit de 1.729.374.630 de lei si a sumei de 1.547.784.989 de lei reprezentând TVA.


Acuzatie de trafic cu substante toxice


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj si inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Gorj au considerat ca aceste fapte, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu un total de aproape cinci miliarde de lei, reprezinta infractiuni de fals intelectual si evaziune fiscala.


Asta insa nu era tot. Dietilenglicolul figureaza pe lista substantelor toxice, astfel ca producerea, detinerea sau orice operatiune privind circulatia acestei substante fara drept constituie infractiune. Or procurorii au constatat ca SC GILORT TRANSPORT SA nu detinea autorizatie de functionare eliberata de Centrul Sanitar-Antiepidemic sau Inspectoratul Judetean de Protectie a Muncii. Mai mult, Stefanoiu stia ca are nevoie de o astfel de autorizatie, intrucât in 1993 a mai avut probleme cu legea din cauza aceleiasi substante, folosita pe atunci in procesul de productie de firma sa SC NOVACHIM SRL Novaci.


Drept urmare, oamenii legii i-au retinut si alt cap de acuzare: trafic cu substante toxice.


In loc de puscarie, un milion amenda


Relu Stefanoiu a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv, pentru fals intelectual, evaziune fiscala si trafic cu substante toxice. N-a stat insa foarte mult in spatele gratiilor. Mai mult, Tribunalul Gorj l-a scos basma curata. Judecatorii din Târgu Jiu au considerat ca faptele nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, dispunând inlocuirea raspunderii penale cu una contraventionala si aplicându-i o sanctiune „usturatoare“: o incredibila amenda contraventionala de… 1.000.000 de lei.


Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj si reprezentantii DGFP Gorj au facut imediat apel, care s-a judecat la sfârsitul saptamânii trecute la Curtea de Apel Craiova. Judecatorii craioveni au constatat insa ca sentinta de achitare data la Târgu Jiu este nelegala si netemeinica. Prin decizia penala nr. 184 din 1 iunie 2006, apelul formulat de procurori si fisc a fost admis, sentinta de achitare a fost casata, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Gorj. Ramâne de vazut daca judecatorii gorjeni se vor dovedi si a doua oara la fel de ingaduitori fata de Relu Stefanoiu.,


Fotbalistii tin aproape


La procesul de saptamâna trecuta, Relu Stefanoiu a fost insotit pâna si in sala de judecata de fostele glorii ale fotbalului românesc Rica Raducanu si Aurica Beldeanu, prieteni apropiati ai inculpatului. Pentru Raducanu, vizita la Craiova n-a fost cu noroc. Dupa ce amicul lui a pierdut procesul, Rica si-a lovit masina, primind si o amenda pentru ca nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS