O ruina incarcata de istorie

Casa Memoriala „Alexandru Macedonski“ are sanse mici sa redevina ce a fost

Iata Pometestii, iata Adâncata,

Scurt pod de bârne este retrecut

Re’nviaza mama, imi zâmbeste tata…

Vreme câta curs-a parca n-a trecut.

 

Jar si vâlvorare soarele urcat-a.

Arde grâu-n flacari, pân’la brâu crescut.

Iata Pometestii, iata Adâncata,

Scurt pod de bârne este retrecut.

(Alexandru Macedonski – „Rondelul trecutului“) 

Cea mai mare parte a copilariei, poetul si scriitorul Alexandru Macedonski (1854-1920) a petrecut-o in satul natal al tatalui, Pometesti, pe valea Amaradiei, in judetul Dolj, la conacul boierului Misu Berlescu. Dupa ce casa a intrat in proprietatea statului, intre 1961 si 1990 a fost, rând pe rând, scoala, camin cultural si muzeu. Dupa 1989 conacul a cazut in paragina, fiind pradat de sateni. Din casa impunatoare de dinainte de ’89 au mai ramas decât promisiunile primarului si amintirile satenilor.


Donata si parasita

In anul 2001, Vlad Berlescu, mostenitorul casei, a hotarât sa doneze casa parinteasca si pamântul Consiliului Judetean (CJ) Dolj, cu conditia ca acesta sa o amenajeze ca tabara de vara pentru copiii cu handicap. Au urmat patru ani in care CJ Dolj nu a facut nici o investitie, pâna când, in septembrie 2005, consilierii doljeni au cazut de acord ca nu au cele 15 miliarde de lei necesare pentru renovarea casei, hotarându-se sa fie trecuta in conservare pâna apare alta solutie. Si a aparut. Acum doua saptamâni, ruina a fost pasata Consiliului Local Goiesti. „Consiliul judetean nu a fost interesat de aceasta casa sau nu a putut sa o refaca, mai ales ca trebuia construita si o punte peste Amaradia ca sa se poata ajunge in Pometesti. Vazând ca nu se face nimic de când a donat-o, boierul Berlescu a insistat sa intre in proprietatea comunei. Anul acesta am fi facut ceva acolo, dar nu se poate pentru ca nu avem prinsa in buget o suma pentru renovarea ei. Poate la anul o sa dam o mâna de var acolo, pentru ca de mai mult nu e nevoie“, a declarat Adam Atanasie, primarul din Goiesti, care se pare ca nu stie cum arata acum fosta Casa Memoriala Macedonski.

„Au facut-o comunistii, dar acum s-a ales praful“

Oamenii au furat tot ce se putea lua din conac, de la mobila, carti, tocarie, tablouri, pâna la instalatia electrica din pereti si pardoseala. Numai peretii si acoperisul au ramas la locul lor. Pe zidurile casei gasesti acum mâzgalelile unui nou poet local, nedescoperit inca, dar si mesaje de genul „E ceva in beci, in coltul din dreapta“.

Satenii din Pometesti nu au uitat maretia de altadata a Casei Memoriale „Alexandru Macedonski“. „Imi amintesc ca am fost la inaugurarea ei, acum vreo 25 de ani. Atunci baiatul meu avea vreo cinci ani si a cântat cu Tudor Gheorghe, care venise la deschidere. Au facut-o comunistii, dar acum s-a ales praful, dupa ce au furat tot din ea“, a povestit Nicolae Rombu, din Pometesti.

Florica Vasiloiu a trait si ea timpurile când venea lume multa la ei in sat ca sa viziteze casa lui Macedonski. „Era buna si frumoasa casa, numai carti, tablouri si mobila. Acum au luat tot din ea, pâna si pardoseala. Pe timpul ala veneau numai copii de la Craiova sa o vada, a fost si Tudor Gheorghe pe aici“, isi aminteste femeia.

Conacul lui Economu, aceeasi poveste

In satul Tandara, care tine de comuna Goiesti, pe culmea unui deal, se afla ramasitele conacului lui Economu. Mai sunt putini oameni in sat care mai stiu ca pe la 1900 Economu era ministru de finante. Acum, din conacul lui Economu, in care pe vremea colectivizarii a fost CAP, a mai ramas doar ruina. Oamenii din Tandara au furat in ultimii ani aproape tot: usile de stejar, ferestrele, scarile din lemn, grinzile din tavane, tabla de pe acoperis, gârliciul beciului, scândura din podele. Mai este doar caramida de carat, dar peretii conacului, grosi de aproape 70 de centimetri, sunt greu de spart, iar riscul de a fi prins este mare.

Oamenii spun ca doar frica ii impiedica pe hoti sa sparga si peretii, atât ai casei Macedonki, cât si cei ai conacului lui Economu. „Orbetii au furat tot, pâna si pardoseala. Nu au inceput cu zidurile pentru ca dureaza mult si pot fi prinsi. Asa, când au luat ce a mai fost, doar intrau, scoteau blana si plecau“, a spus Ecaterina Constantinescu.Autori

Comenteaza acum

Un comentariu;

 1. Victor Socolovici said:

  Domnule prefect,domnule presedinte al CJ Dolj

  Faci domnule cateva sexibaruri langa ruine si aplicati taxa pe prostie si sa vedeti ca gasiti bani pentru a pastra(renova) monumente ale personalitatilor culturii romanesti.
  Aplicati un mic impozit la cei care siau platit ,,taxa ,, pe liste si veti vedea ca Dilly Serbanescu, Ion Groza, si altii care au inceput afacerile cu terenuri de la mosii lor si cu vanzari de pulovare prin targuri,vor mai gasi letcatie sa puna de o donatie in semn de respect pentru cultura.
  Si daca au tinut in secret ,,know how- ul,, afacerilor, sa dea cativa lei pentru casa memoriala Macedonski.Langa lei lor punem si noi umarul cu ce avem, chiar daca nu suntem palrlamentari sau oameni de afcceri prosperi.

  HALAL ROMANI!

Alte stiri

17 februarie 2017

Olt: Tineri bănuiți de furt, bătuți, tunși și umiliți

Doi tineri din judeţul Olt au fost bătuți, tunşi si umiliți de un vecin care îi acuză că i-ar fi furat banii din casă. Poliţia şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Olt fac verificări pentru că atât una dintre victime cât

Sumarul ediției de sâmbătă, 27 mai 2006

Actualitate

» Mitropolitul Olteniei va oficia 85 de nunti de aur
» Solomon vrea salubrizare privata
» Aviara falimenteaza afacerile cu pasari
» Gainile sinistratilor zburda pe câmpuri
» Primaria si Cronos se cearta pe parcari
» Pesedistii trag chiulul la plata cotizatiei
» Bancile crediteaza studiile craiovenilor
» Terenurile de la aeroport trec la CJ fara pista
» Interdictie la metale neferoase

Local

» Traficanti de arme, prinsi de politisti
» Patru si Berneanu ramân in arest
» Interimari la toate spitalele
» Craiovean, mort in accident de circulatie
» Satele dispar de pe harta
» O ruina incarcata de istorie
» Simpozion international la Craiova
» Orasul Motru implineste 40 de ani
» Activitatea portuara – reluata in Bechet
» Centrul Craiovei, fara apa potabila
» Impuscaturi lânga Congresul american

Dolj

» 25.000 RON pentru tinerii doljeni
» Santaj intre colegi de clasa
» Scurte stiri

Sport

» Aduceti linistea!
» Stinga a ordonat victoria
» Satui de batjocura
» Ferrari isi anunta pilotii in septembrie
» Un antrenor si doi tenismeni au fost asasinati
» Lipa a dat autografe satenilor din Tismana
» Cursa de Formula 1 pe autostrada
» Alexander Wurz, cel mai rapid
» Trei oltence ataca America
» Handbalistii tricolori se pregatesc pentru baraj
» Mâskina, la un pas de finala
» Disputa intre Perianu si Gallovits
» Hanescu ar putea rata Roland Garros-ul
» „Batem Vâlcea si nu ne mai intereseaza nimic“
» Velcovici este optimist
» Ploaie, doar cu sufletul la Motru
» Bani pentru viitor
» Rapid nu renunta la lupta
» Meci decisiv pe Depou
» Parângul Sadu, acuzata de blat
» „Putem fi una dintre echipele cu pretentii“
» Runda usoara pentru favorite
» AJF Dolj formeaza noi „cavaleri ai fluierului“

Magazin

» Accesorii mondiale pentru iubitorii fotbalului
» Scurte stiri
» Horoscop
» Echipament pentru munte in sezonul estival

Top