9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu asediaza Palatul Victoria

Basescu asediaza Palatul Victoria

Presedintele regreta numirea lui Tariceanu ca prim-ministru. Colapsul Aliantei este pus pe seama liberalilor. Acestia au fost acuzati ca se folosesc de smecherii pentru promovarea intereselor unor grupuri politico-economice nelegitime.


Ruptura dintre presedinte si primul-ministru a devenit iremediabila. Intr-o emisiune televizata, Traian Basescu a trecut de la nivelul criticilor punctuale la dezavuarea deschisa a premierului pe care l-a desemnat chiar el. Intrebat daca regreta numirea lui Tariceanu in fruntea guvernului, Basescu a spus: „Foarte sincer va spun ca da. Am crezut ca va fi partenerul meu. Optiunea dânsului a fost sa fie partenerul altui grup. Mi-as fi dorit mult“.


„Pe Tariceanu nu il cunostea nimeni“


Presedintele a afirmat ca, in locul unui parteneriat cu seful executivului, echipa de consilieri prezidentiali este supusa unor atacuri in presa orchestrate de grupuri de interese nelegitime. Acestea ar fi deranjate de lupta lui Basescu impotriva lor. Presedintele a refuzat sa spuna cine ar fi grupurile politico-economice care incearca sa conduca România: „Nu stiu si daca afirm va trebui sa probez si nu pot proba, dar stiu ca sunt bani cu miros de petrol“.


Intreruperea de facto a relatiilor dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria a fost confirmata de Basescu prin anuntul ca a suspendat intâlnirile saptamânale cu Tariceanu din cauza indiscretiilor fata de presa ale unor responsabili guvernamentali: „Dupa discutiile mele de miercuri cu premierul, intotdeauna este un baiat destept la Palatul Victoria care suna presa si, pe surse, impartaseste din cele discutate, dar punându-l pe presedinte intr-o lumina negativa“. Primul-ministru a fost acuzat intr-un mod destul de transparent de nerecunostinta, Basescu spunând ca el a fost cel care a intors rezultatul alegerilor din 2004 si astfel Tariceanu a ajuns sef al guvernului, in pofida faptului ca era un necunoscut pentru populatie. In schimb, dupa instalarea guvernului Aliantei, increderea dintre cei doi a disparut.


Recviem pentru Alianta


Basescu a recunoscut si el ca principala formatiune politica de la guvernare, Alianta D.A., a incetat practic sa mai functioneze: „Daca atunci când a fost construita, cu echipa domnului Stolojan, cu Mona Musca, Varujan Vosganian, Ionut Popescu, ea avea perspectiva unei fuziuni, tentativele PD din acest an s-au lovit de un blocaj total si cred ca este, in acest moment, foarte clar ca nu se mai poate vorbi de realizarea unui partid mare cu o doctrina comuna. Cred ca este exclusa fuziunea de care s-a vorbit, având in vedere virulenta anti-PD a purtatorilor de mesaj si a factorilor decizionali din PNL“, a spus presedintele.


El a pus vina pentru deteriorarea raporturilor dintre PD si PNL exclusiv in cârca liberalilor, pentru ca acestia sunt condusi acum de oameni care impartaseau punctul de vedere al lui Dinu Patriciu dinaintea alegerilor, dupa care PNL ar trebui sa se apropie de PSD, nu de PD. In privinta fostului sau partid, Basescu a dat asigurari ca nu va parasi guvernarea in preajma aderarii, abandon care ar arata un „comportament de partid iresponsabil“. In schimb, Basescu a spus ca PD nu va ezita sa riposteze la atacurile venite din partea celor de la PD: „Cu certitudine insa, se vor apara daca vor continua atacurile dintr-o parte. Nu vor sta sa se uite, pentru ca au si ei un electorat care nu vrea sa ii vada calcati in picioare“.


Basescu a apreciat ca punctul in care drumurile PNL si PD se bifurca este cel al „smecheriei“. El a exemplificat prin scandalul legat de Loteria româna: „Când, intr-un vraf de 100 de ordonante de urgenta, pe 22 decembrie se emite o ordonanta de urgenta care, discret, face ca 7% din loterie sa poata fi insusita de Consiliul de Administratie si de salariati… In vraful acela, nu este nici o semnatura de ministru PD. Acelasi lucru pentru Imprimeria Statului“, a acuzat Basescu.


Târâs-grapis spre UE


„Retineti ce va spun: pâna la 31.12.2006, exclus!“, a spus Traian Basescu despre alegerile anticipate. O criza politica de proportii ar pune in pericol integrarea României la termenul stabilit, 1 ianuarie 2007, fapt pentru care Basescu exclude chiar si ruperea actualei coalitii de guvernamânt. Parasirea de catre un partid a guvernarii ar echivala „cu o tradare a interesului national“, a apreciat Basescu. Desi totul este posibil dupa integrare, stabilitatea guvernamentala este indispensabila incheierii cu succes a drumului spre Uniunea Europeana: „Am un singur obiectiv: sa reziste structura de guvernare pâna la 31 decembrie 2006. Pe urma, putem sa gândim orice alte solutii. Important este sa tina Alianta pâna la intrarea in Uniunea Europeana. Târâs-grapis, trebuie sa mergem cu ea, pentru ca trebuie sa asiguram stabilitatea politica“, a afirmat seful statului. Basescu sustine ca guvernul trebuie sa-si faca treaba in formula actuala indiferent de rivalitatile dintre presedinte si premier, din interiorul Aliantei sau dintre partidele de guvernamânt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU