10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiabeticii scapa de cozi la farmacie

Diabeticii scapa de cozi la farmacie

De la 1 aprilie va fi liberalizata vânzarea de medicamente pentru diabet. Bolnavii din Dolj isi vor putea procura tratamentul necesar din orice farmacie, nu numai din cele cu circuit inchis (din spitale) din care se aprovizionau pâna acum.


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat la sfârsitul saptamânii trecute ca incepând cu 1 aprilie bolnavii de diabet isi vor putea procura tratamentul si din alte farmacii in afara celor cu circuit inchis (din spitale). Astfel, medicamentele antidiabetice care se administreaza pe cale orala vor putea fi cumparate din orice farmacie, in timp ce insulina va fi eliberata prin farmaciile care vor fi acreditate in acest sens de autoritatile sanitare. Se spera ca in felul acesta bolnavii sa-si poata procura mult mai usor medicamentele necesare, fara sa mai stea la coada. In acelasi timp, s-a constituit la nivel national o rezerva de 40 de milioane RON din care urmeaza sa fie directionate fonduri in judetele unde sunt probleme la distribuirea medicamentelor catre bolnavii de diabet.


Ingrijire minima


Daca decizia va avea rezultatul scontat ramâne de vazut. Pâna una-alta, in judetul Dolj situatia eliberarii medicamentelor pentru bolnavii de diabet este similara cu cea intâlnita in intreaga tara. Aprovizionarea se face in prima saptamâna din luna, insa medicamentele intra in farmacii pe rând, in functie de distribuitor. Ca sa faca rost de tratament, bolnavii sunt nevoiti o data la doua luni sa treaca prin calvarul cozilor de la farmacii. Pentru a rezolva problema si a creste confortul bolnavilor, autoritatile medicale au incercat in ultimii ani sa introduca chiar un sistem de programare, in ordine alfabetica, insa acest lucru nu a avut nici un efect. Cozile au ramas la fel de mari.


Coordonatorii locali ai programului de diabet sustin ca de fapt nu s-a actionat asupra adevaratelor cauzelor care au dus la aceasta situatie: numarul din ce in ce mai mare de bolnavi, fondurile alocate cu târâita si gestionarea deficitara de catre Ministerul Sanatatii a acestor fonduri. „In ultimii doi ani am ajuns la jumatate din sumele alocate anterior, raportat la numarul de bolnavi. In judetul Dolj sunt inregistrati peste 17.000 de diabetici, dintre care jumatate sunt in tratament cu insulina, iar numarul cazurilor creste cu aproximativ 150 in fiecare luna, in intreaga tara“, a sustinut conf. dr. Maria Mota, coordonatorul Programului de diabet in judetul Dolj. Dr. Mota a mai spus ca din aceasta cauza ingrijirea care poate fi acordata unui bolnav de diabet este minima.


In Dolj, distribuirea medicamentelor pentru diabet se face prin intemediul farmaciilor cu circuit inchis din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova si Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova, la care s-au adaugat in ultimii doi ani puncte de distributie la spitalele din Calafat, Bailesti, Filiasi si Dabuleni.


Doljul, in primele 6 judete


In urmatorii 20 de ani numarul bolnavilor se va dubla. Diabetul netratat duce la complicatii severe al caror tratament este de cinci ori mai scump. Doljul se plaseaza, din acest punct de vedere, in primele sase judete din tara, cu un numar foarte mare de cazuri de boli cardio-vasculare, orbire si insuficienta renala, produse ca urmare a nerespectarii tratamentului sau pur si simplu din cauza unui diabet nedepistat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS