9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuntii, aruncati in aer

Muntii, aruncati in aer

Versantii de pe Valea Oltului au fost dinamitati ieri dupa-amiaza, pentru a nu mai pune in pericol circulatia pe defileu. Starea de alerta se mentine, dupa ce peste 3.000 de tone de stânci au distrus calea ferata si au blocat E 81, intre Râmnicu Vâlcea si Sibiu. Zeci de persoane au fost in pericol de a-si pierde viata din cauza surparii. Oamenii care nu au mai putut ajunge acasa si-au petrecut noaptea cu bagajele in brate, lânga bolovanii pravaliti pe sosea.


Dupa catastrofa care a avut loc miercuri seara aproape de comuna Câineni, autoritatile vâlcene au decis dinamitarea versantilor periculosi de la kilometrul 238, de pe Valea Oltului. Pentru ca procedeul sa dea roade, specialistii pirotehnici au folosit o incarcatura de peste 40 de kilograme de explozibil. Dupa ce peste 3.000 de tone de stânci s-au desprins din munte, atât E 81, cât si calea ferata care face legatura intre Râmnicu Vâlcea si Sibiu au fost blocate. Tunelul CFR din zona a fost acoperit in totalitate de pamânt si bolovani, iar caderile de pietre nu au incetat timp de doua zile. Din cauza situatiei de criza, pe Valea Oltului s-a deplasat si Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, care a incercat sa gaseasca o solutie. Incidentul de miercuri seara a fost catalogat ca fiind mult mai grav decât cel produs in vara acestui an. „In urma evaluarilor, cantitatea de stânci cazuta este de aproape zece ori mai mare decât data trecuta. Asteptam sa fie demarate lucrarile de degajare“, a declarat Anuta Handolescu, prefectul de Vâlcea.


Noaptea cea mai lunga


Imediat dupa prabusirea stâncilor, traficul rutier a fost intrerupt pe ambele sensuri de mers. Pe E 81 s-au format cozi kilometrice de masini, nervii soferilor fiind intinsi la maximum. Planurile turistilor au fost date peste cap, acestia nemaiputând ajunge la Brasov. Conducatorii auto, indrumati de agentii rutieri, fie au facut cale intoarsa, fie s-au retras in parcari. Nu au lipsit nici incidentele, de vreme ce politistii nu s-au inteles cu soferii grabiti care nu realizau pericolul existent. Surparea versantului s-a dovedit a fi insa un calvar pentru zeci de sibieni si localnici din Câineni. Din cauza stâncilor imense, oamenii nu au mai putut ajunge acasa, ori la serviciu. Impiedicati de fortele de ordine, cetatenii au ramas o noapte in strada, cu bagajele in brate. „Trebuia sa trec dincolo de pietroaie, pentru ca ma astepta cineva cu masina. Sunt la facultate in Sibiu. Acum nu stiu ce voi face, pentru ca nu am unde sa dorm si nici de unde sa sun“, a declarat o studenta de 20 de ani. De veghe au stat toata noaptea si lucratorii Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), districtul Vâlcea. Desi pe Valea Oltului s-a intervenit cu toate utilajele posibile, lucratorii nu au putut face mare lucru, in conditiile in care bolovanii cadeau pe rând de la mari inaltimi.


Aventura pe sub avalansa de stânci


Politistii, precum si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vâlcea au fost socati sa afle cum un autoturism cu câteva persoane a trecut pe sub tonele de bolovani. Câtiva soferi martori din tiruri au ramas fara grai. „Eu am fost primul din sirul de masini. Când am observat ce urma sa vina de sus, am dat drumul la sirena si am facut semne disperate din faruri, pentru ca toti ceilalti sa opreasca. Soferul unui Mercedes, aflat in spatele meu, a demarat insa si s-a bagat cu viteza in fata. Practic, gramezile de bolovani au trecut putin peste capota masinii“, a declarat un conducator auto, martor la furia naturii. Alte zeci de persoane si-au fi putut pierde viata din cauza surparii versantului. Trenul in care se aflau era aproape de tunelul peste care s-au pravalit stâncile, insa din fericire a fost oprit la timp. Ieri, oamenii care au trecut prin putinul spatiu facut cu ajutorul excavatoarelor si volelor au traversat zona numai cu jandarmii in spate. „Pentru deblocarea carosabilului am adus utilaje de la Vâlcea, Brasov si Sibiu. Pagubele create de aceasta data sunt destul de mari, insa nu putem preciza cu exactitate valoarea“, a afirmat Eugen Manescu, directorul AND, districtul Vâlcea.


Rute ocolitoare


Agentii rutieri i-au indrumat pe soferi sa opteze pentru rutele ocolitoare, pentru a ajunge la destinatie. Acestea sunt DN 1 – Bucuresti – Pitesti – Câmpulung – Bran – Fagaras – Sibiu sau Fagaras – Brasov – Curtea de Arges – Râmnicu Vâlcea. Intrucât circulatia pe Valea Oltului a fost paralizata, DN 1 a fost supraaglomerat de turistii care intentionau sa ajunga la munte de Revelion. Autoritatile spun ca traficul rutier va fi cel mai probabil reluat in doua zile, daca nu vor mai aparea alte incidente. In schimb, va mai dura pâna când trenurile vor putea circula din nou, calea ferata fiind grav afectata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS