9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransportul public local va fi scos la licitatie

Transportul public local va fi scos la licitatie

Din 2006, transportul public local va fi scos la licitatie de catre Primaria Craiova. Din acest motiv, a fost realizat un studiu privind traficul de calatori care a costat bugetul 860 de milioane de lei.


Primaria Craiova a decis ca incepând de anul viitor sa organizeze licitatie pentru concesionarea transportului public local. Desi prevederea era stipulata prin HG nr. 828/2003, functionarii publici sustin ca „ilegalitatea“ a fost perpetuata din lipsa unui studiu privind fluxul calatorilor. Pentru a nu mai functiona in afara legii, functionarii au decis la inceputul acestui an realizarea mult râvnitului studiu.


„Organizarea unei licitatii pentru concesionarea transportului presupunea ca noi sa mentionam in caietul de sarcini mai multe date despre traseele pe care le puneam la dispozitia operatorilor. Nu puteam insa sa facem acest lucru dupa ureche. Din acest motiv am fost nevoiti sa realizam un studiu privind fluxul de calatori. Acum stim statiile cel mai folosite sau care este intensitatea sosirii unui mijloc de transport“, a precizat Adriana Motocu, director Directia Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala, din cadrul Primariei Craiova.


In acest scop, bugetul local s-a usurat cu aproximativ 860 de milioane de lei, bani care au fost platiti catre SC ICEN TRANS SRL. Pe 15 decembrie, societatea a adus studiul la primarie. In urma analizarii, functionarii de aici au decis sa il inapoieze firmei deoarece continea prea multe date tehnice.


Mai multe autobuze la orele de vârf


Dupa ce studiul va fi predat functionarilor din primarie, acesta va fi supus aprobarii Comisiei de Sistematizare a Circulatiei. La inceputul anului 2006, modificarile propuse in studiu urmeaza insa a fi supuse aprobarii CL Craiova, care va decide care sunt punctele acceptate.


„Firma care a realizat studiul ne face doar anumite propuneri pentru o mai buna eficientizare a transportului. Decizia de introducere a unui nou traseu, care nu e stipulat in studiu, apartine consiliului. SC ICEN TRANS SRL a facut analiza traficului pe o perioada de un an, pentru a cuprinde toate anotimpurile. In principiu, ei propun scoaterea a cel mult doua trasee si frecventa mai mica in orele de vârf“, a spus Mihai Fetoiu, sef Serviciu Siguranta Circulatiei Transport Public, Parcari.


Dupa ce va finaliza actiunea de scoatere la licitatie a traseelor, primaria trebuie sa se ocupe de alt aspect: distribuirea biletelor. Potrivit HG nr. 828/2003, legitimatiile de calatori ar trebui tiparite sub autoritatea consiliului local, fiind gestionate ca documente cu regim special.


Astfel, functionarii vor fi nevoiti sa organizeze licitatie pentru tiparirea biletelor, dupa care se vor ocupa cu transportul, depozitarea, dar si distributia lor.


Fluidizarea traficului


Tot pe 15 decembrie, primaria a primit alt studiu privind fluidizarea traficului. Acesta a fost realizat de SC SICOR 95 SRL contra sumei de un miliard de lei.


„Printre modificarile propuse se numara inchiderea circulatiei, in centrul vechi al Craiovei. De asemenea, este stipulat un program mai bun de semaforizare, in toata Craiova, cu unda verde“, a incheiat Fetoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS