9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRazboiul premierilor

Razboiul premierilor

Sedinta comuna a celor doua Camere s-a transformat ieri intr-o noua confruntare intre putere si opozitie. De data aceasta, motivul a fost raportul prezentat de premierul Tariceanu, pe tema integrarii in UE.


Primul-ministru a venit in fata parlamentului cu un discurs in care a atacat in termeni duri PSD. El a afirmat ca actuala putere a preluat in decembrie 2004 o Românie „codasa la integrare“ iar fosta guvernare PSD a pregatit tara „pentru cel mai rasunator esec din istoria sa postdecembrista: esecul aderarii la UE“.


„Ne impingeau prietenii de la spate in Uniunea Europeana, dar fostul guvern avea alte prioritati decât sa faca reforma sau sa combata coruptia. Mai mult, congregatia baronilor PSD si clientelismul politic impiedicau orice pas real spre Europa, iar negocierile de integrare au fost incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala“, a continuat Tariceanu.


Comparativ, premierul a precizat ca dupa 12 luni in care el a condus executivul „lucrurile sunt complet diferite“, iar acum, in decembrie 2005, România este in situatia unui „om in convalescenta dupa o boala grea: capuseala sistematica, coruptia si blocajul reformelor“.


Premierul a facut apoi o prezentare a succeselor inregistrate de guvernul pe care il conduce. El a subliniat ca datorita actiunilor din ultimul an, „România si-a recâstigat credibilitatea in fata partenerilor europeni“ si a devenit jucator activ in structurile europene. In final, Tariceanu a reiterat promisiunea ca România va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. El a adaugat insa ca „succesul integrarii europene a României depinde, in final, de capacitatea tuturor românilor de a-si asuma valorile fundamentale europene“.


Nastase s-a revoltat


Dupa discursul premierului, erau programate dezbateri in plen, pe marginea raportului executivului. Dupa ce Tariceanu s-a retras de la tribuna, Adrian Nastase a anuntat insa, extrem de revoltat, ca raportul prezentat de seful executivului este diferit de textul transmis parlamentarilor cu o zi inainte. Drept urmare, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Nastase a decis sa suspende sedinta comuna pentru o jumatate de ora, timp in care liderii grupurilor parlamentare sa decida conditiile in care vor continua lucrarile in plen.


Problema de procedura invocata de Nastase a fost aceea ca, potrivit regulamentului celor doua Camere, pentru ca un text sa fie dezbatut in parlament trebuie ca documentul respectiv sa fie transmis cu zece zile inainte parlamentarilor.


El a interpretat ca o favoare faptul ca a acceptat ca raportul guvernului sa fie dat senatorilor si deputatilor doar cu o zi inainte, si a calificat drept o „smecherie“ faptul ca Tariceanu a venit in plen cu alt text.


Coalitia si-a aparat premierul


Liderii grupurilor parlamentare au venit cu solutia sa prelungeasca timpul prevazut initial pentru dezbaterea raportului executivului. Senatorul liberal Teodor Melescanu a recunoscut ca existau diferente intre cele doua texte, dar a precizat ca acest lucru nu este in afara procedurii parlamentare.


„Primul-ministru a prezentat un material, pe care dupa aceea l-a introdus oral, si noi consideram ca nimeni nu are dreptul sa-l cenzureze pe primul-ministru daca iese in afara textului pe care l-a distribuit“, a spus Melescanu. In opinia sa, atitudinea lui Nastase este „o smecherie ieftina, pentru ca adevarata cauza a acestei reactii se refera la criticile formulate la adresa guvernarii PSD“. La rândul sau, deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat ca „Nastase a vrut sa isi mai arate o data muschii inainte de Craciun“.


Final cu strigaturi


Spiritele s-au incins spre finalul sedintei comune, când premierul Tariceanu si liderul PSD Mircea Geoana au rostit acuzatii extrem de dure.


Premierul Tariceanu: „Am asistat la o interventie comica interesanta a pretinsului lider PSD (Mircea Geoana – n.r.) care a facut o serie de amenintari, avertismente si profetii, astfel incât am avut senzatia ca suntem la un discurs al noii mame-Omida a politicii românesti“. „Pacat ca nu v-ati vazut la televizor, incadrat de greii partidului, care va faceau sa fiti mic si ridicol si nu pot sa nu-mi aduc aminte si sa parafrazez o persoana pe care o cunoasteti bine si care spunea «nici nu stii cât de mic incepi sa fii»“.


Mircea Geoana: „Raportul premierului este agresiv si mincinos“. „Niciodata, in 15 ani, nu am transformat subiectul de politica externa si de integrare europeana intr-un meci politic de divizia C, cum a fost azi, in parlament“. „Ati vorbit de Congregatia baronilor PSD. Doriti sa vorbim despre Clubul Petrolistilor, despre Clubul Oligarhilor pe care guvernul dumneavoastra il reprezinta sau despre ce e de facut in anul 2006?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS