11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMama adusa cu forta sa-si vada copilul la spital

Mama adusa cu forta sa-si vada copilul la spital

Angajatii Directiei Copilului Gorj au reusit cu greu sa o convinga pe Florentina Radu sa-si dea acordul pentru operatia de care avea nevoie fiul ei si chiar i-au dat bani sa vina la Craiova, pentru a-si vedea copilul aflat pe patul de spital


Povestea baietelului uitat de parinti in spital, al carui caz a fost prezentat cu citeva zile in urma in paginile GdS, este una de-a dreptul impresionanta. Ionut Logascu, de zece ani, din localitatea Bilta, judetul Gorj, provine dintr-o familie dezorganizata si poarta numele unui barbat care nici macar nu ii este tata. Este lasat in grija unei batrine de 70 de ani, care incearca sa supravietuiasca cu un venit de citeva sute de mii de lei pe luna, la care se adauga bruma de alocatie a micutului. Si mai grav este ca mama copilului nu se implica in cresterea si educatia minorului, femeia fiind la a treia casatorie si are deja cinci copii, dintre care numai cel mai mic, o fetita de citiva anisori, locuieste cu ea. Mama lui Ionut a fost adusa la spital aproape cu forta de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala a Copilului (DGAPSC) Gorj.


Si-a uitat copilul in spital


Ionut Logascu a ajuns la spital joia trecuta, dupa ce micutul a fost lovit in cap de cal cu copita. „Eu m-am dus la cal, dar s-a speriat si m-a lovit cu copita drept in cap. Dupa asta, m-am dus in casa asa cum am putut si le-am spus alor mei. Ei m-au adus la spital, aici, dar de atunci nu i-am mai vazut. Acum ii astept sa vina la mine, ca m-au lasat aici de citeva zile“, a povestit micutul. El spunea ca pe mama sa o cheama Ica, pe tata Ion si ca mai are acasa inca doi fratiori, iar el merge la scoala si este elev in clasa a IV-a. De cind l-au lasat in spital si pina ieri, parintii au uitat sa-l mai viziteze pe baiat. In urma analizelor efectuate, medicii neurochirurgi au ajuns la concluzia ca micutul trebuie supus unei interventii chirurgicale, dar, cum pacientul este minor, nu puteau face interventia decit cu acceptul familiei. Prin urmare, cadrele medicale sperau ca parintii micutului sa-si faca aparitia cit mai repede, pentru ca starea de sanatate a copilului sa nu se agraveze. Cadrele medicale care il au in grija pe Ionut au asteptat pina in ultimul ceas aparitia parintilor pentru a le da acceptul pentru operatie. Deoarece starea de sanatate a copilului se agrava, dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie din cadrul spitalului craiovean, a luat decizia sa efectueze interventia chirurgicala fara acordul parintilor. In sala de operatii a fost prezenta si dr. Otilia Margaritescu, medicul care in ultima saptamina l-a ingrijit pe Ionut ca sa nu simta lipsa parintilor, facindu-i toate poftele. De fapt, toate cadrele medicale din clinica l-au rasfatat pe copilul uitat de parintii sai in spital.


„Am alergat dupa ea pe cimp ca sa o convingem“


Dupa ce am prezentat in paginile cotidianului nostru cazul copilului uitat de parinti in spital, reprezentantii DGAPSC Gorj s-au autosesizat si au incercat sa dea de urma parintilor lui Ionut Logascu. Au gasit-o pe mama, Florentina Genoveva Radu, in localitatea Runcu, unde locuieste in prezent impreuna cu concubinul ei si un copil de citiva ani. Cei de la Protectia Copilului spun ca aveau cunostinta de situatia femeii, deoarece este de mult in atentia lor din cauza problemelor pe care le are in familie. „Cunosteam situatia lui Ionut Logascu, deoarece acesta a fost abandonat de mama si lasat in plasament la o batrina, Maria Logascu, de 70 de ani, din localitatea Bilta. Cind am gasit-o pe mama, ne-a spus ca ii este teama de actualul concubin, care i-a luat actele de identitate si nu o lasa sa-si dea acordul ca baiatul sa fie operat, spunindu-i ca poate sa intre la puscarie. Am alergat dupa ea pe cimp ca sa o convingem si sa o aducem in Tirgu Jiu, ca sa-i luam o declaratie in fata unui notar prin care sa-si dea acceptul pentru interventia chirurgicala. O angajata a noastra, Domnica Papa, i-a dat bani ca sa se duca la baiat, la spital“, a declarat Lucian Zalog, jurist in cadrul DGAPSC Gorj, unul dintre oamenii care s-a ocupat de acest caz.


Mai multi barbati, mai multi copii


Ieri, micutul Ionut Logascu a fost operat. La usa Clinicii de terapie intensiva astepta mama lui Ionut, Florentina Genoveva Radu, si soacra acesteia, Maria Logascu, femeia care il are in plasament pe copil. Sosisera pe ultima suta de metri, spre disperarea medicilor. De la cele doua femei am aflat povestea intortocheata a familiei lui Ionut. Florentina Radu spune ca nu a avut posibilitate financiara ca sa ajunga in Craiova la capatiiul fiului ei. De altfel, nici nu parea prea indurerata de cele intimplate. Ea ne-a dezvaluit ca baiatul provine dintr-o casatorie anterioara si ca mai are inca patru copii, cu alti barbati, insa doar unul este la ea. „Nu am putut sa vin la spital pentru ca nu am bani si nici nu prea m-a lasat barbatu-meu, ca pe copilu’ asta il am cu alt barbat. Am doi facuti cu primu’ barbat, care a murit, il am pe Ionut si pe inca unu’ cu alt barbat si mai am o fata cu al treilea barbat. Pe Ionut l-am trecut pe numele primului meu sot si a ramas sa-l ingrijeasca fosta mea soacra. Stiam ce patise, dar nu am avut cum sa ajung. Ieri (miercuri – n.r.) au venit de la Protectia Copilului dupa mine si m-au luat de acasa, m-au pus sa dau o declaratie ca sint de acord sa-l opereze medicii pe copil, si o femeie pe care o cheama Domnica Papa mi-a dat 220.000 de lei si m-a pus la microbuz ca sa vin la Craiova, iar pe soacra-mea a ajutat-o o vecina sa ajunga aici“, a spus Florentina Radu.


„O bogatie de copil“


Medicul care l-a operat pe Ionut, dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie, spune ca nu a mai intilnit un caz asemanator in cariera sa: o mama care sa-si abandoneze copilul in spital si sa fie dezinteresata de soarta lui. „Un parinte care a fost adus cu forta sa-si dea acceptul pentru a-i fi operat copilul nu am mai intilnit pina acum. Este o bogatie de copil, care se vede clar ca a fost agresat, chiar el a recunoscut ca mama il bate. Am observat pe capul baiatului mai multe cicatrice si cu siguranta provin de la lovituri mai vechi, urmarile batailor aplicate de mama. Asistentele mi-au spus ca de la venirea mamei baiatul s-a schimbat brusc, dintr-un copil vesel si jucaus a devenit foarte retras. Se vede pe fata lui ca este speriat, iar prezenta mamei nu ii face bine. Vom lua legatura cu Protectia Copilului Gorj, pentru a-i asigura un cadru familial adecvat, cu atit mai mult ca, dupa aceasta interventie, copilul trebuie sa fie ingrijit cu atentie si nu supus unor acte de violenta “, a declarat dr. Alexandru Camenita.


Se cauta asistent maternal pentru Ionut


Nici reprezentantii DGAPSC Gorj nu au o parere prea buna despre Florentina Radu. De la acestia am aflat ca femeia are mai multi copii pe care prefera sa-i lase in grija altora, cum ar fi bunicii sau fostii soti. Asa s-a intimplat si cu Ionut, pe care l-a lasat in plasament la fosta ei soacra.


„Stim ca Ionut se afla in plasament la Maria Logascu, in localitatea Bilta. Femeia mai are in grija inca doi copii, care provin din casatoria Florentinei Radu cu fiul batrinei, in prezent decedat. Pentru copii, batrina primeste lunar cite 780.000 de lei. Mama se afla intr-o alta localitate invecinata, Runcu, unde sta impreuna cu actualul concubin. Despre acceptul pentru interventia chirugicala, noi am dus o adevarata lupta cu ea ca sa o convingem. Am contactat-o atit pe mama, cit si pe batrina care il are in plasament. Fata de cele sustinute de medici, ca minorul ar fi fost batut, stim ca, in perioada in care locuia cu mama, atit aceasta, cit si barbatii cu care avea legaturi il loveau. Tocmai acesta a fost unul dintre motivele pentru care am hotarit ca micutul sa ramina cu fratii sai in grija bunicii. Dat fiind faptul ca a suferit o interventie chirugicala destul de grea si pe viitor are nevoie de o ingrijire atenta, ne gindim la asigurarea unei asistente pe masura. Nu este exclus, dupa ce vom vedea rezultatele medicale, sa cautam pentru baiat o alta persoana sau o familie care sa-i asigure asistenta maternala adecvata“, a mentionat Lucian Zalog, juristul DGAPSC Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS