11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJafurile cu iz politic, ramase cu autori necunoscuti

Jafurile cu iz politic, ramase cu autori necunoscuti

Doua sedii de partide plus casa unui senator si cea a secretarului primariei craiovene au fost vizitate de hoti in 2004,in nici unul din aceste cazuri nefiind descoperiti pina in prezent autorii

Politistii doljeni se pot „lauda“ ca in cursul acestui an au dat chix in rezolvarea spargerilor savirsite in dauna unor partide, oameni politici sau personalitati ale administratiei din acest judet. Doar in Craiova, in 2004 au fost date patru asemenea spargeri, hotii jefuind doua sedii de partide (PD si PNL), plus locuinta unui senator si pe cea a secretarului Primariei municipiului Craiova. Politistii n-au reusit altceva decit sa se faca de ris, pentru ca nu au reusit sa-i prinda pe hoti, toate cele patru dosare fiind inregistrate cu autori necunoscuti (AN).

Spargatorii erau interesati de baza de date a PD

Sediul filialei judetene Dolj a Partidului Democrat (PD), aflat la mai putin de 50 de metri de Primaria Craiova, a fost calcat de hoti in noaptea de 9/10 martie 2004. Hotii au intrat in sediul PD Dolj pe usa din fata. N-au folosit insa chei potrivite, ci au fortat intrarea cu o ranga. Usile, fiind vechi, au cedat imediat. Spargatorii au urcat la etaj, pe scara interioara. Prima usa interioara intilnita de ei era asigurata cu o yala. Folosind ranga, au incercat sa forteze si aceasta usa – dovada fiind aschiile si clanta rupta – insa inchizatoarea n-a cedat de aceasta data. Oricum, eforturile ar fi fost zadarnice, pentru ca incaperea respectiva era… goala.

Napustindu-se in celelalte birouri – inclusiv in incaperea in care pe atunci deputatul Radu Berceanu, presedintele PD Dolj, in prezent senator de Dolj, isi avea biroul parlamentar din teritoriu – hotii s-au dus la calculatoare. Au adunat unitatile centrale de la cele trei computere gasite si s-au dus cu ele in WC, unde au putut sa aprinda lumina, fiind imposibil de observat din exterior din cauza geamurilor acoperite cu vopsea. Pe podeaua baii, spargatorii au demontat cu surbelnitele computerele, extragind hard-disk-urile. Lasind carcasele linga scaunul WC-ului, au parasit in graba cladirea.

Politistii doljeni au declansat o ancheta in vederea identificarii si prinderii autorilor furtului, ridicind amprente si orice alte urme gasite la fata locului. „In cladire s-a patruns prin fortarea usii de acces cu o ranga. La prima vedere, s-au furat doar elemente componente din trei calculatoare. Continuam investigarea cazului si speram ca-i vom prinde pe faptasi“, a declarat comisarul-sef Gheorghe Cojocariu, seful Serviciului Politiei Judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. Spargerea ridica multe semne de intrebare si pentru pedisti, care considera ca e vorba de o lovitura comandata de adversari politici. „Hotii stiau precis ce doreau sa fure, pentru ca nu s-au atins de bunurile de mare valoare – fax, combina muzicala, televizor – ci i-au interesat doar hardurile calculatoarelor, in care noi aveam intreaga baza de date cu membrii PD din judet“, a precizat Marian Jean Marinescu, vicepresedinte PD Dolj.

Nicoleta Miulescu, lasata fara deodorante si bijuterii

Dupa dubioasa spargere de la sediul PD Dolj a urmat, in iunie, o „vizita“ facuta de hoti la domiciliul Nicoletei Miulescu, secretara Primariei si a Consiliului Local Craiova. Pe 15 iunie, in jurul orei 11.30-12.00, hotii au lipit intii hirtiute pe vizoarele de la usile vecinilor, astfel incit sa nu fie vazuti, apoi au reusit sa forteze si sa deschida usa metalica, fara ca nimeni sa fi auzit vreun zgomot. Spargatorii au patruns in apartamentul Nicoletei Miulescu, situat in blocul M8A de pe Calea Bucuresti, si au furat toate bijuteriile din aur, parfumurile si deodorantele, plus suma de 1.000 de dolari. Au plecat la fel de discret precum venisera.

Culmea este ca spargatorii au reusit sa o „usureze“ pe Nicoleta Miulescu de bani si bunuri in valoare de aproape 300 de milioane de lei chiar in timp ce fiul acesteia… dormea intr-una dintre camerele apartamentului. „Nu-mi era de bani si celelalte bunuri furate, care se pot inlocui, singura mea disperare era ca, in timp ce hotii umblau prin casa, copilul dormea in camera lui. El spune ca n-a auzit absolut nimic, dar mai bine ca n-a auzit, ca ar fi fost tentat sa iasa si cine stie ce i-ar fi facut hotii, daca dadeau cu ochii de el. Pe mine m-au anuntat vecinii ca am usa fortata la apartament si m-am dus repede acasa, sa vad ce s-a intimplat, mai ales ca fiul meu nu raspundea nici la mobil si nici la soneria de la usa. Mi-am dat seama pina la urma ca, de fapt, dormea“, a povestit Nicoleta Miulescu intimplarea neplacuta prin care a trecut.

Si in acest caz o echipa de politisti coordonata de comisarul-sef Jan Dobrescu, adjunctul sefului Politiei Municipiului Craiova, a inceput investigatiile pentru identificarea si prinderea autorilor. Criminalistii au incercat si ei sa dea o mina de ajutor, adunind de la locul spargerii citeva amprente. Deocamdata insa, oamenii legii nu au reusit sa prinda hotii.

Hotii au furat cotizatiile membrilor PNL

Nici nu se linistisera bine apele dupa spargerea apartamentului Nicoletei Miulescu, ca un nou caz i-a pus din nou pe jar pe politisti. De aceasta data a fost vorba de o lovitura data la sediul PNL Dolj, calcat de hoti in noaptea de 24/25 august, fiind furati banii strinsi din cotizatiile depuse de membri cu o zi inainte. Primul care a constatat spargerea a fost Cosmin Enea, consilier judetean si presedinte al organizatiei de tineret. Presedintele PNL Dolj, Horatiu Buzatu, in prezent deputat de Dolj, mentiona: „Cei care au spart usa nu s-au atins de echipamente (calculatoare, fax, imprimanta, televizor), ci au fugit doar cu 2,5 milioane de lei, bani strinsi din cotizatii cu o zi inainte. Cind am ajuns dimineata, am gasit dezordine in secretariat, dosarele din fisete erau imprastiate peste tot“.

Spargerea de la sediul partidului pare cu atit mai dubioasa cu cit usa de la intrare nu a fost fortata, iar ferestrele erau toate protejate cu grilaje metalice. Presedintele Horatiu Buzatu crede ca hotii au intrat in sediu cu „cheia potrivita“. Singura usa sparta este cea de la secretariat, unde cu o seara inainte fusesera lasati toti banii colectati peste zi din cotizatii.

Politistii care au demarat ancheta au gasit indicii care-i indruma mai curind catre ipoteza ca spargerea a fost data de cineva care „avea cheia de la usa“. „Usile si ferestrele erau inchise si asigurate cu grilaje metalice, iar praful de pe pervazul ferestrelor si pinzele de paianjen de pe grilaje erau intacte. Au fost identificate urme de fortare doar la o singura usa interioara, care asigura accesul in secretariat. Aici sint amplasate doua fisete metalice si un dulap de lemn, toate fiind gasite cu usile deschise, fara urme de fortare. Cercetarile continua pentru identificarea autorilor si recuperarea prejudiciului“, a precizat inspectorul principal Dragos Radulescu, ofiter de relatii publice in cadrul IJP Dolj.

Referitor la persoanele care aveau o copie a cheii de la usa de la intrare, presedintele PNL Dolj, Horatiu Buzatu, a declarat: „Stiu ca exista 15 copii ale cheii de la intrare in sediul partidului, dar aceasta evidenta o am de anul trecut. Cine stie daca intre timp cheile nu au fost multiplicate“.

Senatorul Dili, vaduvit de banii pentru campania electorala

Ca si cind n-ar fi fost de ajuns, hotii au dat iama si in locuinta senatorului Dili Serbanoiu, in noaptea de 1/2 noiembrie. Apropiatii senatorului PNG, ex-PSD, Constantin Dili Serbanoiu, au alertat politia, anuntind ca imobilul in care locuieste senatorul a fost spart de hoti. Imediat, la adresa de pe strada Parului nr. 35 s-a deplasat un echipaj, in frunte cu comisarul-sef Jan Dobrescu, adjunctul sefului politiei municipale, care a inceput cercetarile. Dupa primele indicii, politistii au constatat ca poarta de la curte fusese fortata, la fel intimplindu-se si cu una dintre usile aflate in spatele casei. Claudius Serbanoiu, unul dintre copiii senatorului, a tinut sa mentioneze dupa ce a vazut prapadul pe care „oaspetii nepoftiti“ il facusera in casa tatalui sau: „A venit gradinarul (Sorin Stefan – n.n.) de dimineata la mine, la birou, sa ma anunte ca s-a spart casa. Geamul era deschis si poarta fortata. Din cite am vazut eu, s-au furat mai multe haine si o combina muzicala. Stiu ca tata are un seif in beci, dar nu cred ca au reusit sa-l sparga“. Din cele precizate de Claudius, casa nu era dotata cu sisteme de alarma, cu toate ca aspectul cochet al cladirii putea „invita“ hotii sa dea o spargere. De asemenea, in cladire nu raminea nimeni pe timpul noptii, in lipsa din oras a senatorului Serbanoiu.

Dili Serbanoiu se afla in Bucuresti, la Senat, cind a aflat ca i s-a spart casa. Intorcindu-se la Craiova pentru a afla ce s-a intimplat, a avut neplacuta surpriza sa constate ca spargatorii il lasasera fara toti banii pe care ii strinsese pentru campania electorala: „Au luat aproape 27.000 de dolari pe care ii aveam in buzunarele hainelor. Aveam 10.000 de dolari intr-un buzunar, 10.000 in celalalt si vreo 7.000 in smoching. In afara de asta, au furat pulovere, camasi, o pereche de adidasi si o combina muzicala. Imi pare rau de costumul Armani care costa 48 de milioane de lei si pe care l-am scos, dupa negocieri, la jumatate de pret“. Se pare ca hotii au cautat doar bani, fara sa fie tentati si de armele de foc pe care le detinea senatorul Dili: „N-au luat si armele. Una era la fostul meu sef de cabinet (Stefan Croitoru – n.r.), iar cealalta, cea automata, am gasit-o in sifonier, cu tot cu munitie“.

Patru dosare, toate cu „AN“

In toate cele patru cazuri trecute in revista mai sus, politia doljeana a intreprins cercetari. Pina acum insa n-au reusit sa descopere autorii nici uneia dintre amintitele spargeri, infractiunile fiind si in prezent inregistrate cu autori necunoscuti (AN). Daca nici atunci cind hotii dau lovituri la oamenii politici sau figuri importante ale administratiei, politistii nu descopera autorii, ce sa le mai cerem atunci cind oamenii obisnuiti sint „vizitati“ de hoti…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS