20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOamenii s-au calcat in picioare la biserica

Oamenii s-au calcat in picioare la biserica

Craiovenii au luat parte ieri dupa-amiaza la procesiunea religioasa cu Sfintele Moaste ale Sfintului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoritorul de Mir si Facatorul de Minuni. Procesiunea, la care a partcipat Inalt Preasfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu mai multi preoti, a strabatut strazile orasului, dupa ce la Catedrala „Sfintul Dumitru“ a avut loc oficierea slujbei religioase. Racla in care se afla moastele contine cinci cutii de argint, in care se afla capul si mina stinga a Sfintului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, capul Sfintului Mucenic Serghie, capul Sfintului Mucenic Vah si jumatate din capul Sfintei Tatiana diaconita. Aducerea moastelor la Biserica „Sfintul Dumitru“ din Craiova a reprezentat o confirmare in plan spiritual a ridicarii acesteia la rang de Catedrala Mitropolitana a Olteniei. Asezamintul religios este cel mai vechi si cel mai de frunte din orasul de scaun al banilor olteni.

Alegerea sa drept catedrala s-a facut datorita rolului istoric pe care Sfintul Dumitru l-a indeplinit in orasul de pe Jiu. Acesta a trait in veacul al III-lea, in timpul marilor prigoane impotriva crestinilor si este unul dintre cei mai venerati sfinti din cultul ortodox. Dupa cutremurul din 1838, biserica a ramas mult timp in paragina, redeschiderea sa avind loc in anul 1933, in ziua sarbatoririi hramului.

Sute de credinciosi au luat cu asalt biserica

Ca in fiecare an, acest eveniment religios a atras nu numai craioveni, dar si credinciosi din Dolj. „Am venit de la Calafat special pentru acest eveniment religios. Eu sint foarte superstitios si cred ca voi avea parte de ceea ce-mi doresc, daca ma voi inchina aici“, a spus un doljean.

Curtea bisericii a devenit neincapatoare din cauza celor veniti sa atinga si sa se roage la sfintele moaste. Batrini, copii, bolnavi s-au inghesuit sa ocupe un loc cit mai in fata, ca sa atinga racla sfinta, increzatori ca vor fi ajutati de puterea tamaduitoare a acesteia. „Sint bolnava de citiva ani si stau numai prin spitale. Am credinta in Dumnezeu si cred in puterea Lui vindecatoare. Am zis ca, daca medicii nu ma pot ajuta, macar El sa o faca“, a spus o craioveanca.

„Copilul meu are bacalaureatul anul acesta si vin in fiecare duminica la biserica sa ma rog pentru reusita. De aceea am venit azi, sa ma rog la moaste si sa le ating cu un obiect care-i apartine baiatului“, a completat alta femeie. Nici multimea de gura-casca nu a lipsit din curtea bisericii, cersetori, copii ai strazii fiind prezenti la reuniune, din motive diverse: unii pentru a face un ban mai usor, profitind de mila oamenilor „bisericosi“, altii pentru a se ruga pentru un viitor mai bun.

Astazi va avea loc Sfinta Liturghie Arhiereasca, cu ocazia sarbatoririi Hramului Bisericii Catedrale „Sfintul Dumitru“. La slujba vor participa inalti preoti si episcopi, precum si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.

• Flavia EPURESala Mica a Primariei Craiova a gazduit ieri mai multe evenimente culturale. Printre acestea se numara si festivitatea de premiere a Concursului National de Poezie „Traian Demetrescu“ – Tradem, editia a XXVI-a. La eveniment au participat oficialitati din cadrul institutiilor de cultura doljene, reprezentantii unor edituri regionale, membrii juriului si o parte din cistigatorii concursului. Surpriza acestei editii a reprezentat-o prezenta Elenei Mira Popescu, nepoata poetului, care a primit Diploma de Onoare pentru sprijinul si promovarea culturii craiovene. In cadrul festivitatii, au fost acordate mai multe premii, cele mai importante fiind: premiul „Traian Demetrescu“, in valoare de trei milioane de lei, premiul special al juriului, premiul „Sebastian Domozina“ etc. Anul acesta, la concurs au participat 87 de manuscrise, mai putin decit in anii trecuti. Potrivit specialistilor, poezia cu care s-au inscris la concurs tinerii poeti este autentica, cu elemente vitaliste, care a imprumutat din elementele prozei. Ceea ce a dezamagit a fost numarul foarte mic al craiovenilor, care nu s-au „ingramadit“ sa scrie poezie in ultimul timp.

O parte din vina pentru absentele „nemotivate“ pare sa si-o asume Uniunea Scriitorilor, care nu a stiut sa stimuleze prezenta unor cenacluri viabile, in comparatie cu alte regiuni ale tarii. Singurul cistigator craiovean este Crenguta Diaconu, care si-a adaugat in palmares inca doua premii: premiul special acordat de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National si premiul Revistei Lamura. Tinara de 26 de ani este absolventa a Facultatii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova. Prezenta ei la astfel de concursuri nu este singura, poeta participind si la altele de acest gen, printre care Concursul de Poezie „Tudor Arghezi“.

„Am participat la mai multe concursuri, pentru ca poezia este foarte apropiata sufletului meu. Premiile de anul acesta au mai mult o valoare sentimentala decit una materiala. Conteaza foarte mult recunoasterea mea ca poet“, a declarat Crenguta. Despre lipsa din concurs a poetilor craioveni, aceasta a continuat: „Se pare ca au uitat sa scrie versuri craiovenii, sint mai pragmatici. Eu, in schimb, am planuri si nu exclud ideea unui proiect pe termen mai lung, poate chiar o carte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS