11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrilej de rugaciune si bucurie pentru enoriasii ortodocsi

Prilej de rugaciune si bucurie pentru enoriasii ortodocsi

Sarbatoarea Maicii Domnului ocupa un loc cu totul aparte in calendarul credinciosilor ortodocsi romani. In ziua de 15 august, Maica Domnului si-a inaltat sufletul la cer! Conform traditiei, in aceasta zi se deschid cerurile. Maria, numele Maicii Domnului, este probabil numele cel mai des intilnit la credincioasele ortodoxe. Astfel, insasi onomastica ortodoxa devine un mijloc de prea cinstire a Maicii Domnului.

„In simbata dinaintea sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, la bisericile din tara se oficiaza Vecernia Culitie si seara se oficiaza Prohodul Maicii Domnului. La fel cum in vinerea Pastelui se trece pe sub masa pentru Sfintul Epitaf, si la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se oficiaza epitaf pentru marea sarbatoare de duminica. Simbata, credinciosii vin la biserica, trec pe sub masa si participa la Sfinta Slujba. Obiceiul acesta a reinviat dupa 1989! Duminica este oficiata slujba propriu-zisa a sarbatorii Adormirii Maicii Domnului“, a spus Marin Albu, preotul Parohiei Sfintul Calinic Cericanul din Craiova.

Simbata, Biserica Sfintul Calinic Cernicanul a fost plina de enoriasi, oameni in virsta, tineri, copii, toti dornici de a saruta sfinta icoana a Maicii Domnului si de a trece pe sub masa. „Prea cinstirea Maicii Domnului constituie in Biserica Ortodoxa un act cult. Ea nu inseamna adorare – care se aduce numai lui Dumnezeu – ci o deosebita apropiere a credinciosului de Maica Domnului, prin rugaciune, pentru a dobindi de la Mintuitorul Hristos binefaceri in viata paminteasca si petrecerea cu alesii lui Dumnezeu in viata viitoare“ , a spus Cornelia Vistra, enoriasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS