10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Stiri diverse

Elevii din scolile si liceele din Olt asteapta iarna in frig

Desi frigul si-a intrat pe deplin in drepturi, in judetul Olt mai exista scoli si licee care nu au rezolvat problema asigurarii agentului termic. Astfel, la doua unitati de invatamint din Slatina, este vorba despre Scoala generala nr.1 si Scoala „Stefan Protopopescu“, firma SC TOTAL INCOM, care trebuia sa termine deja lucrarile de instalare a centralei termice, inca… bijbiie. Reprezentantii societatii au spus ca totul se va rezolva… pina la Craciun. Probleme in acest sens au si Grupul Scolar Industrial Constructii, Grupul Scolar Industrial de Constructii-Montaj, Scoala generala nr.3 din Slatina. O situatie mai grava se inregistreaza insa in mediul rural. Aici, majoritatea scolilor nu au inca lemne pentru incalzirea sobelor din clase si nici nu se intrevede vreo sansa ca aceasta situatie sa fie remediata. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica, a declarat ca problema este cunoscuta, dar ca nu se credea ca ar fi atit de grava: „Vom lua masuri in zilele care urmeaza acolo unde asemenea probleme persista, astfel incit iarna sa nu gaseasca elevii in frig“.

(M.M.)

„Medicul de familie“ al plantelor!

Cind unul dintre membrii familiei se imbolnaveste, se duce sau este dus la medic pentru consultatie. Ne-am obisnuit ca, atunci cind avem animale bolnave, sa le ducem la medicul veterinar, dar nu prea stim ce sa facem atunci cind avem plante bolnave. De multi ani, in Craiova, la Directia Fitosanitara, in cadrul laboratorului de prognoza si avertizare, exista un mic laborator de diagnoza, care poate fi considerat „medicul de familie“ al plantelor. In laboratorul respectiv se fac analize gratuite incepind cu plantele de apartament si terminind cu plantele din cimp, se stabileste diagnosticul si se recomanda tratamentul adecvat doar la simpla solicitare a proprietarului.

(M.D.)

Centrul de transfuzii face stoc de singe pentru Sarbatori

Conducerea Centrului de Transfuzii Gorj a demarat o ampla campanie prin care sa-i convinga pe oameni sa doneze singe. In toate spitalele din judet vor fi organizate actiuni de promovare a acestei campanii. „Am pus la punct aceasta actiune pentru a ne asigura niste rezerve pentru ultima parte a lunii decembrie. In perioada Sarbatorilor nu mai vin oamenii sa doneze singe si noi trebuie sa ne asiguram un stoc minim, pentru a nu ramine in criza“, a spus un reprezentant al conducerii Centrului de Transfuzii.

(C.C.)

2,5 miliarde de lei pentru centrala Policlinicii Tirgu Carbunesti

Conducerea Policlinicii Tirgu Carbunesti a primit, la mijlocul acestei saptamini, 2,5 miliarde de lei pentru achizitionarea unei centrale termice. Investitia a fost estimata la trei miliarde, urmind ca diferenta de bani sa vina in citeva zile. Intreaga suma a fost trimisa de Ministerul Sanatatii, dupa ce Daniela Bartos a vizitat Policlinica Tirgu Carbunesti. Conducerea spitalului apreciaza ca la mijlocul lunii decembrie centrala va fi pusa in functiune. Pina atunci, unitatea sanitara va fi incalzita cu aparate electrice.

(C.C.)

Din primavara se vor putea masura reziduurile din fructe, legume si cereale

In cadrul Directiei Fitosanitare Dolj s-a infiintat si este in curs de dotare un laborator de testare a reziduurilor din fructe, legume si cereale. Din primavara, nu se mai pot vinde pe piata produsele fara un buletin de analiza eliberat de acest laborator. Buletinul va cuprinde parametrii normali in care trebuie sa se incadreze reziduurile de nitriti si alti compusi chimici, precum si rezultatul analizelor de laborator pentru fiecare produs scos la vinzare. Asa ca, anul viitor, stufatul de miel se va face cu verdeturi insotite de buletin de analize.

(M.D.)

Primaria isi plateste partial datoria catre saraci

Craciunul nu ii va prinde pe sarmani cu punga goala. Chiar daca nu este vorba de sume semnificative, beneficiarii Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, vor primi ajutorul social aferent lunii iulie. Asta poate insemna pentru multi dintre ei iesirea din austeritate. Din lipsa de fonduri, platile catre cei care beneficiaza de acest ajutor au fost sistate, incepind din iunie. Dupa luni de asteptare, in care saracii au facut poteca pina la sediile primariilor sa intrebe ce se intimpla si sa-si ceara drepturile, consiliului judetean si cel local au scotocit in buget si au gasit suma necesara platirii ajutorului numai pentru luna iulie. Insa, chiar daca pina in luna respectiva sint inregistrate 2.008 dosare, de acesti bani vor beneficia numai cei care intre timp au fost cuminti si au prestat munca in folosul comunitatii, timp de patru zile, conditia obligatorie care insoteste acordarea ajutorului social. Saracii vor putea sa isi ridice banii, incepind din 17 decembrie. Pentru acordarea venitului minim garantat pentru luna iulie s-a „pus la bataie“ suma de aproximativ 1.900.000.000 de lei.

(A.I.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS