19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuluceala la cules de capsune in Spania

Buluceala la cules de capsune in Spania

• Preselectia celor care vor sa mearga la munca in Spania a inceput ieri si la centrul din Craiova • Pina ieri la ora 17.00 se prezentasera 500 de persoane si fusesera acceptate 120 • Cei care au optat pentru culesul de capsune au venit din toate colturile tarii la Craiova • Selectia va avea loc pe 5 februarie, la Bucuresti

„Ce facusi, ba, luasi? Da? Hai ca esti tare!“

Citeva zeci de persoane au luat ieri cu asalt sediul Centrului de preselectie a fortei de munca pentru Spania, din Craiova. Unii erau fericiti ca tocmai fusesera admisi pentru selectia urmatoare de la Bucuresti, iar altii se dadeau de ceasul mortii ca nu aveau toate actele. Cei mai multi insa incercau sa-i convinga pe jandarmi sa-i lase in fata „doar pentru citeva informatii“, fara succes insa. Toata lumea trebuia sa stea la coada.

Gheorghe Costache are 47 de ani si a lucrat pina in urma cu citva timp ca mecanic, la un IAS, dar a fost disponibilizat. Om cu familie, cu copii si fara nici un venit in afara de ajutorul de somaj, s-a gindit sa-si incerce norocul in strainatate: „Am depus actele si totul este in regula. Am fost admis si trebuie sa ma prezint la Bucuresti, pentru selectie. Am patru copii acasa si imi mor de foame. Sotia este casnica, iar eu am somajul in prelungire. Cu ce sa traim? Nu am mai fost niciodata plecat in strainatate. Stiu ca e greu sa te duci in tara straina, dar e singura mea sansa sa scap de saracie. Cu munca sint obisnuit si nu mi-e teama ca nu o sa fac fata.“

Unii au mai muncit in strainatate, altii nu

Citiva dintre cei care au solicitat sa fie selectati pentru Bucuresti au mai fost in strainatate, tot la munca. Unii cu acte in regula, altii s-au facut ca se duc in vizita si au ramas sa munceasca „la negru“. Alexandru Cringu, din Bradesti, are 22 de ani si este necasatorit. El s-a gindit sa-si incerce sansele si in Spania, dupa ce a mai fost la munci agricole si in Grecia: „Acum astept sa plec in Spania. Am mai lucrat in Grecia, in 1999, opt luni. Tot in agricultura, la cules de masline, portocale, legume. Sper sa-mi aprobe si mie cererea. Stiu ca e greu la cules de capsune, dar sint obisnuit pentru ca la pus de arpagic este si mai greu. Nu or fi aia din Capitala mai buni decit noi, cei de la tara.“ La Centrul de preselectie din Craiova s-au prezentat ieri nu numai doljeni, ci si persoane din alte judete. „Am avut chiar o persoana din Brasov care a venit la noi sa-si depuna actele si a fost preselectata. Craiova este unul dintre cele patru puncte de preselectare, alaturi de Alba, Calarasi, Neamt. Ultima data de preselectie este 1 februarie, iar numarul maxim de persoane care pot fi alese este 350. Pina la ora 17.00 au fost acceptate azi (ieri – n.r.) 120 de persoane. Selectia va avea loc la Bucuresti, iar cei care vor pleca in Spania vor primi 27,86 euro/zi, sase zile lucratoare pe saptamina, 6,5 ore/zi. 50% din costul transportului va fi suportat de fiecare angajat, in primele doua luni de munca“, a spus Simona Dumitriu, sef Serviciu centru local de preselectie Craiova.

Conditii de participare

Cei care vor sa ajunga in Spania, la cules de capsune, trebuie sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani si sa aiba experienta in activitati agricole. Printre actele pe care trebuie sa le prezinte comisiei de preselectie se numara: pasaport valabil pe cel putin sase luni, adeverinta medicala eliberata de medicul de familie, cu mentiunile „clinic sanatos“ si „nu este in evidenta noastra pentru boli cronice“, cazier judiciar valabil. Vor avea prioritate persoanele care lucreaza sau au lucrat la munci agricole. Selectia va avea loc pe data de 5 februarie, la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS