10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEgipt: Preşedintele Morsi respinge ultimatumul armatei

Egipt: Preşedintele Morsi respinge ultimatumul armatei

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a respins, marţi seară, ultimatumul înaintat de armată, care i-a cerut imperativ să rezolve criza în care se află ţara, conform realitatea.net. Pe fondul unei demonstraţii la care participau sute de mii de oameni şi a ciocnirilor mortale între opozanţii şi simpatizanţii săi, Morsi şi-a reafirmat „legitimitatea constituţională” , anunţă AFP. Preşedintele nu se află însă într-o situaţie comodă. Armata a scurs către presă o variantă preliminară a unui plan ce va fi pus în aplicare cînd ultimatumul expiră, miercuri, iar planul prevede suspendarea Constituţiei. 
Ultimatumul, salutat de mulţimea de pe străzi, expiră astăzi.
În cursul zilei de marţi, armata a sporit presiunea exercitată asupra lui Morsi şi a scurs către presă o variantă preliminară a unui plan ce ar urma să fie pus în aplicare când ultimatumul expiră. Măsurile vizează organizarea de noi alegeri prezidenţiale, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea parlamentului dominat de islamişti. Practic, eliminarea preşedintelui.
Opoziţia egipteană a mai anunţat că îl desemnează pe Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ca reprezentant pentru pregătirea tranziţiei politice. Frontul 30 Iunie, ce reuneşte partide şi mişcări politice ostile preşedintelui Mohamed Morsi, a comunicat că ElBaradei va fi „vocea” sa şi va avea sarcina „pregătirii scenariului” unei tranziţii politice.
Marţi seară, sute de mii de oameni cereau, la Cairo, demisia lui Morsi.
Demonstraţiile masive care au avut loc recent în Egipt au fost organizate de gruparea Tamarud (Rebel), care a pornit de la un grup mic şi neafiliat politic şi a ajuns să reprezinte milioane de oameni.
Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani, potrivit Al-Arabiya.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS