17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPedeapsă scăzută pentru agresorul din staţia de autobuz

Pedeapsă scăzută pentru agresorul din staţia de autobuz

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au hotărât să-i scadă de la şase la patru ani de închisoare pedeapsa tânărului care, la începutul lunii aprilie, a lovit un bătrân cu care s-a certat în autobuz şi care a murit o zi mai târziu din cauza leziunilor suferite.

Cătălin Babiuc, de 29 de ani, din comuna doljeană Perişor, a fost arestat preventiv pe 5 aprilie, fiind acuzat de vătămare corporală gravă după ce, pe 4 aprilie, a bătut un bătrân cu care s-a luat la ceartă în autobuz. În urma anchetei făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a stabilit că, pe 4 aprilie, în jurul orei 11.00, Cătălin Babiuc şi Mihai Dicu, de 75 de ani, au călătorit cu un autobuz pe traseul E1 R. Când autobuzul a ajuns în apropierea staţiei de la Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, cei doi au început să se certe, bătrânul reproşându-i lui Babiuc că nu-i respectă vârsta înaintată şi nu îl lasă să coboare primul. „În acest context, şi-au adresat injurii şi s-au lovit cu pumnii, iar în momentul în care autobuzul a oprit în staţie şi s-au deschis uşile, s-au prins cu mâinile de haine şi au început să se împingă până în apropierea unei tonete, amplasată pe trotuarul din dreptul staţiei «Nicolae Romanescu»“, au precizat anchetatorii în rechizitoriul întocmit. După aceea, Babiuc l-a împins pe Dicu înspre gardul parcului şi l-a lovit cu pumnul în barbă, iar în cădere bătrânul s-a lovit cu capul de trotuar. Când a văzut că Mihai Dicu nu mai mişcă şi a început să-i curgă sânge din nas şi din urechi, tânărul a sunat şi a anunţat ambulanţa şi poliţia, iar până la sosirea medicilor a încercat să-i acorde primul ajutor bătrânului pe care îl lovise. Mihai Dicu a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, însă a doua zi a decedat. Acesta a fost motivul pentru care procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptei comise de Cătălin Babiuc din vătămare corporală gravă în lovituri cauzatoare de moarte. Ulterior, medicii legişti au stabilit că Dicu a fost internat cu un traumatism cranio-cerebral grav şi cu o coastă fracturată, iar „între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată“. Tânărul de 29 de ani a fost trimis în judecată la jumătatea lunii mai şi, pentru că şi-a recunoscut fapta, procesul s-a încheiat destul de repede.

Şase ani la Tribunal, patru la Curtea
de Apel

Pe 10 iulie, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe Cătălin Babiuc şi l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru uciderea lui Mihai Dicu. Instanţa a mai dispus ca inculpatul să achite daune Spitalului de Urgenţă Craiova în valoare totală de 2.249 de lei şi a respins acţiunea civilă formulată de Marieta Dicu, soţia victimei. Atât inculpatul, cât şi Marieta Dicu au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 13 august.
Trei luni mai târziu, miercuri, pe 13 noiembrie, judecătorii Curţii de Apel Craiova au admis atât apelul formulat de inculpat, căruia i-au scăzut pedeapsa la patru ani de puşcărie, cât şi pe cel al părţii civile din dosar. Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Marieta Dicu şi l-au obligat pe inculpat să-i achite femeii 6.000 de lei drept daune materiale şi 10.000 de lei, daune morale.
Instanţa a mai dispus ca din pedeapsa primită de inculpat să se scadă perioada cât acesta a fost arestat preventiv (de pe 5 aprilie şi până în prezent) şi a hotărât ca Babiuc să rămână după gratii.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS