11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoerică, mai aproape de puşcărie

Boerică, mai aproape de puşcărie

www.youtube.com/embed/T_fdy5gyIYI

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la zece ani şi trei luni de închisoare pe omul de afaceri craiovean Genică Boerică, în dosarul returnărilor ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Dacă şi judecătorii Înaltei Curţi îl vor găsi vinovat, Boerică are şanse destul de mari ca în câteva luni să ajungă după gratii.

„Eu sunt infractorul de serviciu al Doljului. Dacă nu este în tabăra lui Samir Sprânceană, este în tabăra lui Boerică Genică (rambursarea de TVA – n.r.). Sper să se lămurească situaţia, să se convingă şi instanţa că nu am nici un amestec în toată povestea asta“, declara Genică Boerică în iunie 2007, înainte să fie arestat într-un alt dosar de returnări ilegale de TVA.

După şase ani de procese, se pare că instanţele de judecată şi-au făcut o părere despre vinovăţia lui Boerică, pentru că l-au condamnat în două dosare la şapte ani şi şase luni, respectiv zece ani şi trei luni de închisoare. În schimb, Samir Sprînceană a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

TVA de la DGFP Dolj de peste 4,5 milioane de euro

Povestea dosarului în care a fost condamnat omul de afaceri craiovean Genică Boerică începe în 2004, când acesta şi alţi inculpaţi au fost arestaţi de procurorii DIICOT din Bucureşti pentru returnări ilegale de TVA de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj. Pe 19 martie 2005, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a lui Boerică, alături de Florentin Şargarodschi, Elena Popa, Vasile Stănescu, dar și patru egipteni – Nassar K.A.A. Mohamed, El Kholy H. Nashat, El Tembedawy M. Khaed și El Araby M. Abdou, doi iordanieni – Ayyoub A.H.H. Bassem și Al Switi A.M.A. Nail, un iranian – Honar Sood Monfared Mostafa şi irakianul Abdulhameed G. Shaban. Anchetatorii au reținut că, în perioada iunie 2001 – iunie 2003, prin folosirea a diverse mijloace frauduloase, inculpaţii au solicitat și obținut de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj echivalentul în lei a 4.269.275,79 dolari sau 4.535.984,41 euro la data efectuării plăților.
În acest dosar, Boerică a fost arestat preventiv pe 3 octombrie 2004 şi trimis în judecată în martie 2005 pentru comiterea mai multor infracţiuni, de la returnările ilegale de TVA, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani în formă continuată şi până la nerespectare a regimului armelor și munițiilor şi violare de domiciliu.
Procurorii DIICOT au constatat după arestarea lui Boerică şi a altor membri ai grupului infracţional că DGFP Dolj nu a mai avut cui să returneze TVA în valoare de milioane de euro. „În perioada iunie 2001 – iunie 2003, a fost obţinută, numai din faptele deduse judecăţii în prezentul dosar, suma totală de 4.535.984,41 euro. După intervenţia organelor judiciare în prezenta cauză (începând cu data de 3.10.2004), la nivelul DGFP Dolj s-a înregistrat o subită diminuare a cuantumului sumelor rambursate cu titlu de TVA. Astfel, de la o medie de 112 miliarde de lei lunar în perioada anterioară, actualmente nivelul se situează la aproximativ zece miliarde de lei lunar“, precizau anchetatorii în 2005, când i-au trimis în judecată pe inculpaţi.

Trei condamnări într-un dosar

După trimiterea în judecată a inculpaţilor, în decembrie 2005, Tribunalul Bucureşti i-a şi condamnat. Genică Boerică a primit opt ani de închisoare, Florentin Şargarodschi – cinci ani, iar Elena Popa, contabila lui Boerică, trei ani. Vasile Stănescu a fost și el condamnat la trei ani de detenție, iar egiptenii, iordanienii, iranianul şi irakianul au primit pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare.
Ulterior, inculpaţii au făcut apel, iar în aprilie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Tribunalul Bucureşti să rejudece acest dosar. S-a rejudecat timp de aproape șase ani, până pe 19 martie 2012, când Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Boerică la 12 ani de închisoare pentru faptele comise. A fost achitat pentru fals în declaraţii în formă continuată şi complicitate la fals privind identitatea în formă continuată, pentru că, între timp, faptele s-au prescris. Nassar H.A.A. Mohamed a fost condamnat la opt ani de închisoare, însă a scăpat de pedepsele pentru complicitate la uz de fals în formă continuată şi complicitate la fals privind identitatea în formă continuată. Honar Sood Monfared Mostafa a fost condamnat în lipsă la zece ani de închisoare, pentru că a fugit din ţară înainte să fie deferit justiţiei. Şargarodschi trebuie să execute trei ani de închisoare în condiţiile în care infracţiunile de uz de fals în formă continuată, fals în declaraţii, complicitate la fals privind identitatea în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată s-au prescris. Ceilalţi inculpaţilor au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între doi şi șapte ani. Şi în cazul lor, o bună parte dintre faptele pentru care au fost trimişi în judecată s-au prescris.
Inculpaţii au făcut din nou apel împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, însă de această dată, săptămâna trecută, şi Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe inculpaţi. Instanţa a decis să-i scadă pedeapsa lui Boerică la zece ani şi trei luni de puşcărie, lui Nassar H.A.A. Mohamed – la şase ani, ca şi lui El Kholy H. Nashat şi Vasile Stănescu. Restul inculpaţilor au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare.
Judecătorii bucureşteni au mai hotărât să majoreze sumele de bani pe care inculpaţii trebuie să-i înapoieze statului de la 14.751.600.000 la 14.930.270.785 de lei vechi, respectiv de la 7.520.200.000 la 9.883.581.198 de lei vechi.
Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs de inculpaţi, o hotărâre definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă judecă destul de repede recursurile, Boerică având şanse destul de mari ca în cel mult o jumătate de an să fie condamnat definitiv în acest dosar.

Condamnat la Craiova

Genică Boerică şi alţi trei „parteneri“ ai săi de afaceri, Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj pe 22 mai 2012, într-un alt dosar penal privind o serie de returnări ilegale de TVA în valoare totală de peste 2,65 milioane de lei. Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, iar Prie a primit cinci ani şi şase luni de puşcărie. În schimb, Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise. După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au făcut apel, dosarul fiind în acest moment pe rolul Curţii de Apel Craiova. Următorul termen a fost fixat de instanţă pe data de 3 octombrie.

Condamnat pentru vătămare corporală din culpă

În aprilie 2013, acelaşi Genică Boerică a fost condamnat de Judecătoria Sector 1 Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. Omul de afaceri craiovean a fost acuzat că, pe 26 mai 2011, la intersecţia dintre Calea Dorobanţi cu strada Muzeul Zambaccian din Bucureşti, l-a accidentat pe Iulian Crăciun, de 33 de ani, care traversa strada pe trecerea de pietoni într-un cărucior cu rotile, după care a părăsit locul accidentului. În acest dosar, Boerică a făcut recurs pe 19 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS