14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii şpăgari, condamnaţi definitiv

Poliţiştii şpăgari, condamnaţi definitiv

IPJ Dolj a scăpat luna trecută de alţi doi agenţi, condamnaţi definitiv pentru luare de mită, respectiv primire de foloase necuvenite, după ce au fost prinşi „jumulind“ de bani şoferii opriţi în trafic

Agentul Florea Mirel de la Secţia 1 Poliţie Craiova a fost acuzat că, în după-amiaza zilei de 10 aprilie 2010, i-a cerut bani unui şofer pentru a nu-i reţine permisul de conducere. Şoferul a fost tras pe dreapta de agentul Florea în zona Cinematografului Patria din Craiova, după care l-a rugat să-l urmeze pe strada România Muncitoare. Procurorii au stabilit că, acolo, poliţistul i-a spus şoferului că trebuie să-i suspende permisul, dar poate deveni mai „înţelegător“ dacă acesta „sare“ cu ceva. Potrivit declaraţiei şoferului denunţător, agentul Mirel Florea a primit o şpagă de 70 de lei, toţi banii pe care şoferul şi pasagerii din maşină îi aveau la ei, după care a renunţat la sancţiune. După ce a scăpat de poliţist, şoferul s-a dus direct la Secţia 1 Poliţie Craiova, unde a depus plângere împotriva agentului, mai ales că avea şi doi martori – pasagerii din maşină.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au obţinut şi declaraţia colegului de patrulă al lui Florea, acesta confirmând varianta şoferului. Procurorii au mai stabilit că Florea a încercat să-l convingă pe colegul său să-şi schimbe declaraţia, dorind astfel „să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea principalului martor“.
Agentul Florea a fost arestat preventiv, după care a fost trimis în judecată. În martie 2011, Tribunalul Dolj l-a condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite, iar în decembrie Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de poliţist. La începutul lunii noiembrie, Înalta Curte a respins şi recursul agentului Florea, hotărârea fiind definitivă. Potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, raporturile de serviciu cu agentul Florea au încetat imediat după hotărârea Înaltei Curţi.

Agentul Durău, şpagă în euro şi whisky

Cristian Denis Durău, de 33 de ani, din Craiova, agent al Secţiei de Poliţie nr. 4 Coşoveni, a fost arestat preventiv pe 30 decembrie 2011, după ce un şofer a anunţat prin 112 că poliţistul l-a oprit în trafic şi i-a cerut 300 de euro şpagă ca să nu îi reţină permisul. În urma cercetărilor făcute de procurori s-a stabilit că, în final, agentul Durău s-a dus până acasă la şoferul cu pricina, unde a primit 250 de lei. În plus, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi zi, acelaşi poliţist a cerut şi primit de la alt şofer două sticle de whisky, tot pentru a nu-i reţine permisul. În februarie, anul acesta, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe agentul de poliţie Cristian Denis Durău la opt luni de închisoare cu suspendare.
Ulterior, Curtea de Apel Craiova a menţinut hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Dolj, iar pe 16 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă în acest caz. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că agentul Durău şi-a dat demisia din cadrul inspectoratului.

Alţi trei poliţişti condamnaţi şi daţi afară din poliţie

Anul acesta, IPJ Dolj a rămas fără alţi trei poliţişti, toţi fiind condamnaţi definitiv printr-o hotărâre a Înaltei Curţi. Astfel, agenţii Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Bălaşa, ambii din cadrul Biroului Rutier Craiova, colegi de echipaj, au fost prinşi în flagrant în aprilie 2009, după ce primiseră 300 de lei de la un investigator sub acoperire. Cei doi agenţi au fost trimişi în judecată, iar la sfârşitul lunii mai 2010 au fost condamnaţi. Nedelcu a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar Bălaşa, un an de închisoare, tot cu suspendare. La începutul lunii iulie, Înalta Curte a respins recursurile agenţilor, care au fost daţi afară din poliţie.
Un alt poliţist care a plecat anul acesta din IPJ Dolj din cauza unei condamnări definitive este Sabin Petrişan, fost ajutor de şef de post la Postul de Poliţie din Amărăştii de Jos. În februarie 2010, acesta a fost prins în judeţul Olt, conducând băut. În iulie, anul acesta, a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare şi destituit de IPJ Dolj.

Ultima condamnare

Cea mai „proaspătă“ condamnare definitivă în cazul unui poliţist doljean a fost dată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de agentul Ştefan Voicu, fost poliţist în cadrul Postului de Poliţie din comuna doljeană Malu Mare, care şi-a dat însă demisia din cadrul IPJ Dolj în decembrie 2011.
Voicu a fost acuzat de procurori că, în septembrie 2010, a cerut şpagă o oaie unui şofer pentru a nu-i întocmi dosar penal şi a nu-i suspenda permisul de conducere unui şofer care lovise cu maşina un… porc.
În februarie 2011, procurorii au dispus trimiterea în judecată a poliţistului, iar în decembrie a fost condamnat de Tribunalul Dolj la un an de închisoare. Inculpatul a făcut apel împotriva sentinţei, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care, în iunie, a hotărât suspendarea pedepsei primite de poliţist.
Luni, judecătorii de la Înal­ta Curte au respins recursul inculpatului, astfel că acesta a rămas cu condamnarea dată de Curtea de Apel Craiova.

Poliţişti pe… „făraş“
În prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află alte trei dosare, în care sunt judecaţi poliţişti din cadrul IPJ Dolj. Agentul Florin Calotescu, din cadrul Biroului Rutier Craiova, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova. Înalta Curte judecă recursul făcut de Florea Stănescu, condamnat şi el de instanţele din Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Într-un alt dosar care se află pe rolul Curţii de Apel Craiova este judecat pentru trafic de influenţă agentul Dănuţ Duţă de la Secţia de Poliţie Rurală Poiana Mare. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut mită 200 de euro pentru a „aranja“ un dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS