10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscordie pe gunoi

Discordie pe gunoi

Fostul şi actualul primar al Craiovei s-au contrazis ieri pe tema masterplanului de deşeuri, care prevede aducerea în Bănie a gunoiului din tot judeţul Dolj

Antonie Solomon, fostul edil al Craiovei, a avut ieri prima conferinţă de presă de după încheierea mandatului de primar al municipiului. Cu această ocazie, el a criticat semnarea masterplanului de deşeuri de către cea care i-a luat locul, Lia Olguţa Vasilescu. Reacţia primarului în funcţie nu a întârziat.

„A început o prigoană în primărie“

În cadrul conferinţei sale de presă, Solomon s-a dovedit în general gentil cu actuala administraţie: „Cu sau fără Solomon, Craiova se va dezvolta, iar cei şapte consilieri UNPR vor monitoriza activitatea administraţiei şi vor interveni în şedinţele consiliului local pentru o şi mai bună prestaţie a executivului craiovean. Vor face o opoziţie constructivă. O asigur pe doamna primar că nu va avea din partea noastră nici un fel de problemă cu proiectele pentru dezvoltarea Craiovei. Dar, atunci când va greşi, vom lua atitudine ca să greşească mai puţin“.
Susţinând că „mă simt reprezentat de doamna primar“, fostul edil i-a urat succes Olguţei Vasilescu, recomandându-i doar „să fie mai atentă la declaraţiile publice sau să facă mai puţine declaraţii şi să treacă la muncă, pentru că e de muncă în primărie“. Solomon s-a arătat, totuşi, nemulţumit de unele acuzaţii ale actualei administraţii, spunând că aşa-zisul „dezastru din primărie“ e numai „o fumigenă“ şi a rugat-o pe primăriţa actuală să pună capăt la ceea ce el numea „prigoana din primărie“.
„Am auzit de nu ştiu ce promovare care s-a făcut la Compania de Apă. Asta este, fiecare vine cu oamenii lui! Dar mă deranjează că a început o prigoană în primărie. Spectacolul ăsta grotesc pe care îl oferă nu neapărat primarul, ci ceilalţi din anturajul ei, îţi lasă un dezgust şi te gândeşti dacă se mai poate realiza performanţă în administraţie“, a spus fostul primar.

„Mi-ar fi plăcut să inaugurez acea «monstruozitate de pasaj»“

Ce-i drept, Antonie Solomon n-a ratat ocazia să ridice câteva semne de întrebare cu privire la unele dintre măsurile luate de actualul primar, dar i-a urat Olguţei Vasilescu să reuşească în demersurile sale.
„M-aş bucura ca actuala administraţie să cheltuiască toate cele 100 de milioane de euro moştenite de la Solomon, iar proiectele să fie implementate în cel mai scurt timp, în aşa fel încât Craiova să fie unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară. Despre ce a promis actualul primar încă nu fac comentarii, dar sunt convins că, în privinţa adăpostului pentru câini, problema câinilor comunitari nu va fi rezolvată nici peste 100 de ani de către primărie“, a spus Solomon, făcând apropouri cu privire la faptul că în Piteşti, oraş luat drept model în problema câinilor de pe străzi, adăpostul de câini este administrat de o organizaţie nonguvernamentală, nu de municipalitate.
„Mi-ar plăcea să vorbesc frumos despre primărie, m-ar bucura să văd toate blocurile din Craiova anvelopate, pentru că e o şansă mare – vor exista bani din fonduri europene pentru asta. M-aş bucura să văd că actualul ministru al apărării va da zece terenuri ale armatei, nu unul, pentru construirea de locuinţe în Craiova. Despre cele 20.000 de locuri de muncă, iarăşi mă abţin de la comentarii. Nu am mari regrete, poate doar că mi-ar fi plăcut să inaugurez acea «monstruozitate de pasaj», aşa cum e el descris de actuala administraţie. Eu spun că este cel mai frumos pasaj din ţară şi o adevărată lucrare de artă, o emblemă pentru urbanismul Craiovei“, a spus fostul edil.

„Să vedeţi cum va creşte preţul la gunoi!“

Singurul aspect vădit critic a privit semnarea de către actuala administraţie a masterplanului de deşeuri, în forma pe care Solomon n-o dorea: „Am fost deranjat de faptul că domnul preşedinte Prioteasa a semnat cu doamna primar Masterplanul de deşeuri. Să vedeţi ce va fi în Craiova! De cinci ani mă chinuiesc să înlătur această monstruozitate care se va abate asupra craiovenilor. Să vedeţi cum va creşte preţul la gunoi!“. Explicaţia a dat-o tot Solomon: „Fiindcă domnii primari din judeţ trimit gunoiul la Craiova în groapa de gunoi a municipiului. Această groapă putea fi mutată de la Craiova în judeţ. Iar acum vor trebui să suporte craiovenii transportul gunoiului de la Poiana Mare sau Dăbuleni până la Craiova. Păi până când să suporte craiovenii? A fost lupta mea, dar acum trebuie să recunosc că m-au învins şi îşi bat joc de oraş. Craiova nu câştigă nimic din acest masterplan de deşeuri. Aud de trei-patru autocamioane, să le vedem şi pe ăstea! În rest, banii se împart primăriilor de la ţară, în defavoarea Craiovei, care o să devină groapa de gunoi a acestui judeţ, dacă nu chiar a zonei. Depozitul ecologic nu l-am pus eu acolo. Nu s-a vrut însă mutarea lui de acolo, din diverse interese“.

Datorii anuale de 50 de milioane de euro

Replica actualului primar n-a întârziat, luând forma unui comunicat de presă semnat, miercuri după-amiază, chiar de edilul Lia Olguţa Vasilescu. „Domnul Antonie Solomon, în calitate de primar al Craiovei, a semnat contractul de asociere cu Consiliul Judeţean Dolj în vederea accesării de fonduri europene pentru Masterplanul de deşeuri, motiv pentru care nu are nici un drept să arate cu degetul în direcţia altora“, i-a amintit Olguţa Vasilescu. Ea a mai precizat: „Groapa de gunoi de la Mofleni nu va primi o cantitate mai mare de deşeuri, după implementarea proiectului decât primeşte în prezent, deoarece gunoiul va trece prin staţiile de sortare şi compostare. Neaplicarea masterplanului de deşeuri ar însemna ca de la bugetul local să fie suportată suma de 15 milioane de euro anul viitor pentru aplicarea normelor europene. Bani pe care Craiova nu şi-i permite, ca urmare a unor investiţii costisitoare şi care nu au nici un rost, cum ar fi Centrul Multifuncţional de la Romaneşti. Peste 50 de milioane de euro, anual, sunt datorii pe care Craiova le are de plătit, datorii contractate doar în ultimii opt ani“.
Primăriţa n-a răspuns la acuzele lui Solomon nici cu privire la neplăcerile cauzate de groapa de gunoi aflată lângă Craiova – indiferent de unde ar veni gunoiul – şi nici privind potenţiala creştere a preţului gunoiului, în defavoarea craiovenilor. Olguţa Vasilescu l-a atacat însă în mod direct pe Solomon, susţinând că „prin aceste declaraţii, vrea doar să rămână în atenţia publică pentru a candida la funcţia de senator“ şi promiţând că „în perioada următoare vom aduce la cunoştinţa opiniei publice o serie de contracte care au afectat grav bugetul local şi care au fost semnate de domnul Antonie Solomon, ca să înţeleagă şi acesta de ce Craiova nu îşi permite cele 15 milioane de euro“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS