11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu uitaţi de câinii maidanezi!

Nu uitaţi de câinii maidanezi!

Pentru a câta oară un locuitor al Craiovei este muşcat de un câine? Pentru a câta oară scriem de astfel de cazuri disperate, fiindcă oamenii nu ştiu ce să mai facă? Pentru a câta oară le arătăm obrazul autorităţilor locale şi nu le pasă?
În Craiova, câinii au ajuns un coşmar pe străzi, în parcuri, printre blocuri, la uşa fiecărei instituţii. Bietele patrupede nu au nici o vină, în schimb, o mare vină o au cei care trebuie să gestioneze această situaţie scăpată din frâu. Dar aceştia, fie că este vorba despre reprezentanţii primăriei, salubrităţii, ONG-urilor, îşi râd în barbă, zicând în sinea lor: „Ei şi?!“.
Craioveanca Zinara Petcu a avut mult de tras din cauza câinilor comunitari. Femeia a fost muşcată de două ori de câinii din faţa blocului în care locuieşte,  BB1 din cartierul Brazda lui Novac. A stat internată în spital două săptămâni, a urmat tratamente luni în şir. „Prima dată m-a muşcat de piciorul drept, la începutul lunii februarie, anul acesta. Sunt haite de câini pe lângă bloc, în tot cartierul. Nu este de mirare, fiindcă aceasta este situaţia în întreg oraşul. Legat de problema mea, cu toate că mi-am făcut vaccinul antirabic, am urmat un tratament, dar mi-a necrozat piciorul. În martie, am ajuns la spital. Am fost internată 12 zile. Şi acum mai am probleme. Numai că pe 10 aprilie am fost muşcată din nou, de celălalt picior. Abia mai pot merge. Am cheltuit pe tratament şi spitalizare 35 de milioane de lei (vechi – n.r.)“, povesteşte Zinara Petcu.

Să luăm câinii
de pe stradă

Cu toate că a trecut prin momente atât de neplăcute, craioveanca nu caută să solicite despăgubiri cuiva sau să ceară socoteală autorităţilor. Femeia adresează mai degrabă un îndemn atât autorităţilor, cât şi ONG-urilor, dar şi cetăţenilor oraşului, să încerce o rezolvare a situaţiei câinilor fără stăpân. „Nu mă gândesc să dau în judecată primăria, să mă războiesc cu cineva. Trebuie să ne mobilizăm ca să luăm aceşti câini de pe stradă. Trebuie să fim responsabili, şi cu atât mai mult cei care au puterea să facă acest lucru“, este părerea Zinarei Petcu.

Dar cu faptele
cum rămâne?

Cum văd autorităţile problema câinilor fără stăpân? Cert este că nu au depăşit stadiul promisiunilor, al lui „vom face…“.
„Noi am avut chiar un amendament în acest sens. Suntem adepţii construirii unui adăpost pentru cazarea acestor câini fără stăpân. Un proiect de felul celui de la Oradea, unde de la aproape 5.000 de câini s-a ajuns la 200-300. Aici s-a încheiat un acord între autorităţi, ONG-uri şi localităţile limitrofe, s-a construit un adăpost, au fost atrase şi fonduri pentru susţinerea acestui proiect. Cam acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi la noi“, este de părere Florentin Tudor, consilier local.
Şi actualul viceprimar Mărinică Dincă este de părere că problema câinilor comunitari din Craiova se poate rezolva prin crearea unui adăpost, sterilizarea câinilor de la curţi şi adopţie.
Părerile pot curge, dar cu faptele cum rămâne?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS