30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVîntu şi Luca, arestaţi

Vîntu şi Luca, arestaţi

Magistrații Tribunalului București au decis ieri arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a liderului de sindicat Liviu Luca și a altor opt persoane, în dosarul în care sunt acuzați de procurorii Parchetului General că au falimentat controlat compania Petrom Service, anunță Mediafax. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Celelalte persoane arestate sunt: Octavian Țurcan, Gheor­ghe Șupeală, Sorin Mihai, Mihai Viorel Ramboaca, Răzvan Florin Ramboaca, Zizi Anagnostopol, Daniela Brașoveanu și Ioan Bohâlțeanu.

Procurorii Parchetului General susțin în referatul de arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu și a celorlalți nouă învinuiți în dosarul fraudării Petromservice (denumită acum PSV Company) că SOV este un pericol public și că au date că pregătea noi infracțiuni de spălare de bani în interiorul procedurii de insolvență. În referatul de arestare, procurorii au descris cum a preluat Luca Liviu controlul asupra Petromservice, cum a fost fraudată compania cu 83 de milioane de euro și cum aproape 51 de milioane de euro au ajuns în conturile lui SOV, Realitatea Media și ale unor companii off-shore pe care le controlează Vîntu. În prima parte a referatului de arestare, procurorii descriu cum Liviu Luca a preluat controlul asupra Petromservice și că acesta „a exercitat conducerea de fapt a societății împreună cu inculpații Țurcan Octavian și Vîntu Sorin Ovidiu“.

Cum a fraudat Vîntu & Comp

În cursul anului 2005, inculpatul Luca Liviu a dobândit 49,35% din acțiunile SC Petromservice SA prin intermediul companiei off-shore E.H., la care are calitatea de beneficiar real. Pentru a dobândi aceste acțiuni, inculpatul a profitat de faptul că Asociația Salariaților din SNP Petrom SA, la care avea calitatea de președinte, a decis să nu subscrie noile acțiuni emise de SC Petromservice SA cu prilejul unei majorări de capital social, ceea ce a permis dobândirea lor de către compania cipriotă. În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin hotărârile luate de Adunarea Generală a Acționarilor și prin desemnarea în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, de director general și director financiar a unor persoane apropiate.

Prejudicierea Petromservice

Procurorii explică în referatul de arestare cum a fost prejudiciat patrimoniul Petromservice. Potrivit investigațiilor realizate de procurori prin comisii rogatorii în afara țării s-a descoperit că mai multe companii off-shore care erau controlate de Sorin Ovidiu Vîntu sau Ovidiu Țurcan erau intermediari pentru Petromservice în achiziționarea de acțiuni de la diverse companii. Potrivit procurorilor, companiile off-shore controlate de Vîntu cumpărau acțiunile pe care ulterior le revindeau Petromservice cu prețuri supraevaluate chiar și de zece ori. În acest fel, spun procurorii, că Petromservice a achiziționat acțiuni care aveau o valoare reală de zece milioane de euro, dar a plătit intermediarilor suma de 93 de milioane de euro.

Cum au acţionat inculpaţii

În perioada 2008 – 2009, inculpații Luca Liviu, în calitate de acționar majoritar, Mihai Sorin, Bohâlțeanu Ioan, Șupeală Gheorghe, Răzvan Ramboaca, în calitate de membri ai Consiliului de Administrație, și Anagnostopol Zizi, în calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus încheierea mai multor contracte prin care partea vătămată a achiziționat acțiuni supraevaluate, urmărind ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaților Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian. Astfel, în perioada menționată, SC Petromservice SA a cumpărat acțiuni emise de șapte societăți pentru care a plătit prețuri de aproape zece ori mai mari decât valoarea la care acestea erau tranzacționate în aceeași perioadă la Bursa de Valori. Achizițiile s-au realizat prin intermediul mai multor companii off-shore, care cumpărau acțiunile prin tranzacții realizate la Bursa de Valori cu sume avansate de SC Petromservice SA, după care le revindeau părții vătămate la prețuri majorate de mai multe ori. În unele situații, revânzarea a avut loc după trei zile, iar prețul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât prețul plătit de intermediar. În alte situații, tranzacția s-a realizat la aproape nouă luni de la plata în avans a prețului, iar SC Petromservice SA a lăsat la alegerea intermediarului identificarea societății pe care urma să o cumpere în schimbul sumei de 40 de milioane de euro și valoarea de piață a acesteia. În acest mod, partea vătămată a plătit suma totală de 93.840.954 de euro pentru acțiuni pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.677.789 de euro dacă ar fi realizat achiziția direct de pe bursă și nu prin intermediari. Având în vedere că valoarea la bursă a unei acțiuni reprezintă valoarea de piață a acesteia, iar informația este publică și orice persoană interesată poate achiziționa titlul de valoare la acest preț, diferența dintre prețul plătit de SC Petromservice SA și valoarea de bursă a acțiunilor, în cuantum de 83.163.165 euro, reprezintă prejudiciul produs părții vătămate și, indirect, acționarilor minoritari și creditorilor acesteia. Toate companiile off-shore care au intermediat achizițiile de acțiuni și cu ajutorul cărora s-a realizat fraudarea patrimoniului SC Petromservice SA erau controlate de Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societăți, potrivit informațiilor comunicate în cadrul comisiilor rogatorii. Unele dintre companiile menționate au fost înregistrate cu câteva zile înainte de încheierea contractelor de vânzare – cumpărare a acțiunilor și nu au desfășurat nici o altă operațiune comercială, fiind înființate special pentru aceste tranzacții. În acest mod, inculpații Luca Liviu, Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian controlau atât cumpărătorul, cât și vânzătorii acțiunilor, ceea ce le-a permis să stabilească arbitrar prețul plătit și să transfere sumele de bani din patrimoniul SC Petromservice SA în patrimoniile proprii.

Traseul banilor in Petromservice

Procurorii au scris în referatul de arestare că banii din fraudarea Petromservice ar fi ajuns în conturile companiilor off-shore, dar și direct în conturile lui Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorii mai menționează că 14 milioane de euro ar fi ajuns în conturile Realitatea Media, compania care deține licență pentru Realitatea TV. Sumele plătite de SC Petromservice SA au fost transferate prin operațiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii off-shore controlate de Vîntu Sorin Ovidiu și Țurcan Octavian, iar în cele din urmă au ajuns fie în contul personal al lui Vîntu Sorin Ovidiu (4.168.000 de euro),  fie al unor societăți înregistrate în străinătate și în România pe care acesta le controla, în special S.C.R.M. SA (14.200.000 de euro), S.C.i.n. SA (6.725.000 de euro) și SC GM I. SA (1.300.000). Scopul acestor operațiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani, pentru a crea aparența că ele au intrat în patrimoniul persoanelor juridice române sub aspectul unor finanțări realizate de acționari, precum și de a îngreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la răspundere penală. Banii au fost transferați prin operațiuni de tip carusel, în cadrul cărora aceleași sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparența unor tranzacții distincte. În unele situații, aceeași sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile acelorași societăți în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăți diferite.

Mircea Dinescu a primit o sută de mii de euro

Procurorii mai susțin și că au identificat 22 de companii off-shore deținute de SOV direct sau controlate de acesta prin Liviu Luca sau Ovidiu Țurcan. În patru din cele 22 de companii, Sorin Ovidiu Vîntu apare ca beneficiar direct. Potrivit procurorilor, în conturile lui SOV, Realitatea Media, Imobiliar Network 2002, GM Invest, Demera Investment LTD (toate companii controlate de SOV) ar fi intrat suma de 51 de milioane de euro. Alte cinci milioane de euro ar fi intrat în conturile lui Ovidiu Țurcan și ale unor companii off-shore controlate de acesta. Procurorii mai arată și că au depistat suma de 100.000 de euro, care ar fi intrat în contul P.T. Caascorm Indonezia, la care acționar este Nicolae Popa. Tot procurorii susțin că alți 100.000 de euro au ajuns în contul poetului Mircea Dinescu. El a declarat pentru România Liberă că banii reprezintă un împrumut pe care i l-a solicitat lui Vîntu.

Vîntu, pericol pentru stat

În referat se arată că SOV este pus sub acuzare pentru complicitate la delapidare și pentru spălare de bani. PSV Company SA are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului. În referat, procurorii susțin că unul dintre motivele pentru care cer arestarea lui Vîntu este și faptul că acesta ar fi intervenit în procedura de insolvență a PSV Company și că astfel creditorii – printre care statul român, care are de recuperat 98 de milioane de euro – sunt în pericol să nu mai poată intra în posesia acestor sume de bani în urma procedurii de insolvență. Reamintim că de insolvența PSV Company se ocupă RVA Insolvency Specialists SPRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII