23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPremieră chirurgicală la Craiova

Premieră chirurgicală la Craiova

Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului de Urgenţă Craiova a găzduit săptămâna trecută o operaţie în premieră naţională. Este vorba despre o  intervenţie chirurgicală minim invazivă, suferită de o pacientă de 24 de ani, pentru repararea unei malformaţii de perete toracic cunoscută sub numele de „pectus carinatum“ sau „piept de porumbel“. Această malformaţie, care constă într-o proeminenţă a sternului şi a cartilajelor costale, dădea un aspect inestetic toracelui pacientei.
Intervenţia chirurgicală, denumită MIRPC („minimal invasive repair of pectus carinatum“) a fost efectuată de dr. Alin Demetrian, medic specialist în Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului de Urgenţă Craiova şi asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, împreună cu dr. Dan Ulmeanu, medic primar la Spitalul Elias din Bucureşti şi profesor asociat la UMF Craiova, cu ajutorul medicului ATI Monalisa Enache.
„Operaţia a presupus două incizii laterale minime, cu introducerea sub control videotoracoscopic a unei lame speciale de inox şi a două stabilizatoare ce vor menţine sternul în poziţia corectată pentru aproximativ trei ani. Intervenţia a fost reuşită, tânăra pacientă fiind deja externată“, a declarat dr. Alin Demetrian.
Ineditul operaţiei ţine de faptul că dispozitivele medicale utilizate în acest caz sunt folosite în mod curent pentru alt tip de operaţie: „pectus excavatum“ („stern înfundat“), întâlnită mult mai des şi pentru care se practică intervenţii minim invazive de câţiva ani în mai multe clinici de chirurgie din ţară. În Craiova, se realizează intervenţii de chirurgie toracică minim invazivă (mediastinoscopie, toracoscopie, chirurgie toracică video asistată) de circa doi ani, pentru o gamă largă de afecţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII