10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCumpărături cu cardurile altora

Cumpărături cu cardurile altora

Doi craioveni, de 25, respectiv 24 de ani, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DIICOT pentru înşelăciune. Aceştia au achiziţionat prin internet diverse bunuri, pe care le plăteau cu cardurile unor cetăţeni străini.

Tribunalul Dolj a primit ieri dosarul penal al craiovenilor Cătălin Andrei Bîrchi, de 25 de ani, şi Cosmin Florin Cimpueriu, de 24 de ani. Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, fiind acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune şi operaţiuni financiare frauduloase.

Colete cu piese de motociclete

Ancheta a debutat anul trecut, în urma unei sesizări înaintate Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova, prin Secret Service, de Rumana Bai, vicepreşedinte al Jafrum International Inc. din Charlotte – USA, care susţinea că a fost fraudată cu suma de 5.000 de dolari, reprezentând contravaloarea unor produse comandate prin internet de către Cătălin Andrei Bîrchi. Concret, tânărul craiovean comandase de la firma americană, în perioada aprilie-mai 2008, mai multe echipamente şi accesorii pentru motociclete, pe care le primise prin poşta americană. Bunurile, în valoare de 5.000 de dolari, fuseseră „plătite“ prin utilizarea unor date aparţinând unor carduri bancare tip MasterCard ale unor cetăţeni din Austria şi Germania.
Demarând cercetările, poliţiştii de la Crimă Organizată au aflat că Bîrchi a primit prin Poşta Română, în perioada martie-mai 2008, din străinătate 25 de colete poştale, majoritatea cu piese şi echipament moto: 13 colete de la „Jafrum International Inc.“, trei de la „Motobay Inh. M. Tobay“, trimise prin Deutsche Post, un colet de la „Kent Gormat, Zeeland“, unul de la „Surfside Moto“, altul de la „AMR, AV Santa Coloma“, un colet de la „Bike Design, Belgia“, altul de la „Planet Sports, Munchen-Germany“ şi încă două de la „MX1limited“ prin Deutsche Post, plus alte două pe care numele expeditorului era indescifrabil.

Inculpatul n-a stat pentru audiere

Următorul pas al anchetatorilor, care lucrau sub coordonarea unui procuror DIICOT, a fost efectuarea unor percheziţii domiciliare şi informatice atât la Cătălin Andrei Bîrchi, cât şi la Cosmin Florin Cimpueriu, cel care părea să fi fost colaboratorul primului în înşelăciunile pe internet. În calculatoarele celor doi au fost descoperite un set de comenzi asemănătoare celor specifice codurilor sursă referitoare la cărţile de credit, precum şi numere de card cu tipul cardului, data expirării, numele deţinătorului, identitatea pentru plată şi codul de securitate, toate cardurile aparţinând unui număr de 50 de cetăţeni străini. De asemenea, au fost descoperite imagini reprezentând motociclete şi căşti pentru motociclişti, precum şi corespondenţă electronică referitoare la scanarea de servere aparţinând unor site-uri cu scopul de a obţine date ale cardurilor bancare. În plus, a fost descoperită corespondenţa purtată între Cătălin Andrei Bîrchi, alias „ArdeiGSXR“, şi Cosmin Cimpueriu, alias „ccimpueriu“, din care rezultă în mod evident activitatea infracţională desfăşurată de cei doi.
Procurorii au vrut să-l audieze pe Bîrchi, însă n-au avut cum, pentru că tânărul a plecat în Anglia în timpul anchetei, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor române. La rândul său, Cimpueriu s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzând să dea orice declaraţie în faţa anchetatorilor.
În baza unui mandat de arestare în lipsă, emis de Judecătoria Craiova, pe 17 septembrie, Judecătoria Craiova a emis pe numele lui Bîrchi un mandat european de arestare, în timp ce faţă de Cimpueriu s-a dispus obligarea de a nu părăsi localitatea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi tineri riscă să-şi petreacă următorii 12 ani într-un loc prevăzut cu gratii şi fără acces la internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU