19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSterilizaţi gratuit

Sterilizaţi gratuit

http:http://www.youtube.com/watch?v=Bt8SFY80aL0
Printr-un program civilizat, susţinut de Romanian Animal Rescue, medicii de la Family Vet, ajutaţi de Asociaţia „Speranţă pentru animale“ din Craiova, au sterilizat şi crotaliat, la sfârşitul săptămânii trecute, 100 de câini fără stăpân.
Era ora 8.00 când a început totul. Listele fuseseră făcute cu mult înainte. Fiecare voluntar ştia când trebuie să-i aducă. Speriaţi, încercând să se împotrivească, dar fără încrâncenarea şi disperarea cu care se opun hingherilor, câinii urcau unul după altul treptele cabinetului veterinar de pe strada Ştefan cel Mare. În sala de aşteptare mirosea a teamă. Ultimul venit stătea tremurând la picioarele femeii care tocmai îl adusese, ţinându-şi capul ridicat, încercând parcă să se asigure că mâna care-l mângâia nu-i putea face rău. Dincolo de holul mic se vedea masa pe care se făceau anesteziile. Era rândul unui maidanez pătat. În câteva secunde după ce înţepătura acului l-a făcut să scâncească, a adormit. La scurt timp, avea să-i vină rândul pe masa de operaţie. În încăperea din spate, sub luminile sfredelitoare ale lămpilor, cei doi medici veterinari – Aurelian Ştefan şi Irina Corbu -, ajutaţi de asistente şi de voluntarii Asociaţiei „Speranţă pentru animale“, tăiau, tamponau, scoteau, apoi uneau la loc bucăţile subţiri de piele de pe burtica animalelor. „Este singura metodă de control a populaţiei canine. Să-i omori nu e o soluţie. Dacă mâine dispar toţi câinii din Craiova, în foarte scurt timp vor apărea alţii aduşi de oamenii de la sate sau aruncaţi de locatarii blocurilor, care nu vor să-i ţină şi nici să se ocupe de adopţia lor. Prin sterilizare, ai certitudinea că nu se mai înmulţesc necontrolat“, spunea, în timp ce închidea tăietura, medicul Aurelian Ştefan.

Peste 6.000 de sterilizări

Îi vedem în fiecare zi hoinărind pe străzi, adulmecând gunoaiele după hrană, căutând bălţi pentru a-şi astâmpăra setea. Uneori, îndrăznesc să se apropie şi să se gudure. Alteori, mârâie şi latră, păstrând încă frica şi amintirea unor bătăi sau maltratări suferite. Martorii ororilor umane, medicii veterinari, încearcă să le scoată cuiele din ochi, piroaiele din cap, să le dezlege sârmele strânse în jurul gâtului. Loviţi de maşini, bătuţi cu pietre de copii şi de adulţi, loviţi cu picioarele de fiinţele raţionale, câinii fără stăpân îşi caută adăpost în colţuri de betoane şi margini de parcări. Puţini ajung în cabinetele veterinare, căci n-au stăpâni să le poarte de grijă. Dar moartea lor nu este o soluţie pentru oamenii civilizaţi ai secolului XXI. Sterilizarea este însă o metodă de bun-simţ, singura care poate reduce, în timp, numărul animalelor care trăiesc pe străzile oraşului. În Craiova, Family Vet a programat 100 de câini, femele şi masculi, aduşi de voluntarii obişnuiţi ai cabinetului veterinar. Programul sponsorizat de Romanian Animal Rescue (RAR) are loc la nivel mondial. Din 2004, RAR a sterilizat peste 6.000 de animale ale străzii din toată ţara. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII