19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăuturi contrafăcute la Breasta

Băuturi contrafăcute la Breasta

O distilerie din Dolj făcea parte dintr-o reţea naţională de contrafacere a băuturilor alcoolice, care „fabrica“ nu doar rom, votcă „Săniuţa“ ori aşa-zise lichioruri de fructe, ci şi băuturi scumpe.

În cadrul unei operaţiuni de amploare, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au anihilat joi o amplă reţea de falsificare a băuturilor alcoolice, care acţiona de aproape doi ani, întinzându-se de la Iaşi până la Craiova şi de la Bucureşti până în Bistriţa-Năsăud. Acţiunea a fost fără precedent, presupunând 114 percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Braşov, Mureş, Giurgiu, Dolj, Vâlcea, Prahova, Argeş, Iaşi, Bacău, Bistriţa-Năsăud, la care au luat parte peste 250 de poliţişti de la Crimă Organizată şi efective ale jandarmeriei. Au fost ridicate şi conduse la sediul DIICOT din Bucureşti 61 de persoane. Faţă de 35 dintre acestea s-au emis ordonanţe de reţinere şi s-a propus vineri arestarea lor preventivă pentru contrafacere şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor şi spălare de bani.

Reţea ilegală cu producţie, distribuţie şi desfacere

După cum au reuşit să stabilească până în prezent anchetatorii, o parte din activitatea membrilor reţelei s-a derulat sub paravanul unor societăţi comerciale legal constituite, prin care se achiziţionau cantităţi mari de cereale, ce erau apoi procesate în alcool brut. Acesta era transformat ulterior în produse contrafăcute similare cu cele originale de pe piaţă, iar după îmbutelierea în ambalaje ce purtau mărci identice sau similare cu mărci înregistrate şi cu renume pe piaţă şi marcarea cu marcaje fiscale false, produsele erau comercializate prin cele mai diverse modalităţi (către magazine, restaurante, angrouri, reţele de persoane fizice, discoteci şi cluburi etc.), se menţionează într-un comunicat al DIICOT. În scopul asigurării fluxului continuu al activităţii de producere şi îmbuteliere băuturi alcoolice contrafăcute, în grupul infracţional au fost cooptate o serie de persoane care deţin antrepozite fiscale de producere alcool sau care au intrare directă în astfel de antrepozite, care aveau sarcina de a livra ritmic importante cantităţi de alcool, scos din antrepozitul fiscal fără întocmirea de documente fiscale, cu încălcarea normelor legale în vigoare referitoare la producerea şi circulaţia alcoolului. Aceste persoane creaseră un întreg sistem de distribuţie, având ca sarcină să comande celorlalţi membri ai grupului infracţional fabricarea necesarului de băuturi alcoolice contrafăcute, cu indicarea mărcilor şi cantităţilor la care să fie ambalate, să le preia în vederea desfacerii urgente şi, totodată, prin comenzi constante şi ritmice, să asigure continuitatea activităţii ilicite, astfel încât să nu se ajungă în situaţia de a avea stocuri de marfă nedistribuite şi nici blocaje financiare care să determine stagnarea activităţii.
Ţinta grupării o constituia, pe de-o parte, piaţa băuturilor ieftine – de tipul rom, vodcă „Săniuţa“, lichioruri de fructe diverse -, cu cerere foarte mare datorită preţului relativ redus, şi, pe de alta, piaţa băuturilor scumpe, de tipul Alexandrion, Cava D’Oro, Unirea, Sankt Petersburg, Stalinskaia etc., uşor vandabile prin intermediul cluburilor şi discotecilor.

Uzină clandestină la doi paşi de Craiova

Una dintre fabricile clandestine de băuturi contrafăcute care făcea parte din această reţea ilegală îşi avea sediul în satul Obedin al comunei doljene Breasta. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, afacerea era condusă de Andrei Cosmin Ţiparu. În urma percheziţiei de joi, oamenii legii au găsit la acesta o distilerie de proporţii, care se ocupa de contrafacerea multor băuturi ieftine, de genul caisatei şi vişinatei, ambalate la PET-uri de cinci litri, pe care apoi le vindea către cârciumile din Dolj şi judeţele învecinate. Stocul de băuturi contrafăcute era pe măsură: peste 15 tone, produsele fiind indisponibilizate pentru cercetări.
Andrei Cosmin Ţiparu a fost luat de poliţişti şi trimis la Bucureşti pentru audieri. Odată cu el au mai fost „invitaţi“ la sediul central al DIICOT alţi doi doljeni: Costel Irinel Marian şi Marius Calotă, ultimul, cunoscut prin Craiova drept patronul de la Top Gun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII