6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalObama a reînviat America

Obama a reînviat America

http:http://www.youtube.com/watch?v=MGAQib1l0m4

America a prins din nou aripi. Victoria lui Barack Obama a demonstrat lumii întregi că visul american nu s-a stins şi că pulsează în fiecare dintre sutele de milioane de locuitori care trăiesc în ţara tuturor posibilităţilor. Cine ar fi îndrăznit să creadă că, într-o bună zi, America va avea un preşedinte de culoare? Ei, bine, acea zi a venit. Şi o dată cu ea, speranţele de mai bine ale unei lumi care este nu numai în criză financiară, dar şi ideologică. Americanii cred acum în ceva. Cred în Obama. 

Democratul Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale de marţi, devenind primul preşedinte de culoare al Statelor Unite după ce l-a învins pe experimentatul republican John McCain. Obama a câştigat cel puţin 333 de voturi în Colegiul electoral, mult mai mult decât minimul de 270 de sufragii necesar pentru a fi desemnat preşedinte. După numărarea voturilor în mai mult de două treimi din circumscripţii, senatorul de culoare conducea şi la votul popular, cu 51% din sufragii faţă de 48% pentru McCain. Câştigătorul va fi învestit al 44-lea preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie 2009, dar se va confrunta imediat cu provocări pe diverse planuri – de la criza economică la războiul din Irak şi până la reforma sistemului de sănătate.

„Schimbarea a venit în America“

Victoria lui Obama, fiu al unui tată de culoare din Kenya şi al unei mame din Kansas, marchează un punct de cotitură în istoria americană şi intervine la 45 de ani de la succesul mişcării pentru drepturi civice conduse de Martin Luther King. „A fost nevoie de mult timp, dar în noaptea aceasta, graţie a ceea ce am făcut azi, în acest moment de cotitură, schimbarea a venit în America“, a declarat senatorul Obama, de 47 de ani, în faţa a  125.000 de susţinători, care se adunaseră în Grand Park din Chicago pentru a sărbători.
„Drumul care ni se aşterne înainte va fi lung. Parcursul va fi dificil. S-ar putea să nu-l străbatem într-un an sau chiar de-a lungul unui mandat, dar, America, niciodată nu am fost mai încrezător decât sunt în seara aceasta că vom ajunge acolo!“, a declarat preşedintele ales al Statelor Unite.
„Dacă cineva mai avea vreo îndoială că America nu este locul unde orice este posibil, care se întreba dacă visul părinţilor noştri fondatori mai este încă viabil, care se îndoia încă de puterea democraţiei noastre, ei bine, această seară este răspunsul“, a declarat Obama în discursul rostit la Chicago. El i-a adus un omagiu soţiei sale Michelle şi şi-a declarat dragostea pentru cele două fiice, Malia şi Sasha, de zece, respectiv şapte ani, care l-au însoţit dimineaţă la vot, dar şi seara, la tribună.
După rostirea discursului, lui Obama i s-au alăturat Joe Biden, cel care îi va fi vicepreşedinte, şi familia acestuia. În Grand Park din Chicago, zecile de mii de persoane au dat frâu bucuriei şi emoţiei, agitând drapele americane şi pancarte pe care scria „Yes, we can“ (Da, putem), sloganul campaniei lui Obama.

Priorităţi: criza financiară şi retragerea din Irak

Obama a promis să netezească diviziunile politice ale ţării şi să îi reprezinte şi pe cei care nu au votat pentru el. De asemenea, a promis să refacă blazonul şifonat al SUA pe plan mondial, conlucrând cu aliaţii din străinătate. Senatorul democrat a spus că va retrage trupele din Irak în primele 16 luni ale mandatului său şi că va trimite întăriri în Afganistan.
Sarcina lui imediată va fi însă combaterea crizei financiare, cea mai gravă de la Marea Depresiune din 1929. El a propus încă un pachet de măsuri stimulative, care ar costa statul circa 175 de miliarde de dolari. De asemenea, a promis reducerea impozitelor pentru 95% dintre salariaţii americani.
Imediat după anunţarea victoriei lui Obama, pieţele din Asia-Pacific au afişat o creştere puternică, generată de un sentiment de optimism. Dolarul a crescut ieri în faţa principalelor valute, iar cotaţia contractelor la termen pe indici bursieri, la bursa din New York, a crescut imediat după anunţarea rezultatelor.

Felicitări din toată lumea

Contracandidatul său, senatorul McCain, fost prizonier în războiul din Vietnam, l-a sunat pe Obama pentru a-l felicita şi a avut cuvinte de apreciere la adresa campaniei sale inspirate. „Este o alegere istorică“, a reamintit McCain. „Îi recunosc semnificaţia deosebită pe care o are pentru afro-americani, mândria pe care probabil o simt în această seară. Cer tuturor americanilor care m-au sprijinit să mi se alăture nu numai pentru a-l felicita (pe Barack Obama – n.r.), ci pentru a-i oferi viitorului preşedinte intenţiile noastre bune“, a afirmat senatorul de Arizona.
Elegant, noul preşedinte ales al SUA şi-a salutat adversarul republican, care „a făcut sacrificii pentru America pe care cea mai mare parte dintre noi nici măcar nu pot încerca să şi le imagineze“.
Preşedintele George W. Bush l-a sunat şi el pe cel care îi va urma în funcţie la 20 ianuarie, felicitându-l pentru victoria obţinută la capătul unei „superbe“ seri electorale.
Mesajele de felicitare au început să curgă din toate colţurile lumii, începând cu Parisul, care a salutat victoria unui „om al dialogului“, continuând cu Beijingul, de unde preşedintele chinez Hu Jintao a spus că vrea ca relaţiile dintre China şi SUA să ajungă la un nou nivel.
Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, i-a transmis lui Obama: „Victoria ta a demonstrat că oricine, oriunde în lume, trebuie să aibă curaj să viseze să schimbe lumea, pentru a o face mai bună“.

Felicitări din România

Şi preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat ieri pe Barack Obama, menţionând că alegerea sa „survine la un moment de vârf al parteneriatului strategic româno-american“ şi subliniind că a atras interesul românilor şi al naţiunilor din întreaga lume şi a consolidat încrederea în democraţia americană. La rândul său, premierul Tăriceanu a transmis viitorului locatar al Casei Albe un mesaj în care este subliniată „dorinţa de a adânci cooperarea în proiectele comune, inclusiv în plan regional“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII