Caz şocant în satul Tomeni, din comuna Osica de Jos. Mii de kilograme de carne de vită care ar fi trebuit să ajungă ilegal în Bucureşti, 50 de piei de animale şi alte câteva vaci care urma să fie sacrificate au fost găsite ieri-dimineaţă în gosposdăria unui bărbat.
Petre Dumitru, binecunoscut în zonă pentru afacerile ilegale pe care le face de ceva vreme, îşi improvizase chiar şi un abator, iar cantităţile uriaşe de carne, care ar fi trebuit să fie date spre consum, erau depozitate în condiţii insalubre. Localnicii din Tomeni ştiu şi ei că vecinul lor cumpăra mereu vite pe care le tăia şi apoi vindea carnea la preţuri mari. În curtea bărbatului au fost găsite şi două autoutilitare. Una era condusă de un bărbat din comuna Mărunţei şi cealaltă de un cetăţean dintr-o localitate ialomiţeană, astfel că se poate vorbi de o adevărată reţea de traficanţi, care acţionează pe ruta Caracal – Bucureşti şi care face bani grei din afaceri cu animale. Surpinzător este că, deşi tot satul arată cu degetul spre gospodăria lui Petre Dumitru, ca fiind locul în care se taie foarte multe vite, poliţiştii din comună nu ştiau sau se făceau că nu ştiu nimic. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), împreună cu prefectul judeţului Olt, Ştefan Nicolae, au fost cei care au acţionat, în baza unei informaţii primite, pentru a-i prinde în flagrant pe măcelari. Prefectul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care oamenii legii acţionează în zonă.
Au lăsat cuţitele din mână şi au fugit
Petre Dumitru cumpărase animalele pe bani puţini, de la ţăranii din zona Caracalului, cu câteva zile în urmă. Aşa cum obişnuia, a aşteptat să adune mai multe vite pentru a se apuca de treabă. Avea 17 vaci care ar fi trebuit sacrificate, iar canea lor urma să fie valorificată ilegal, pe sume mari, în Capitală. Bărbatul şi şoferii celor două autoutilitare găsite în curtea sa s-au apucat de treabă în timpul nopţii, astfel ca, până spre dimineaţă, să termine şi să poată încărca marfa în maşini. Tăiaseră deja zece vaci şi alegeau carnea care urma să fie comercializată, când s-au trezit cu prefectul şi cu reprezentanţii DSVSA la poartă. Au lăsat cuţitele din mână şi au fugit, în curte rămânând doar soţia şi mama lui Petre Dumitru. Imaginea din gospodăria acestuia era şocantă. În timp ce carnea era aleasă şi depozitată într-o anexă a locuinţei, mormane de piei, dar şi capetele bovinelor zăceau pe jos, într-un tablou de coşmar. Mai bine de două tone de carne, fără acte de provenienţă, care ar fi putut transmite boli grave, au fost la un pas de a fi date spre consum. Alte şapte vaci care urma să fie şi ele sacrificate şi vândute consumatorilor bucureşteni îşi aşteptau rândul.
Tot în gospodăria lui Petre Dumitru au fost descoperite 21 de piei ale unor vite recent tăiate şi alte 38 de piei sărate, care ar fi trebuit să fie valorificate la o societate de profil. Judecând numai după numărul de piei, rezultă că în ultima vreme, în curtea bărbatului au fost tăiate mai bine de 50 de animale. Profitul obţinut din aceste afaceri ilegale se ridică la sute de milioane, bani obţinuţi prin evitarea legislaţiei în vigoare şi prin sustragerea de la plata unor taxe şi impozite.
Afacere profitabilă
Întreaga cantitate de carne, precum şi resturile obţinute din sacrificarea animalelor au fost ridicate ieri-dimineaţă de lucrătorii DSVSA, care, după ce au cântărit marfa, au decis că aceasta o să să fie predată unei societăţi specializate, unde va fi distrusă. Într-una dintre autoutilitare, s-a găsit şi un aviz de însoţire a mărfii suspect, pe care erau înscrise numele a două societăţi comerciale din Bucureşti, SC Combil Carm Distribution SRL şi SC Clas Interprod SRL. Din păcate, legea prevede pentru astfel de cazuri doar o amendă de câteva zeci de mii de lei şi confiscarea cărnii. Paguba creată afaceritului, în comparaţie cu profitul pe care samasarii îl obţin frecvent din astfel de învârteli, este una nesemnificativă. Mai grav este însă că, la scurt timp după ce cade în plasa întinsă oricum destul de rar de insituţiile judeţene, samasarii îşi continuă activităţile şi recuperează imediat pierderile.
Cazul de ieri, de la Tomeni, este numai un exemplu care susţine ideea că, nu de puţine ori, unii oameni ai legii închid ochii la astfel de ilegalităţi. Nu numai vecinii, dar şi toţi localnicii din sat pe care i-am abordat ieri-dimineaţă ştiau despre cele petrecute în gospodăria lui Petre Dumitru. Poliţiştii par a fi, în această situaţie, singurii care fie nu ştiu, fie nu vor să deschidă ochii la ceea ce se petrece chiar sub nasul lor. Oamenii legii recunosc că au identificat trei zone în care acţionează samsarii, respectiv Drăgăneşti, Osica şi Corabia. Cu toate acestea, ultima captură de acest gen a fot făcută în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, la Corabia. Prefectul Ştefan Nicolae a declarat: „Sunt dezamăgit de felul în care au acţionat poliţiştii în acest caz. Este un fenomen periculos, care nu trebuie neglijat. Bărbatul prins la Osica a mai avut astfel de probleme. A încercat chiar să îmi aducă un viţel, ca să închid ochii la ilegalităţile lui. L-am avertizat să se potolească şi i-am spus că îl dau pe mâna procurorilor. Poliţia avea cunoştinţă de ceea ce se întâmplă la el în gospodărie, deci ar fi trebuit să acţioneze mult mai ferm, nu să închidă ochii“.