32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnări pentru poliţiştii şpăgari

Condamnări pentru poliţiştii şpăgari

Doi poliţişti doljeni s-au ales cu condamnări la închisoare, justiţia găsindu-i vinovaţi pentru luare de mită.

Un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi un agent de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj au fost găsiţi vinovaţi de judecători, alegându-se cu pedepse cu închisoarea pentru luare de mită, informează Serviciul Teritorial Dolj al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. Condamnările nu sunt însă definitive.

 

Un an şi jumătate de puşcărie pentru Gabriel Barbu

 

Inspectorul de poliţie Gabriel Barbu, de 31 de ani, din cadrul IPJ Dolj, a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la un an şi şase luni de închisoare pentru luare de mită. Instanţa a dispus totuşi suspendarea executării pedepsei şi confiscarea bunurilor primite ca şpagă de ofiţerul de poliţie.

Judecătorii au reţinut în sarcina sa faptul că, în cursul anului 2006, pe vremea când ocupa funcţia de şef al Formaţiunii de poliţie rurală din cadrul Poliţiei oraşului Segarcea, a pretins şi primit de la doi angajaţi ai unei firme de televiziune prin cablu din localitate un televizor color şi un telefon mobil.

Arătându-se nemulţumit doar cu atât, inspectorul Barbu ar fi solicitat şi folosinţa gratuită, timp de mai multe luni, a autoturismului firmei de cablu pe ai cărei angajaţi îi ancheta.

Poliţistul a plecat chiar în concediu cu Matizul alb al firmei DIGITAL CABLE SRL din Segarcea.

După luni de stres, anchetaţii n-au mai putut suporta şi l-au denunţat la Direcţia Generală Anticorupţie pe ofiţerul de poliţie. Cazul a fost cercetat de procurorii DNA Craiova, care, în urma unei percheziţii, au găsit acasă la inspectorul Barbu televizorul şi telefonul mobil pe care le-ar fi primit drept şpagă.

 

Patru ani de închisoare pentru agentul Niţu

 

Ion Nicolae Niţu, de 35 de ani, fost agent al Poliţiei de Frontieră Dolj, s-a ales şi el cu două condamnări – una de patru ani, iar cealaltă de trei ani de închisoare, ambele cu executare, pentru fapte de corupţie. Niţu se află în spatele gratiilor încă de acum un an, din faza urmăririi penale.

Judecătorii au stabilit că, în cursul anului 2006, agentul Niţu a pretins şi primit de la zece părţi vătămate sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro pentru a interveni pe lângă factorii de decizie din cadrul mai multor instituţii publice (poliţie, pompieri, jandarmi) sau regii autonome (Electrica, Distrigaz şi CFR) în vederea angajării acestora. După probatoriul administrat în cauze au fost întocmite rechizitorii, dispunându-se trimiterea în judecată a acestuia în stare de arest de către procurori din cadrul Tribunalului Olt.

Ulterior, au fost descoperite şi alte fapte de trafic de influenţă săvârşite pe raza de competenţă a Direcţiei Generale Anticorupţie Dolj şi, ca urmare a cauzelor instrumentate împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Ion Nicolae Niţu în mai multe dosare penale, care în prezent se află pe rolul instanţelor din municipiul Craiova.

Oprit la graniţă

Pe 17 octombrie 2006, Niţu a încercat să fugă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, chiar în timp ce era judecată cererea procurorilor privind arestarea sa preventivă. Când colegii de la Poliţia de Frontieră i-au spus că nu-l pot lăsa să plece, întrucât a fost dat în consemn la frontieră, agentul a rupt-o la fugă prin vamă. A fost prins şi încătuşat, după o cursă de câteva zeci de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU