22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionarii de la Fisc se pregatesc de greva

Functionarii de la Fisc se pregatesc de greva

Functionarii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice se pregatesc de greva pentru sfârsitul anulului.


Florin Monea, vicepresedintele Sindicatului Finante Publice, a declarat ca Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici „Sed Lex“ a stabilit un calendar al actiunilor de protest la nivel national pentru sustinerea revendicarilor exclusiv salariale, formulate in cinci puncte.


Functionarii fiscului cer lege de salarizare, spunând ca din 1999 s-a inventat in fiecare an un sistem de salarizare bazat pe indexare. In al doilea rând, ei vor ca salariul mediu net sa fie de 1.225 RON. „Actualul salariu nu acopera cheltuielile curente ale unei familii. Salariul mediu net este de 610 RON, cu 310 sub media pe economie. In Ungaria, Cehia, Polonia, tari care au aderat in 2004 la UE, functionarii primesc intre 300-700 de euro, fata de 180 de euro in România“, a spus vicepresedintele. A treia revendicare priveste primele de vacanta, legal constituite, dar neacordate.


In afara dublarii salariilor, functionarii cer sa li se acorde doua sporuri. Ei cer spor de confidentialitate de 15%, bani care nu se acorda tuturor, motiv de acuzatii de discriminare, si spor de fidelitate intre 3 si 20%.


Prima actiune din calendar este greva japoneza, pe 8 noiembrie, cu banderole albe pe brat. Urmeaza, potrivit lui Monea, pe 9 noiembrie, greva de avertisment, in primele doua ore de program, si greva generala, din 20 noiembrie. „Sper sa ni se alature si functionarii din primarii, Directia muncii, Garda de Mediu, Garda Financiara, chiar daca nu sunt membre ale «Sed Lex»“, a declarat Florin Monea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS