29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvare spectaculoasa in zona de agrement din Petrosani

Salvare spectaculoasa in zona de agrement din Petrosani

Echipaje ale pompierilor militari, ale Serviciului Medical de Urgente, Resuscitare si Descarcerare, precum si ale Centrului National de Educare Canina din Craiova au participat la un exercitiu de salvare montana in zona de agrement Bradet, aflata la numai un kilometru de centrul municipiului Petrosani. Actiunea face parte dintr-un program amplu pe care pompierii militari il desfasoara cu ocazia Zilei Nationale a Pompierilor, sarbatorita pe astazi.


Salvarea unei victime dintr-o masina implicata intr-un accident rutier, dintr-un imobil in flacari, precum si cautarea cu câini antrenati pentru astfel de exercitii au fost câteva dintre aplicatiile la care au luat parte forte impresionante de medici, asistenti, pompieri si câini adusi de la Craiova. „Acum ne putem da seama care sunt greselile, cum trebuie sa actionam si ce sa facem. Spre exemplu, la una dintre interventii, soferul ambulantei a parcat gresit si au fost timpi morti pâna la imbarcarea ranitului. Toate acestea le discutam si sigur nu vom mai avea probleme in situatiile concrete“, a spus dr. Catalin Popa, medic-sef SMURD Valea Jiului.


Pentru prima data in Valea Jiului, echipajele au fost ajutate de câinii dresati la un centru din Craiova, fara ca acest aspect sa le fie strain celor din aceasta zona, care se pregatesc sa-si achizitioneze si ei cel putin trei câini dresati. „Echipa canina, care a venit la Petrosani, a participat la mai multe misiuni in UE, NATO, INSANAG, in Croatia, Grecia, Turcia, Anglia, Slovenia, Cehia, România si chiar la cutremurul din Turcia, din vara anului 1999. Au salvat 20 de persoane si au gasit cinci morti. Este nevoie si in Valea Jiului de astfel de câini, mai ales pentru misiunile de salvare din munte“, a precizat Liviu Ionescu, presedintele Centrului National de Educare Canina din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS